Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansia koteja täynnä sirpaleita

Ainakin 50 kuoli ja yli 700 loukkaantui Kiinassa kemikaaliräjähdyksessä

Ulkomaat
 
Reuters
Kontit savusivat Tianjinissa Binhain kaupunginosassa torstaina räjähdysten jälkeen. Räjähdys rikkoi ikkunoita kahden kilometrin päässä kerrostaloissa.
Kontit savusivat Tianjinissa Binhain kaupunginosassa torstaina räjähdysten jälkeen. Räjähdys rikkoi ikkunoita kahden kilometrin päässä kerrostaloissa. Kuva: Reuters

Savupatsas näkyy ainakin viiden kilometrin päähän räjähdyspaikasta. Ilmassa tuntuu kevyt palaneen käry, vaikka länsituuli puhaltaa palokaasuja pois kaupungista.

Noin 15 miljoonan asukkaan kaupungin Tianjinin satama-alueella räjähti myöhään keskiviikkoiltana paikallista aikaa suuri kemikaalivarasto. Räjähdyksiä oli ainakin kaksi, ja niiden voima tuntui asukkaiden mukaan lattioiden tärinänä jopa kymmenen kilometrin päässä.

Tästä on kyse

 Kiinassa Tianjinin kaupungin satama-alueella räjähti kemikaalivarasto myöhään keskiviikkoiltana paikallista aikaa.

 Poikkeuksellisen voimakkaat räjähdykset aiheuttivat pahaa tuhoa myös asuinalueilla.

 Ainakin osa kemikaaleista oli tiettävästi erittäin myrkyllisiä.

 Räjähdyksen syytä ei torstai-iltaan mennessä tiedetty.

Onnettomuuden uhriluku kasvoi torstain aikana. Illalla Kiinan aikaa Tianjinin hallinto ilmoitti, että 50 ihmisen tiedettiin kuolleen, ja 701 oli sairaalahoidossa. Sairaalassa olevista 71 oli loukkaantunut vakavasti.

Kuolleista ainakin 12 oli palomiehiä, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Noin 700 metrin päässä räjähdyspaikasta asuva Dong Bofei, 24, kävi torstaina veljensä kanssa katsomassa, voisiko kotoa käydä hakemassa tavaroita.

Ei voinut. Poliisi on eristänyt räjähdyspaikan ympäristön noin puolentoista kilometrin säteeltä eikä päästä edes asukkaita alueelle. Vaurioituneissa taloissa on vaarallista oleskella, eikä uuden räjähdyksen mahdollisuutta ole ilmeisesti suljettu pois.

"Olin nukkumassa, kun ensimmäinen räjähdys tuli. Pikkuveljeni katsoi televisiota", Dong kertoo.

Lähtötilanteesta kertoo sisarusten vaatetus, kun he huitovat taksia Tianjinin Binhain kaupunginosan Viidennellä kadulla. Dongilla on päällään puuvillainen yöpaita, jota tosin voisi luulla kesämekoksi, koska on päivä ja noin 35 astetta lämmintä. Hänen veljellään Dong Zhihoulla, 16, on farkut ja teepaita. Kummallakin on kasvoillaan hengityssuojain. Ei tiedetä, mitä aineita palokaasujen mukana voi levitä.

"Monet juoksivat ulos rakennuksista heti ensimmäisen räjähdyksen jälkeen. Sitten tuli toinen räjähdys, joka rikkoi ikkunat ja lennätti lasinsiruja. Siksi moni loukkaantui", Dong Bofei sanoo.

"Me olimme veljeni kanssa ensimmäisen räjähdyksen jälkeen niin shokissa, että emme saaneet kovin nopeasti lähdettyä."

Kun sisarukset poistuivat kotitalostaan, katu oli täynnä juoksevia ihmisiä. Myös autoliikenne ruuhkautui.

Alue on tiheästi asutettua. Lähistöllä on useita tuhansia asuntoja suurissa tornitalojen ryppäissä. Valtaosa niistä on tyhjillään ja enemmän tai vähemmän vaurioituneita. Dongin asunnosta ei rikkoutunut kuin vessan ikkuna. "Monilta naapureilta lensi asunnon ovi käytävään."

Vielä kaksi kuukautta sitten Dong asui paljon lähempänä räjähdyspaikkaa.

"Kuulin, että sillä alueella on vielä pahemmat tuhot. Olen todella onnekas, että muutin. Muuten olisin ehkä nyt kuollut tai vakavasti loukkaantunut."

Sisarukset aikovat oleskella lähipäivät sukulaistensa luona.

Räjähdyksen voimakkuudesta kertoo 30-kerroksisten tornitalojen kunto poliisin eristämän alueen ulkopuolella, noin kahden kilometrin päässä räjähdyspaikasta.

Räjähdyspaikalle katsovien julkisivujen lähes kaikki ikkunat on rikki. Ikkunaverhoja lepattaa tuulessa talojen seinustoilla.

Pihoilla on lasinsiruja. Seassa on sekalaisia arjen esineitä. Suihkuhattu, maitokanisteri, rintaliivit, korvaton muki.

Yhden talon pihakiveyksellä on läikkiä, jotka näyttävät kuivuneelta vereltä.

Asunnot ovat tyhjillään, muta yksittäisissä asunnoissa näkyy jääneen valot päälle. Yhden porraskäytävän hissiaulassa raikaa musiikki mainosvideosta, joka jatkaa yhä pyörimistään seinällä olevassa näyttötaulussa.

Kadulla talojen edessä tulee vastaan hätääntyneeltä vaikuttava nainen. Hän istahtaa pysäköityyn valkoiseen henkilöautoon.

"Siellä on muitakin kemikaalisäiliöitä, ja ne ovat kohta räjähtämässä", nainen sanoo, ennen kuin kaasuttaa pois.

Tietoja räjähdysvaarassa olevista säiliöistä liikkui torstain mittaan kiinalaisissa nettikeskusteluissa. Viranomaiset eivät kuitenkaan sellaisista kertoneet ainakaan julkisuuteen.

Torstai-illan hämärtyessä räjähdyspaikalta nousi yhä sankka savu.

Mikko Paakkanen HS
Tianjin

Mikko Paakkanen HS
Paikalliset Dong Bofei ja hänen veljensä Dong Zhih olivat räjähdyksen sattuessa noin 700 metrin päässä räjähdyspaikasta.
Paikalliset Dong Bofei ja hänen veljensä Dong Zhih olivat räjähdyksen sattuessa noin 700 metrin päässä räjähdyspaikasta.
Huoli räjähdyksen vapauttamista kemikaaleista kalvaa Tianjinin asukkaita
Huoli räjähdyksen vapauttamista kemikaaleista kalvaa Tianjinin asukkaita
Tianjinin räjähdysten jälkeen asukkaat ovat huolissaan. Kukaan ei vielä tiedä, mitä räjähteet olivat ja millaisia kemikaaleja ne mahdollisesti päästivät ilmaan. Monet etsivät omaisiaan sairaaloista ja tuhoutuneiden rakennusten jäänteistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat