Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin pääministeri: Anteeksipyyntö sodasta "horjumaton"

Japanin pääministeri: aiempien hallitusten anteeksipyyntö sodasta "horjumaton"

Ulkomaat
 
Thomas Peter Reuters
Nainen käveli perjantaina Tokiossa tv-taulun ohi. Japanin pääministeri Shinzo Abe antoi juuri lausuntoa, joka liittyi 70 vuoden kulumiseen Japanin antautumisesta toisessa maailmansodassa.
Nainen käveli perjantaina Tokiossa tv-taulun ohi. Japanin pääministeri Shinzo Abe antoi juuri lausuntoa, joka liittyi 70 vuoden kulumiseen Japanin antautumisesta toisessa maailmansodassa. Kuva: Thomas Peter Reuters

Sanaanteeksipyyntö esiintyi Japanin pääministerin Shinzo Aben toista maailmansotaa koskevassa perjantaisessa lausunnossa. Japanin sodanaikaisesta miehityksestä kärsineet maat ovat odottaneet Aben lausuntoa kiinnostuneina. Anteeksipyyntö ei kuitenkaan välttämättä esiintynyt Aben lausunnossa muodossa, jota Kiina ja Etelä-Korea olivat toivoneet.

Japanin antautumisesta toisessa maailmansodassa tulee tänään lauantaina kuluneeksi 70 vuotta. Japanin pääministerit ovat antaneet asiaa koskevia lausuntoja kymmenen vuoden välein.

Artikkeliin liittyvät

Nyt odotettiin, toistaako Abe edeltäjänsä Tomiichi Murayaman klassikkolausunnon vuodelta 1995, jossa hän myönsi Japanin sodanaikaisen "siirtomaavallan ja aggression" Aasian maissa sekä esitti siitä "vilpittömän anteeksipyynnön". Pääministeri Junichiro Koizumi toisti Murayaman sanamuodot vuonna 2005.

Abe jätti kopioimatta edeltäjien sanat, mutta viittasi niihin.

"Japani on toistuvasti ilmaissut syvän katumuksen ja vilpittömän anteeksipyynnön tunteita", Abe totesi. "Tämä aiempien hallitusten lausuma linja pysyy järkkymättä tulevaisuudessa."

Abe kuitenkin antoi ymmärtää, että anteeksipyyntöjen toistelu voisi loppua. "Emme voi ennalta määrätä lapsiamme, lastenlapsiamme ja vielä myöhempiä sukupolvia, joilla ei ole sodan kanssa mitään tekemistä, pyytämään anteeksi."

Abe myös ilmaisi "syvää surua" toisessa maailmansodassa menehtyneiden puolesta.

Ensireaktioiden perusteella Etelä-Koreassa ja Kiinassa odotettiin hieman enemmän. Etelä-Korean suurin uutistoimisto Yonhap ja Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kiinnittivät huomiota siihen, että Abe jätti oman anteeksipyyntönsä esittämättä. Xinhua huomautti myös, että siirtomaavalta ja aggressio jäivät mainitsematta. Etelä-Korean ulkoministeri Yun Byung-se vaati lausunnon jälkeen Japanilta "vilpittömiä toimia" historian suhteen, Yonhap kertoi.

Lausuntoa laatiessaan Abe oli puun ja kuoren välissä, koska sisä- ja ulkopolitiikka vaativat erilaisia puheita.

Suhteet Kiinaan ja Etelä-Koreaan vaativat anteeksipyyntöä Japanin sodanaikaisista hirmuteoista. Myös Japanin liittolainen Yhdysvallat arvostaa, jos Itä-Aasia pysyy tasapainossa.

Kotimaassa sen sijaan Aben kannattajien ydinjoukko koostuu kansallismielisistä japanilaisista, jotka eivät suvaitse nöyristelyä ulkomaiden edessä. Heitä anteeksipyytely ärsyttää.

Kiertelevä kädenojennus Aben lausunnossa näytti olleen naisille, joita japanilaissotilaat pakottivat seksiorjikseen sodan aikana. Varsinkin Etelä-Korea on vaatinut asian tunnustamista.

"Monien naisten arvokkuutta ja kunniaa loukattiin vakavasti 1900-luvun sotien aikana", Abe sanoi. Hän ei sanonut suoraan, että heitä loukkasi Japani.

Yleisesti Abe kuitenkin puhui varsin sovittelevaan sävyyn. Hän vakuutti, että Japani aikoo tulevaisuudessakin nojata rauhanomaiseen politiikkaan.

Tämä oli tärkeä maininta, koska Aben hallitus ajoi juuri parlamentin alahuoneessa läpi lain, joka mahdollistaa japanilaisjoukkojen käyttämisen sotatoimissa myös Japanin ulkopuolella, ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Laki on ollut erittäin kiistelty. Japanilaismedian kyselyjen mukaan vähemmistö japanilaisista kannattaa sitä.

Mikko Paakkanen
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat