Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini huolissaan Ukrainan taisteluiden kiihtymisestä

"Mitä suurimmassa määrin kansallisen turvallisuuden asia"

Ulkomaat
 
Alexander Ermochenko Reuters
Palomiehet työskentelivät talon katolla Itä-Ukrainan Donetskissa keskiviikkona. Paikallisten mukaan talo vaurioitui tykistötulessa.
Palomiehet työskentelivät talon katolla Itä-Ukrainan Donetskissa keskiviikkona. Paikallisten mukaan talo vaurioitui tykistötulessa. Kuva: Alexander Ermochenko Reuters

Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää Ukrainan taisteluiden kiihtymistä vaarana suomalaisille.

Alueella on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita, joihin kuuluu myös suomalaisia. Itä-Ukrainassa suomalaisia on Donetskissa, Luhanskissa ja Mariupolissa.

Viikonloppuna Donetskissa poltettiin neljä tarkkailijoiden autoa. Partioautoja on jo aiemmin jäänyt epäsuoran tulen alle. Niitä on myös ammuttu.

"Kun suomalaisia on mukana missiossa, tämä on mitä suurimmassa määrin myös kansallisen turvallisuuden asia. Etyjin tarkkailijat ovat puolueettomia, ja heidän turvallisuutensa takaaminen on ensisijaista. Olen huolestunut asiasta", Soini sanoo.

"On tahoja, jotka eivät halua, että heidän teoistaan ja toiminnastaan syntyisi näyttöä."

Etyjillä on Ukrainassa siviili kriisinhallinnan operaatio, joten sota-alueella työskentelee aseettomia siviilejä.

Itä-Ukrainassa molemmat osapuolet ovat rikkoneet tulitaukoa, mutta kapinalliset useammin. Lisäksi molemmat osapuolet ovat käyttäneet puskurivyöhykkeellä raskasta aseistusta. Ukrainan mukaan taistelut ovat pahimpia sitten helmikuun Minskin rauhansopimuksen.

"Tämä ei nyt kyllä näytä kovin hyvältä", Soini sanoo.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk) mukaan taisteluissa voi olla osin kyse siitä, että osapuolet testaavat vastapuolen valmiutta.

"Tilanne on erittäin jännitteinen, räjähdysherkkä ja on valitettavasti täysin mahdollista, että se vielä pahenee tästä", Kaikkonen sanoo.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoo, että Itä-Ukrainassa ei silti ainakaan vielä ole merkkejä suurhyökkäyksestä. Ukraina on varoittanut pitkään, että odottaa sitä vastapuolelta kesän lopussa tai jo aikaisemmin.

On vaikeaa tietää syytä taisteluiden kiihtymiseen, Tuomioja sanoo.

"Venäjän näkemys tuskin on se, että he haluaisivat ainakaan osapuolena olla kärjistämässä tilannetta."

Separatistit eivät aina koordinoi toimintaansa Moskovan kanssa, eivätkä Ukrainan hallitukselle uskolliset vapaaehtoispataljoonat Kiovan kanssa.

Tuomioja on kuullut spekulaatioita, että Venäjä ja Ukraina saattaisivat käydä epävirallisia neuvotteluita. Niissä täydennettäisiin Minskin sopimusta, koska sen ongelma ovat nyt eri tulkinnat.

Taisteluiden kiihtyminen saattaa johtaa tilanteen ryöstäytymiseen käsistä, vaikka se ei olisikaan tarkoitus, sanoo Tuomioja.

Hauraassa tilanteessa kaaoksen voivat aloittaa yksittäiset ihmiset tai yksiköt. Vaikka pääkaupungit sitoutuisivat tulitaukoon, paikalliset toimijat voivat toimia omin päin.

Suomalaispoliitikot haluavat nopeasti koolle Normandia-kokoonpanon: Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän.

Tulitauon pitäisi olla nyt ensimmäinen tavoite, jotta taistelut eivät leviäisi. Se on ollut hatara koko ajan.

Jos osapuolet eivät kunnioita tulitaukoa, muutkaan kohdat helmikuussa solmitusta Minskin rauhansopimuksesta eivät onnistu. Jos taistelut kiihtyvät tai rintamalinjat muuttuvat, tilannetta on hankalaa pysäyttää.

Soini ja Kaikkonen haluavat toimia myös EU:lta, YK:lta ja Etyjiltä – ja Venäjältä.

"Tietenkin toivon, että Venäjä käyttäisi vaikutusvaltaansa separatisteihin tilanteen rauhoittamiseksi, koska sellainen mahdollisuus heillä on", Soini sanoo.

Tulitauko ja kansainvälinen paine ovat tarpeen varsinkin siviileille, sillä Ukrainan humanitaarinen tilanne on pahentunut.

Viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Ukrainassa. Sodassa on kuollut YK:n mukaan jo ainakin 6 800 ihmistä.

"Luvut auttavat ymmärtämään katastrofin mittasuhteet. Tämä on erittäin vakavaa", Soini sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat