Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmassa heitetään ruokaa hukkaan kuin roskaa

Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut ihmiset

Ulkomaat
 
Athit Perawongmetha Reuters
Seu, 13, poimi kookospähkinän kaatopaikalta Kambodzassa.
Seu, 13, poimi kookospähkinän kaatopaikalta Kambodzassa. Kuva: Athit Perawongmetha Reuters

Maailmassa heitetään vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia ruokaa roskiin. Samalla lähes 800 miljoonaa ihmistä ovat aliravittuja. Aliravitsemus ja nälkä tappavat joka päivä lähes 8 500 alle viisivuotiasta lasta, arvioi YK.

Neljänneksellä hävikistä ruokkisi kaikki maailman aliravitut ihmiset. YK:n laskelma on kuitenkin teoreettinen, sillä esimerkiksi länsimaissa pilaantuvaa ruokaa ei voi viedä nälkäänäkeville.

YK:n mukaan jopa kolmannes maailman ruokatuotannosta päätyy roskiin. Hedelmistä ja vihanneksista mädäntyy 45 prosenttia, kala- ja viljatuotteista 30 prosenttia sekä maito- ja lihatuotteista viidennes.

YK arvioi, että länsimaalaiset heittävät vuosittain ruokaa roskiin eniten, noin 95–115 kiloa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa vuosittainen hävikki on vain noin 6–11 kiloa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n mukaan jokaista suomalaista kohden ruokahävikki on vuodessa kaikkiaan 62–86 kiloa.

"Kehitysmaissa ruokahävikki on lähes olematonta. Sen sijaan hävikkiä on maissa, joiden kansalaisilla on varaa heittää ruokaa menemään. Esimerkiksi teollisuusmaissa ruokahävikki on saman verran kuin ruokatuotanto Saharan eteläpuolisessa Afrikassa", YK:n ruokajärjestön FAO:n edustaja Robert van Otterdijk totesi Guardianin mukaan.

Ruoan tuotannossa käytetään myös paljon esimerkiksi vettä ja prosessissa syntyy paljon kasvihuonekaasuja. Jos hukkaan heitetyn ruoan hiilijalanjälki olisi valtio, se olisi maailman kolmanneksi suurin saastuttaja Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen.

Maailmalla on aloitettu lukuisia kampanjoita ruokahävikin vähentämiseksi. Esimerkiksi Ranskassa suurten ruokakauppojen on annettava myymätön ruoka hyväntekeväisyyteen tai eläinten ruoaksi. Lain rikkomisesta voi seurata 75 000 euron sakko tai jopa vankeutta.

 

Suomalainen startup-yritys Froodly haluaa lopun ruoanhaaskuulle.
Kaupunki A 21

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat