Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n poliisi on tappanut tänä vuonna ampumalla jo 585 ihmistä

Enemmistö poliisin tappamista aseettomista on valkoisia ja latinoja

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Phil McCarten Reuters
Los Angelesissa Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä poliisiväkivaltaa vastaan tiistaina. Vuotta aikaisemmin poliisi oli ampunut kuoliaaksi 25-vuotiaan mustan miehen Ezell Fordin.
Los Angelesissa Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä poliisiväkivaltaa vastaan tiistaina. Vuotta aikaisemmin poliisi oli ampunut kuoliaaksi 25-vuotiaan mustan miehen Ezell Fordin. Kuva: Phil McCarten Reuters

Washington. Kuinka monta ihmistä vuodessa poliisi ampuu Yhdysvalloissa?

Ihme kyllä, kysymykseen ei aiemmin ole ollut tarkkaa vastausta, vaikka poliisin voimankäytöstä on keskusteltu Yhdysvalloissa kiihkeästi. Poliisiasemien ei ole pakko ilmoittaa lukua keskusrikospoliisi FBI:lle.

Tästä on kyse

Poliisi joutui syyniin

 Poliisin voimankäytöstä alettiin puhua USA:ssa vuosi sitten. Valkoinen poliisi ampui tuolloin aseettoman mustan Michael Brownin.

 Brownin jälkeen USA:ssa on käynyt ilmi monta tapausta, jossa aseeton musta mies on kuollut poliisin käsissä.

 Tapaukset ovat johtaneet mielenosoituksiin.

Sen sijaan virantoimituksessa kuolleiden poliisien määrä on tiedossa: viime vuonna se oli huima 126.

Nyt The Washington Post -lehti on kerännyt ja laskenut ammutut tältä vuodelta. Tammikuun alusta 7. elokuuta mennessä poliisin luoteihin oli kuollut 585 ihmistä. Heistä 60 oli aseettomia, ja 24 aseettomia mustia.

585 kuollutta runsaassa seitsemässä kuukaudessa kertoo, että vuodessa poliisin luoteihin kuolee USA:ssa tuhatkunta ihmistä.

Luku kuulostaa suomalaisesta järkyttävältä – meillä poliisin voimankäytön seurauksena on kuollut viisi ihmistä vuoden 2000 jälkeen, ja yksi niistäkin johtui vahingonlaukauksesta aseharjoituksissa. Täytyy muistaa, että amerikkalaisia on 64 kertaa enemmän kuin suomalaisia, ja Yhdysvalloissa on paljon enemmän aseita ja rikollisuutta.

Ylivoimainen enemmistö kuolemista on sellaisia, joissa poliisin on ammuttava suojellakseen itseään tai muita. Ne ovat siis laillisia. Poliisilla on ollut tapana ilmoittaa oma-aloitteisesti tällaisten oikeutettujen tappojen määrä oikeusministeriölle. Tämä luku on ollut noin 400 vuodessa. The Washington Postin laskuista käy ilmi, että yli puolet on siis jäänyt ilmoittamatta.

Toinen kiinnostava asia on se, että 24 aseetonta mustaa on hyvin pieni osa 585:stä, vaikka keskustelu on pyörinyt juuri mustien uhrien ympärillä. Ylivoimainen enemmistö poliisin ampumista on valkoisia ja latinoja, kuten on myös enemmistö poliisin ampumista aseettomista.

Silti mustat ovat suhteessa yliedustettuina. Mustia miehiä on 6 prosenttia kansasta, mutta poliisin tappamista aseettomista heitä oli 40 prosenttia.

Mustat miehet ovat yliedustettuina myös rikosten tekijöinä. Oikeusministeriön mukaan toissavuonna Yhdysvaltain vankiloissa 37 prosenttia vangeista oli mustia miehiä.

Mustien korkean rikollisuuden takia keskustelu poliisin voimatoimista Yhdysvalloissa on mustavalkoista. Olen itsekin kuullut valkoisilta amerikkalaisilta, että "johonkin ne mustat miehet aina ovat syyllistyneet".

Viimeksi näin totesi valkoinen amerikkalaismies Charlestonissa, jossa poliisi ampui huhtikuussa aseetonta mustaa miestä selkään, kun tämä juoksi pakoon. Poliisi sai syytteen murhasta.

Moni kohuttu tapaus onkin sellainen, jossa poliisi on pysäyttänyt mustan miehen syystä. Esimerkiksi Michael Brown oli varastanut kaupasta sikareja. Eric Garner myi kadulla laittomasti tupakkaa. Charlestonissa Walter Scott pysäytettiin, koska hänen autonsa perävalo oli rikki. Hän lähti karkuun, koska hänellä oli elatusmaksuja rästissä.

Oikeutettu kysymys kuuluu, miksi vähäiset rikokset johtavat pidätyksen sijasta kuolemaan. Pelkääkö poliisi mustia enemmän, ja käyttääkö se siksi herkemmin tappavaa voima?

"Poliisin ajattelussa on oikopolku", sanoi koko maan poliisin pomo, FBI:n johtaja James Comey helmikuussa.

"Poliisit työskentelevät alueilla, joissa suurimman osan rikoksista tekevät nuoret mustat miehet. Kaksi mustaa miestä kadulla muistuttaa kaikista muista mustista miehistä, jotka poliisi on pannut lukkojen taakse. Kaksi valkoista miestä samoissa vaatteissa ei muistuta. Ja tämä johtaa erilaiseen käytökseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat