Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdit ovat valtava kansa ilman valtiota

Ulkomaat
 

Kurdit ovat kansa, jolla ei ole yhtä omaa kotimaata. Heitä asuu yhteensä noin 25–35 miljoonaa Turkissa, Irakissa, Syyriassa, Iranissa ja Armeniassa.

Suomessa asui viime vuonna noin 10 700 kurdia äidinkielenään puhuvaa ihmistä.

Rotu ja kieli yhdistävät kurdeja, vaikka heillä ei ole yhtä päämurretta. Suurin osa heistä on sunnimuslimeja, mutta he harjoittavat muitakin uskontoja.

Vaikka kurdeilla ei ole kotimaata, he ovat neljänneksi suurin etninen ryhmä Lähi-idässä. He kuuluvat suurimpien kansojen joukkoon, joilla ei ole valtiota. Turkissa kurdien poliittiset ryhmät yritetään tukahduttaa.

Kurdeilla on Pohjois-Irakissa itsehallintoalue eli Kurdistan.

Siellä heillä on oma kansallislaulunsa. Alueellisella hallituksella on oma parlamenttirakennuksensa ja ulkomailla on lähetystöjä. Ostokset tehdään silti Irakin dinaareilla tai Yhdysvaltain dollareilla, eivätkä muut maat tunnusta Kurdistania valtiona.

Osa kurdipuolueista on militantteja, osa tavallisia puolueita. Tunnetuin kurdipuolue lienee Kurdistanin työväenpuolue PKK.

PKK haluaa lisää itsehallintoa kurdeille ja on taistellut Turkin hallitusta vastaan vuodesta 1984 asti. Taisteluissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. Turkin hallitus taistelee sitä vastaan Irakissa ja Turkissa.

Toinen suomalaisille tuttu ryhmä on Pohjois-Irakin Kurdistanin aluehallituksen joukot eli peshmergat. Joukot taistelevat Isisiä vastaan, joten suomalaiset kouluttavat heitä tällä hetkellä Kurdistanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat