Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi ilta prinsessana – Rion poliisi järjesti köyhille tytöille satumaiset 15-vuotisjuhlat

Rio de Janeiron poliisi järjesti faveloiden tytöille hulppeat 15-vuotisjuhlat. Juhlien tarkoitus on hankkia asukkaiden luottamusta. Ainakin yhden tytön elämä taisi muuttua.

Ulkomaat
 
Maria Manner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Dario de Dominicis
Camylla Beatriz Barroso da Silva, 15, tanssi varapoliisikomentaja Renan Alvarengan kanssa Rio de Janeirossa. Poliisin järjestämissä iltamissa faveloiden tytöt tanssivat valssin oman alueensa poliisikomentajan kanssa.
Camylla Beatriz Barroso da Silva, 15, tanssi varapoliisikomentaja Renan Alvarengan kanssa Rio de Janeirossa. Poliisin järjestämissä iltamissa faveloiden tytöt tanssivat valssin oman alueensa poliisikomentajan kanssa. Kuva: Dario de Dominicis

Rio de Janeiro. Valkoinen limusiini kaartaa Fluminensen jalkapalloklubin porttien eteen Brasilian Rio de Janeirossa. Poliisit univormuissaan auttavat autosta ulos koreisiin iltapukuihin pukeutuneita tyttöjä.

Kaikki on kuin prinsessakuvastosta: kimaltavat tiarat, juhlakampaukset, korkokengät.

Perinteikäs Fluminensen jalkapalloklubi on isännöinut vuosien saatossa lukemattomia loistokkaita iltamia. Tällä kertaa sen kristallikruunujen alla tanssivat kuitenkin poikkeukselliset vieraat: 38 tyttöä faveloiden köyhistä kortteleista.

Valssi alkaa, Tonava kaunoinen soi. Valkopukuiset kavaljeerit taluttavat tytöt tanssilattialle.

"Tämä on kuin unelmaa. En olisi koskaan uskonut, että astun sisään tähän rakennukseen, se on liian hienostunut meidän kaltaisillemme", Camylla Beatriz Barroso da Silva sanoo.

Mutta etenkään hän ei saattanut arvata, että tanssisi 15-vuotisjuhlissaan Rion poliisikomentajan kanssa.

Tyttöjen 15-vuotispäivä on Latinalaisessa Amerikassa tärkeä virstanpylväs, joka ilmentää nuoreksi naiseksi tuloa. Brasiliassa juhlat ovat usein hulppeita, ja rikkaat perheet voivat käyttää niihin rahaa enemmän kuin Suomessa sijoitetaan häihin. Jotkut tytöt valitsevat mieluummin matkan Disney Worldiin tai Pariisiin.

Rion UPP-poliisi tahtoo tarjota faveloiden tytöille jotain yhtä näyttävää. UPP tulee sanoista Unidade de Polícia Pacificadora, joka on favelossa toimiva poliisin erityisyksikkö.

"Me halusimme järjestää heille unohtumattoman kokemuksen. Tarkoitus on, että he eivät näkisi poliisia vihollisena", sanoo tapahtumia suunnitellut konstaapeli Bruno Oliva.

Juhlamekot, meikit, kampaukset ja tarjoilut on saatu sponsoreilta. Ohjelmaan on kuulunut ylellinen "päivä prinsessana", hieno lounas ja parin kuukauden tanssitreeni.

"Tämä on ihan kuin elokuvista", sanoo Camylla pinkissä mekossaan.

Poliisien bändi soittaa teini-ikäisten suosikkikappaleita. Musiikki vaihtuu brasilialaiseen funkiin.

Lattialle ilmestyvät avaruusolioiksi ja roboteiksi pukeutuneet tanssijat. Tytöt lukevat poliiseille kirjoittamansa kiitoskirjeen ja kyynelehtivät liikutuksesta.

Fakta

Talousongelmien kanssa painiva Brasilia valmistautuu olympialaisiin

 Rio de Janeiro järjestää kesäolympialaiset vuonna 2016.

 Suurtapahtumien alla kaupunki on yrittänyt vallata faveloita takaisin rikollisjärjestöiltä.

 Kisatunnelmia varjostavat talouden taantuma ja öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaali.

 Presidentti Dilma Rousseffin kannatusluvut (8 prosenttia) ovat jo alhaisempia kuin inflaatio (10 prosenttia).

Totutuista rooleista ei silti ole ihan helppo päästä eroon edes kristallikruunujen loisteessa.

"Näyttäkää iloisilta! Olkaa iloisia!" komentaa nutturapäinen poliisi tiukasti, kun tytöt jännittyneinä odottavat illan alkua. Tytöt tirskuvat ja pyörittelevät vaivihkaa silmiään.

Faveloiden uudet UPP-poliisit tulivat kuvioihin vuonna 2008.

Se oli osa Rio de Janeiron uutta ilmettä. Olympialaisiin ja jalkapallon MM-kisoihin valmistautuva kaupunki alkoi vallata rikollisjengeiltä alueita, joille poliisi ennen meni vain poikkeustilanteissa. Brasilialaisten mieliin piirtyivät kuvat Complexo do Alemãon favelasta suorassa tv-lähetyksessä karkuun juoksevista rikollisista.

Osa faveloiden asukkaista on toivottanut poliisit tervetulleiksi, osa kokee elävänsä miehityksen alla. Väkivaltakuolemat ovat tilastojen mukaan kuitenkin vähentyneet. Joissain faveloissa, kuten Complexo do Alemãossa, tulitaistelut huumekauppiaiden ja virkavallan välillä ovat jälleen yleistyneet.

"Meillä on paikkoja, enimmäkseen pieniä faveloita, joissa asiat ovat hyvin. Suurissa tilanne ei ole niin hyvä", myöntää Rion osavaltion turvallisuusjohtaja José Mariano Beltrame, joka saapuu poseeraamaan tyttöjen kanssa valokuviin.

Beltramen mukaan paluuta entiseen ei silti ole: poliisit ovat tulleet faveloihin jäädäkseen. Väärinkäytöksiin yritetään puuttua panostamalla poliisien koulutukseen.

Dario de Dominicis
Camylla kotiportillaan Jacarezinhon favelassa. "15-vuotisjuhla on tytöille iso juttu, koska silloin heistä tulee naisia. Pojille tärkeämpi on 18-vuotispäivä, koska silloin voi joutua vankilaan", hän sanoo.
Camylla kotiportillaan Jacarezinhon favelassa. "15-vuotisjuhla on tytöille iso juttu, koska silloin heistä tulee naisia. Pojille tärkeämpi on 18-vuotispäivä, koska silloin voi joutua vankilaan", hän sanoo.

Rion poliisi on surullisen kuuluisa mieli- ja väkivaltaisista tavoistaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreen selvityksen mukaan poliisi on tappanut Riossa viimeisen viiden vuoden aikana 1 519 ihmistä. Poliiseja puolestaan kuoli viime vuonna virkatehtävissä yli 100.

Siksi tarvitaan tanssiaisten kaltaista PR-työtä. Tullakseen valituksi mukaan tyttöjen on pitänyt kirjoittaa teksti siitä, mikä heidän favelassaan on muuttunut poliisin tulon jälkeen.

Viikkoa myöhemmin Camyllan mekko on vaihtunut farkkushorteiksi ja hihattomaksi paidaksi.

"En koskaan unohda sitä iltaa", hän sanoo kotonaan Jacarezinhon favelassa Rion pohjoislaidalla.

Hän asuu äitinsä ja sisarustensa kanssa isovanhempien sekä sedän ja tädin perheiden vieressä. Olohuoneessa on iso taulu-tv ja ilmastointilaite. Nurkan takana virtaa joki, johon valuu talojen jätevesi. Roskakasojen välissä laiduntaa hevosia ja sikoja.

"Juhla oli todella tärkeä tytöille. Minulla ei olisi edellytyksiä järjestää mitään vastaavaa. Me aioimme pitää Camyllan juhlat autotallissa", sanoo äiti Renata Barroso, 32. Hän työskentelee favelan terveysasemalla.

Dario de Dominicis
Camylla Beatriz Barroso da Silva (vas.) ja muut tytöt kuuntelevat poliisilaitoksen edustajan puhetta illan aluksi.
Camylla Beatriz Barroso da Silva (vas.) ja muut tytöt kuuntelevat poliisilaitoksen edustajan puhetta illan aluksi.

Parasta kuitenkin oli, että Camylla voitti tanssiaisten arvonnassa stipendin yliopisto-opintoihin. Se avaa hänelle oven oikeustieteen tai liiketalouden opintoihin. Näillä kulmilla teiniraskaudet ovat yleisempiä kuin yliopistotutkinnot.

"Vanhempani ovat tosi ylpeitä. He ovat tukeneet minua paljon, koska he ovat itse tehneet joitain asioita väärin."

Camyllan muualla asuva isä on vapautunut hiljattain vankilasta. Hän ajoi pakettiautoa, jota käytettiin ryöstöihin ja muihin laittomuuksiin.

Äiti kertoo puhuneensa tanssiaisissa ensi kertaa elämässään poliisin kanssa. Favelassa asukkaat eivät puhu poliiseille, jotta heitä ei syytettäisi ilmiantajiksi. Huumekauppa jatkuu, vaikka vähemmän avoimesti.

Jutellessamme Camyllan kotikadulla poliisiautot ajelevat ohi rynnäkkökiväärit auton ikkunoista sojottaen.

Riossa mietitään, mitä faveloiden poliisiohjelmalle käy olympialaisten jälkeen.

Ohjelma on kallis ylläpitää, ja monet yksiköistä on sijoitettu turistien suosimien hyväosaisten alueiden läheisyyteen.

Camylla ei aio jäädä odottelemaan, voiko virkavalta tuoda oikeasti rauhan vai ei. Hänellä on muita suunnitelmia.

"Tanssiaiset muuttivat ajatuksiani. Tajusin, että pystyn asioihin ja voin päästä paikkoihin, joiden en kuvitellut olevan meidän kaltaisiamme varten. Jos opiskelen, pystyn vaikka mihin."

DARIO DE DOMINICIS
Osallistujat odottelivat pääsyä tanssisaliin.
Osallistujat odottelivat pääsyä tanssisaliin.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat