Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmeellisen kaupungin hiostava rytmi

Ulkomaat
 
Maria Manner

Viimeisiä aamujani Riossa. On elokuu ja kuumin talvi vuosiin. Lämpötila ylittää 30 astetta. Inflaatio kiihtyy joka päivä.

Viemärivesi pulppuaa reiästä kadulle. Oli hyvä idea panna jalkaan sandaalit. Riossa riittää sentään vielä vettä, São Paulossa sitä on säännöstelty jo pitkään.

Glórian tienristeyksessä kohtaa Rio koko kirjossaan. Mustapukuiset liikemiehet, katukauppiaat, lastenhoitajat valkoisissa asuissaan, rikkaat eläkeläisrouvat, nunnat, transvestiitit, keskiluokan perheenäidit, nuoret punkkarilesbot tyylikkäine irokeeseineen, prostituoidut, kerjäläiset, sotilaspoliisit ja lapset koulupuvuissa.

Parlamentin puhemies valmistelee presidentin syrjäyttämistä. Useimmilla on muutakin mietittävää.

Ylikulkusillan alla koditon mies sorkkii auki kaupungin sähkökaapin ja kytkee siihen jollain ihmeen viritelmällä vanhan television.

Auringon läkähdyttämässä bussissa viereeni istuu pikkupoika. Hän myy purukumia matkustajille ja levähtää hetken. Hän rummuttaa purukumilaatikkoaan. Tsa-tsa-tsah, tsa-tsa-tsah. Tunnistan samban rytmin. Kysyn pojalta mistä hän tulee, hän sanoo sillan takaa Niteróin kaupungista. Onko rouva Euroopasta? Kyllä vaan. Kysyn hänen ikäänsä. 10 vuotta. Minä olen 33 vuotta. "En olisi koskaan uskonut, rouva. Näytätte paljon nuoremmalta", hän sanoo. Hän kumartaa minulle kevyesti ja poistuu pysäkille odottamaan seuraavaa linjaa.

Olympialaisiin on vuosi. Rio on valtavan iso hikinen tietyömaa. Tämä ei ole sama kaupunki johon joskus tulin ensi kertaa, mutta on mahdoton tietää tarkalleen, mihin se on menossa. Talous on taantumassa, Jumala ei ehkä ollutkaan brasilialainen. Tyytymättömyys purkautuu näillä leveysasteilla joskus arvaamattomasti.

Jotkut asiat eivät muutu. Puolison puhelinliittymä on jostain kumman syystä yhtäkkiä jonkun Tatjanan nimissä, sitä ei voi irtisanoa eikä asialle muutenkaan tehdä mitään. Siis kuka ihmeen Tatjana? Hän on rekisterin mukaan tämän liittymän omistaja. Mutta tämä on meidän numeromme . . . Entä tietääkö Tatjana asiasta? Sitä on mahdoton sanoa. Tietoa annetaan vain liittymän omistajalle.

Golf-kenttä on rakennettu luonnonsuojelualueelle, alligaattorit uivat hetteikössä uusien kerrostalojen kupeessa, hinnat nousevat, laiton abortti maksaa jo kuusi tuhatta realia, sanomalehden mukaan yleistä syyttäjää on uhkailtu, aktivistit keräävät joukkojaan, rahtialuksia lipuu kaiken aikaa satamaan, aurinko saa olon hieman raukeaksi.

 

Kirjoittaja on HS:n entinen Brasilian-kirjeenvaihtaja, joka palaa syyskuussa välivuoden jälkeen Helsinkiin ja Helsingin Sanomiin.

Maria Manner
maria.manner@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat