Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keisari ilmoitti Japanin antautuvan – kansa ei ymmärtänyt mitään

Sodan tapahtumat hiertävät yhä Japanin suhteita Kiinaan, Etelä-Koreaan ja Pohjois-Koreaan

Ulkomaat
 
Thomas Peter Reuters
Yasukunin pyhätössä Tokiossa päästettiin kyyhkysiä vapaaksi maailmansodassa antautumisen muistoksi lauantaina.
Yasukunin pyhätössä Tokiossa päästettiin kyyhkysiä vapaaksi maailmansodassa antautumisen muistoksi lauantaina. Kuva: Thomas Peter Reuters

Japanin keisari Hirohito ei koskaan puhunut suoraan kansalle. Se ei ollut keisarin arvolle sopivaa.

Kun kansalaiset kuulivat keisarinsa äänen radiosta 15. elokuuta tasan 70 vuotta sitten, moni ei ymmärtänyt kuulemaansa. Radio soitti huonolaatuisen fonografinauhoituksen, jolla keisari puhui klassista japania. Hän kuvaili kauheuksia, joita kansa oli kohdannut, ja ylisti japanilaisten rohkeutta.

Ne, jotka ymmärsivät keisarin puhetta, panivat merkille kaksi asiaa. Ensinnäkin keisari puhui suoraan kansalle, "hyville ja uskollisille alamaisillemme". Toisekseen hän kertoi, että on antanut ministereilleen käskyn ilmoittaa hänen korkeutensa hyväksyvän Potsdamin julistuksen. Keisari oli asettanut sanansa tarkkaan: hän ei puhunut antautumisesta. Moni oli hämillään: onko Japani antautunut vai ei?

Edellisellä viikolla Hiroshimaan ja Nagasakiin oli pudotettu ydinpommit. Kesäkuussa toistasataatuhatta japanilaista oli kuollut Okinawan saaren taistelussa. Japani oli häviöllä, Japanin kansa oli kärsinyt ennennäkemättömällä tavalla ja Neuvostoliittokin oli julistanut maalle sodan, mutta monet sotilaat ja eritoten upseerit vaativat taistelun jatkamista. Antautuminen olisi nöyryytys.

Lopulta kansallekin kävi selväksi, että Japani antautuisi. Potsdamin julistuksessa Yhdysvallat, Britannia ja Kiina totesivat, että sodan jatkaminen johtaisi Japanin nopeaan tuhoon, ja määrittelivät kovat ehdot, joiden mukaan Japanin tulisi elää antautumisen jälkeen. Keisari suostui ja lopetti sodan. Toinen maailmansota olisi ohi myös Tyynellämerellä, ja virallinen antautuminen allekirjoitettiin syyskuun toinen päivä. Japanissa se on yhä arka asia.

70 vuotta myöhemmin Japanin konservatiivipääministeri Shinzo Aben piti vuorostaan pohtia tarkkaan, miten asettaisi sanansa. Kuinka nöyrästi hänen tulisi anoa anteeksi Japanin suorittamia kauheuksia esimerkiksi Kiinassa ja Korean miehityksen aikana? Kotimaassa monet Aben konservatiivikannattajat ovat kyllästyneet anteeksipyytelyyn, ja Abe päätyikin vain toteamaan, että hänen edeltäjänsä ovat pyytäneet anteeksi ja anteeksipyyntö on yhä voimassa. Hän myös sanoi, ettei tulevien sukupolvien voi olettaa pyytelevän anteeksi loputtomiin.

Lausunto suututti Kiinan ja Etelä-Korean, joiden mielestä Japani ei vieläkään ole kunnolla ottanut vastuuta julmasta miehityksestä ja sotatoimista niiden alueilla. Keisari Akihito, Hirohiton poika, kiirehti seuraavana päivänä lisäämään, että tuntee "syvää katumusta" maansa teoista. Ele tulkittiin näpäytykseksi Abelle.

Kymmenet japanilaispoliitikot, heidän joukossaan ainakin kolme ministeriä, kävivät myös osoittamassa kunnioitustaan Yasukunin pyhätössä Tokiossa. Vuonna 1869 rakennettu pyhättö on omistettu keisarin puolesta kuolleille, joiden joukossa on nykyään sotarikoksista tuomittuja ja muun muassa kaikki kamikaze-hyökkäyksissä kuolleet.

Abe, jonka isoisä palveli sodan aikaan ministerinä, lähetti pyhättöön uhrilahjan, mutta ei tällä kertaa vieraillut siellä itse.

Korkea-arvoisten japanilaispoliitikkojen viralliset vierailut loukkaavat Kiinaa, Etelä-Koreaa ja Pohjois-Koreaa, ja Kiina kutsuikin Japanin suurlähettilään puhuteltavaksi poliitikkojen vierailun takia. Sekä Kiina että Etelä-Korea myös paheksuivat käyntiä virallisissa lausunnoissaan. Vuosina 2001–2006 pääministeri Junichiro Koizumin toistuvat vierailut pyhätössä viilensivät Kiinan ja Japanin suhteita merkittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat