Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian sodassa nähtiin tällä viikolla pieni ja harvinainen valonpilkahdus

Ulkomaat
 
Alaa Al-Faqir Reuters
Kapinnallistaistelija valvoi ilmatorjunta-aseen kanssa Daraan kaupungin ulkopuolella Syyriassa tiistaina.
Kapinnallistaistelija valvoi ilmatorjunta-aseen kanssa Daraan kaupungin ulkopuolella Syyriassa tiistaina. Kuva: Alaa Al-Faqir Reuters

Syyrian sodassa nähtiin tällä viikolla pieni ja harvinainen valonpilkahdus, kun aseiden pauhu vaimeni hetkeksi kolmessa kaupungissa.

Syyrian armeija, sen shiialainen liittolainen Hizbollah sekä näitä vastaan taisteleva sunni-islamistinen oppositioliittouma Ahrah al-Sham sopivat keskiviikkona 48 tuntia kestävän tulitauon alkamisesta. Tulitauko koski kapinallisten hallitsemaa Zabadanin kaupunkia sekä kahta pientä kylää Idlibin maakunnassa.

Yli neljä vuotta jatkuneen ja 250 000 ihmistä tappaneen sodan kokonaiskuvassa kahden päivän tulitauko on toki laiha lohtu.

Mutta huomattavaa on se, että tulitauko syntyi kahden vastakkaisen taustavoiman, Iranin ja Turkin, keskinäisten neuvottelujen tuloksena.

Shiialainen Iran on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija. Turkki taas tukee al-Assadin hallintoa vastaan taistelevia sunniryhmiä.

Itse asiassa Syyrian sodan diplomaattisen ratkaisun rintamalla on nähty viime viikkoina useita pieniä eleitä, heikkoja signaaleja, jotka saattavat olla merkki uusista, nousevista kehityskuluista.

Elokuun alussa Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Venäjä pitivät ensimmäisen korkean tason yhteisistuntonsa Syyrian sodan ratkaisemiseksi Qatarissa. Venäjä on Iranin ohella al-Assadin tukija, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat taas vaativat al-Assadin syrjäyttämistä.

Alkuviikosta Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir vieraili Moskovassa keskustelemassa Syyrian tilanteesta. Tämän jälkeen Syyrian opposition edustajia lensi Moskovaan.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puolestaan vieraili alkuviikosta Libanonissa, minkä jälkeen hän riensi Damaskokseen tapaamaan al-Assadia.

Samaan aikaan YK:n nimittämä Syyrian-erikoislähettiläs, ruotsalais-italialainen konkaridiplomaatti Staffan de Mistura on vihjannut, että sodan ratkaisemiseksi on suunnitelma. Hän on sanonut, että Iranilla voi olla siinä positiivinen rooli.

Myös alueen lehdistössä on havaittu tuulten varovainen kääntyminen. Moni arabiankielinen lehti on nimennyt vedenjakajaksi Iranin ydinohjelmasta heinäkuussa saavutetun sopimuksen.

Historiallinen sopimus on vapauttanut Venäjän, Yhdysvaltojen ja Iranin diplomaattisia voimia ratkomaan Syyrian konfliktia. Vaikka osapuolet ovat erimielisiä konfliktin alkusyistä ja monista sen ratkaisemiseen liittyvistä kysymyksistä, yksimielisyys vallitsee siitä, että konfliktin jatkuminen vahvistaa kaikkien yhteistä vihollista – jihadistijärjestö Isisiä.

Jos Isis halutaan lyödä, se tuskin onnistuu ennen kuin Syyrian hallitus ja oppositioryhmät ovat päässeet jonkinlaiseen sopuun.

Yltiöoptimismiin ei vielä ole aihetta. Syyrian sota kaikkine kansainvälisine kytköksineen on äärimmäisen mutkikas solmu. Liioittelematta voidaan sanoa, että sen ratkaiseminen on maailmanpolitiikan vaikein tehtävä.

Keskeisin ongelma henkilöityy presidentti al-Assadiin. Esimerkiksi Saudi-Arabian ulkoministeri al-Jubeir totesi Moskovan vierailullaan ykskantaan, että al-Assad ei ole osa ratkaisua vaan ongelman ydin.

Myös Yhdysvallat on painottanut tätä näkökulmaa, kun taas Moskova ja Teheran pitävät al-Assadia osana ratkaisua ja pyrkivät petaamaan hänelle roolia sodanjälkeisessä Syyriassa.

Syyrian oppositiolle al-Assadin lähtö on keskeisin ehto rauhalle.

On kuitenkin mahdollista, että Iranin ydinohjelmasta saavutetun sovun jälkeen Yhdysvallat, Saudi-Arabia, Iran ja Venäjä ovat valmiimpia etsimään kompromisseja al-Assadin suhteen.

Toinen suuri ongelma on se, että Syyrian sodassa taistelee useita aseellisia osapuolia. Kaikki niistä eivät ole vieläkään kypsiä laskemaan aseitaan.

Sukkuladiplomatian kiihtyminen sekä tulitauko, lyhytkin sellainen, ovat silti merkkejä jostakin. Palikat eivät vielä loksahtele paikoilleen, mutta ovat sentään liikkeessä.

Historia opettaa, että historia on arvaamaton. Kukaan ei kyennyt ennustamaan Syyrian sodan puhkeamista. Isisin nousu tuli täytenä yllätyksenä.

Jos kauhistuttavien asioiden arvaamaton ilmestyminen on mahdollista, mahdollisia ovat myös yllättävät ilouutiset, joiden puolesta kukaan ei uskaltanut panna lanttiakaan likoon.

Jukka Huusko HS
jukka.huusko@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat