Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaisministeri tölväisi Ruotsia rasismipuheista

Ulkomaat
 

Tanskan ulkoministeri Kristian Jensen joutui perjantaina pyytämään anteeksi Facebook-kirjoitustaan, jossa hän vähätteli naapurimaan keskustelua rasistisiksi katsotuista beigeistä laastareista.

Laastaridebatti alkoi maanantaina Ruotsin radion keskusteluohjelmasta, jossa arkipäivän rasismiin keskittyvää vardagsrasismen.nu-blogia pitävä Paula Dahlberg ehdotti, että laastareita pitäisi myydä muissakin ihonväreissä kuin beigeinä.

Kolumbialaissyntyisen Dahlbergin mukaan "ihonvärisiksi" kutsutut laastarit heijastavat sitä, että valkoihoisuus nähdään edelleen Ruotsissa normina.

Ehdotus herätti keskustelua. Muun muassa laastarivalmistajalta ja apteekeilta kysyttiin asiasta.

Uutinen kantautui nopeasti myös Tanskaan, missä ruotsalaiselle korrektiudelle naureskelemisen voi sanoa olevan yhdenlaista kansanhuvia.

Keskustelu sai erikoiset mittasuhteet, kun myös Tanskan uusi liberaalipuolueen ulkoministeri Kristian Jensen halusi kommentoida laastareita.

"Olen jälleen kerran onnellinen, etten asu Ruotsissa...", hän kirjoitti Facebook-sivullaan ja linkitti Jyllands-Postenin laastareita käsittelevään juttuun.

Tanskalaisministerin sanailu kantautui Ruotsiin, missä se huomioitiin laajasti.

"Ei ole ulkoministerin arvon mukaista puhua näin naapurimaasta. Hänen pitää pyytää anteeksi ruotsalaisilta", sanoi Tukholman yliopiston valtiotieteiden professori Drude Dahlerup uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Dahlerup on ruotsalaistunut tanskalainen. Hänen mielestään tanskalaispoliitikot yrittävät usein kerätä sisäpoliittisia pisteitä luomalla ruotsalaisista karikatyyrimaisen kuvan.

"Hän sylkee koko Ruotsin kansan päälle puhuessaan näin. Tämä sotii maiden ja ulkoministerien välistä diplomaattista etikettiä vastaan", Dahlerup sanoi.

Perjantaina Jensen katsoikin parhaaksi pahoitella kirjoitustaan.

"Pahoittelen itse ensimmäisenä, jos statuspäivitykseni Facebookissa on saanut aikaan tuollaista huomiota", hän sanoi tanskalaiselle uutistoimisto Ritzaulle.

Ruotsissa ulkoministeri Margot Wallström totesi, että Jensen on uusi työssään. Kömmähdyksen voi siis antaa anteeksi.

"Hän oppii varmasti", Wallström sanoi TT:lle.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat