Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdien "Barack Obama" varoittaa maataan Syyrian tiestä

Turkin hallitusneuvottelut kaatuivat torstaina

Ulkomaat
 
Kurdipuolue HDP:n johtaja Selahattin Demirtas saapui hotellille puhumaan toimittajille sekä kansalaisjärjestöille keskiviikkona Diyarbakirissa.
Kurdipuolue HDP:n johtaja Selahattin Demirtas saapui hotellille puhumaan toimittajille sekä kansalaisjärjestöille keskiviikkona Diyarbakirissa.

Kansainvälisessä lehdistössä Turkin kurdipuolue HDP:n johtajaa Selahattin Demirtasia on kutsuttu kurdien Barack Obamaksi. Nuori istanbulilaisnainen sanoo hänen olevan kuin "rocktähti". Monille kannattajilleen hän on tuttavallisesti "Selocan", Selo rakas.

Kun Demirtas marssii keskiviikkona lehdistön eteen hotellissa kurdikaupunki Diyarbakirissa, hotellin työntekijät yrittävät kurottaa ihmismuurin yli saadakseen napattua kuvan puoluejohtajasta.

Rocktähden elkeet ovat kuitenkin kaukana ja puheet sitäkin synkemmät. Demirtas toistaa monta kertaa Turkin olevan kohtalonhetken edessä.

"Onko meillä uhka muuttua Syyrian kaltaiseksi? Kyllä, se riski on olemassa", hän sanoo.

Ja dramaattiselta tilanne näyttääkin. Turkki julisti heinäkuun lopussa aloittaneensa rinnakkaissodan kurdijärjestö PKK:ta ja jihadistijärjestö Isisiä vastaan. Käytännössä sotatoimet ovat kohdistuneet PKK:hon.

PKK on taas tehnyt iskuja turkkilaisia poliiseja ja sotilaita vastaan. Turkin pelätään jo luisuvan uudelleen PKK:n ja armeijan väliseen uuteen sotaan.

Etenkin kurdien äänitorvena tunnetulla HDP:llä ja sen nuorella, karismaattisella johtajalla Demirtasilla on tässä poliittisten jännitteiden ja valtakamppailun kuviossa keskeinen rooli.

HDP syyttää Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kiihdyttävän konfliktia kurdien kanssa juuri kurdipuolueen suosion murentamiseksi.

HDP oli keskeinen syy, minkä vuoksi Turkkia yli vuosikymmenen yksin hallinnut islamilainen AK-puolue kärsi tappion kesäkuun parlamenttivaaleissa. Kurdipuolue onnistui nousemaan ensimmäistä kertaa äänikynnyksen yli parlamenttiin. Vaikka AKP on yhä Turkin suurin puolue, se ei enää pysty muodostamaan hallitusta yksin.

Torstaina AKP:ta edustava pääministeri Ahmet Davutoglu ilmoitti hallitusneuvotteluiden epäonnistuneen vasemmistopuolue CHP:n kanssa. Davutoglu sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan uusien vaalien näyttävän "ainoalta vaihtoehdolta".

"AKP haluaa uudet vaalit päästäkseen valtapuolueen asemaan uudelleen", HDP:n kansanedustaja Nursel Aydogan sanoo. "Ja siksi AKP on työntämässä maan sotaan."

Monet oppositiomieliset turkkilaiset juhlistivat kesäkuussa HDP:n parlamenttiin pääsyä Turkin demokratian pelastuksena. Jos AKP olisi saanut riittävän suuren enemmistön parlamentissa, se olisi todennäköisesti yrittänyt muuttaa Turkin perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi. Se olisi sinetöinyt presidentti Erdoganin valta-aseman.

Myös Demirtas korostaa HDP:n roolia Erdoganin valtapyrkimysten patoajana. "Me emme salli sitä!" hän sanoo kameroiden valojen välkkyessä.

Demirtas ja Erdogan ovat olleet vaalikeväästä lähtien sanasodassa Turkin tiedotusvälineiden kautta. Myös keskiviikkona Demirtasin puhe on pitkä vetoomus Erdoganille, vaikkei hän mainitse presidenttiä nimeltä.

"Jos et jaa valtaa muiden kanssa, jätät heidät ja vaalituloksen huomioimatta, se on diktatuuria", Demirtas sanoo rauhallisella äänellä. "Sinä pysyt palatsissasi, siellä kaikki on hyvin. Palatsin seinät ovat jykevät, joten et kuule aseiden ääntä."

42-vuotias ihmisoikeusjuristi on piristysruiske vanhempien puoluejohtajien keskellä. Hänen johdollaan HDP on onnistunut laajentumaan kurdipuolueesta myös liberaaleja turkkilaisia puhuttelevaksi puolueeksi.

HDP korostaa edustavansa Turkin kirjavaa väestöä, olivat he sitten turkkilaisia, kurdeja, armenialaisia, alaviitteja tai arabeja. Punavihreä puolue on myös profiloitunut naisten oikeuksien ja seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujana. Sukupuolten tasa-arvon merkiksi puolueella on kaksi puheenjohtajaa, mies ja nainen.

Demirtasista on kuitenkin tullut HDP:n tärkeimmät kasvot.

AKP on yrittänyt murtaa HDP:n suosiota etenkin turkkilaisäänestäjien keskuudessa yhdistämällä puolueen puheissaan jatkuvasti aseelliseen kurdijärjestö PKK:hon. Demirtas on korostanut HDP:n pitävän etäisyyttä aseelliseen vastarintaan.

"Me perustimme HDP:n, sillä haluamme ratkaista ongelmia demokratian keinoin. Se on vaikeampi tie", hän vastaa syytöksiin puheessaan.

HDP:n riemu vaalivoitosta näyttääkin nyt kääntyvän jopa puolueen selviytymistaisteluksi.

Viime viikolla Erdogan sanoi, että parlamentaarikkojen syytesuoja pitäisi poistaa niiltä kansanedustajilta, joilla on yhteyksiä PKK:hon, kertoi Hürriyet Daily News -lehti. Vihjauksen voidaan katsoa koskevan myös Demirtasia, jonka veli taistelee PKK:n riveissä.

Syyttäjä käynnisti heinäkuun lopussa myös selvityksen, voitaisiinko HDP:n johtajia Demirtasia ja Figen Yuksekdagia syyttää terrorismipropagandan levittämisestä. Pahimpien pelkojen mukaan HDP saatettaisiin jopa yrittää sulkea.

"Turkin lain mukaan poliittisen puolueen sulkeminen on suhteellisen helppoa. Jos he haluavat tehdä sen, he pystyvät siihen. Maamme oikeuslaitos on hallituksen alla", Aydogan sanoo. "Mutta en usko, että se olisi poliittisesti järkevää heille."

HDP pyrkii korostamaan puhuvansa rauhan puolesta. Puolue on toiminut välittäjänä PKK:n ja hallituksen välillä.

Demirtas on vedonnut useasti aselevon ja rauhanneuvotteluihin palaamisen puolesta.

"Raskain taakka on kantaa nuoren arkkua. Me emme halua enää kantaa niitä. Tämän maan ihmiset eivät ansaitse sitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat