Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n tähtilippu nousee perjantaina Havannaan ensimmäistä kertaa 50 vuoteen

Ulkoministerin vierailun aikana Yhdysvaltain lippu liehuu salossa ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen

Ulkomaat
 
Alexandre Meneghini reuters
Tähtiliput vilahtelivat katukuvassa USA:n vierailun alla. Dianet Tamayo, 10, (vas.) ja Carolina Alvarez, 5, kotiovellaan Havannassa.
Tähtiliput vilahtelivat katukuvassa USA:n vierailun alla. Dianet Tamayo, 10, (vas.) ja Carolina Alvarez, 5, kotiovellaan Havannassa. Kuva: Alexandre Meneghini reuters

Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden uusi kevät jatkuu, kun Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vierailee perjantaina Havannassa.

Ulkoministerin matkan aikana tähtilippu nostetaan juhlallisesti Yhdysvaltain suurlähetystön salkoon 54 vuotta sen jälkeen, kun se laskettiin maiden diplomaattisuhteiden katketessa.

Amerikkalaisdelegaatioon kuuluu poliitikkoja, bisnesväkeä ja amerikankuubalaisia sekä kolme entistä merijalkaväen sotilasta, jotka olivat mukana myös tammikuun 1961 lipunlaskuseremoniassa.

Lipunnosto on yksi askel Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden normalisoimisessa, joka käynnistyi presidentti Obaman ilmoituksella viime joulukuussa.

Kuuban oma tähtilippu on liehunut maan Washingtonin suurlähetystössä 20. heinäkuuta lähtien.

Yhdysvalloissa turistit ja liikemiehet kuopivat jo maata päästäkseen ensimmäisinä saarivaltion neitseellisille markkinoille.

Kerryn ohjelmasta etsitäänkin vinkkejä siitä, tyytyvätkö amerikkalaiset muodollisiin diplomaattisuhteisiin vai lähdetäänkö suhteita lämmittämään toden teolla. Kuubasta puhuttaessa kysymys on siitä, miten hyvät juhlat amerikkalaiset Havannassa järjestävät.

Välirikkovuosien aikana Yhdysvaltain edustusto on kutsunut vieraita juhlimaan Yhdysvaltain itsenäisyyspäivää heinäkuussa ja katsomaan esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon loppuottelua. Kuuban viralliset edustajat ovat kuitenkin yleensä loistaneet poissaolollaan tilaisuuksissa, joihin on tavattu kutsua myös saarivaltion toisinajattelijoita.

Tällä kertaa suurlähetystön juhlatilaisuus on kuitenkin hallitusten välinen eli kuubalaispoliitikot ovat paikalla, mutta toisinajattelijoita ei ole kutsuttu päiväjuhlaan. Heitä odotetaan kuitenkin lähetystön iltavastaanotolle. Lisäksi Kerry lupaa keskustella tavallisten kuubalaisten kanssa kävellessään Havannan kaduilla.

Virallisella puolella Kerryn tärkein tapaaminen on Kuuban ulkoministerin Bruno Rodríguezin kanssa. Sen sijaan Castron veljekset eivät ulkoministerin päiväohjelmaan kuulu.

Yhdysvaltain hallitus joutuu tasapainoilemaan tarkasti, sillä varsinkin republikaanipuolelta sitä on syytetty ihmisoikeuksien unohtamisesta ja Kuuban diktatuurin pönkittämisestä.

Republikaanien presidenttiehdokkaiden joukossa on kaksi kuubalaistaustaista ulkopoliittista haukkaa: Marco Rubio ja Ted Cruz.

Obaman hallitus on kertonut toivovansa suhteiden paranemisen johtavan Kuuban avautumiseen ja demokratian lisääntymiseen, mutta osa kuubalaisista toisinajattelijoista on sanonut sortotoimien ainoastaan kiristyneen maiden suhteiden lämmettyä.

Viikonloppuna Kuuban hallitus pidätti sata toisinajattelijaa. Puolet heistä kuului naisryhmään, joka yritti osoittaa mieltään diplomaattisuhteiden palauttamista vastaan Obama-naamareihin pukeutuneena.

Saska Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat