Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useita rauhanturvaajia epäillään seksirikoksista

Keski-Afrikassa rauhanturvaajia epäillään muun muassa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Ulkomaat
 
Emmanuel Braun Reuters
Afrikan Unionin sotilaita Keski-Afrikan tasavallassa tammikuussa 2014.
Afrikan Unionin sotilaita Keski-Afrikan tasavallassa tammikuussa 2014.

"Missä täällä on kasarmin bordelli?", kysyi kaksi eräästä arabimaasta kansainväliseen koulutukseen Ruotsiin tullutta upseeria ensimmäisenä iltanaan.

Eräs afrikkalainen luutnantti puolestaan ei ymmärtänyt rauhanturvaajien lehdistökoulutuksessa, miksi keksityssä harjoituksessa häneltä tiukattiin bordellista 16-vuotiaiden tyttöjen seurasta tavatuista sotilaista.

Tällaiset asenteet ovat rauhanturvaajan elämässä arkea, sanoo Afganistanissa ja Kosovossa kymmenisen vuotta sitten rauhanturvaajana palvellut konsultti Elli Flén.

"Rauhanturvaajat ovat sellaisia kuin maidensa armeijat", Flén selittää suomalaiselle käsittämättömiltä kuulostavia sotilaiden ajatuksia.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati torstaina kovempia rangaistuksia mailta, joiden kansalaiset ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön rauhanturvatehtävissä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi päivää aiemmin, että YK:n rauhanoperaation sotilas olisi raiskannut 12-vuotiaan tytön Keski-Afrikan tasavallassa.

Tähän mennessä Keski-Afrikan tasavallassa rauhanturvaajia syytetään 57 virkarikkeestä, joista 11:n epäillään sisältävän lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Viime vuonna YK:n raportti nosti esille epäilyjä, joiden mukaan Ranskan, Tšadin ja Päiväntasaajan Guinean rauhanturvajoukot olisivat hyväksikäyttäneet lapsia.

"En voi sanoin kuvailla, miten ahdistunut, vihainen ja häpeissäni olen näistä raporteista", Ban sanoi torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Etenkin Keski-Afrikan tasavaltaan rauhanturvatehtäviin tulee paljon sotilaita kehitysmaista, joissa monissa on palkka-armeija. Moni rauhanturvaaja on kotoisin paikoista, joissa naisten ja lasten asemaa ei kunnioiteta.

"Ei toimintakulttuuri muutu silmänräpäyksessä sen takia, että sotilas vetää YK:n sinisen baretin päähänsä", Flén sanoo.

Flénin mukaan YK on ollut hyväksikäyttöepäilyjen edessä usein hampaaton.

"Juhlapuheissa on yksi linja, mutta käytännössä tuntui, että tekijät pääsevät kuin koirat veräjästä."

Epäilyjä tutkivat ja mahdollisista rikoksista rankaisevat aina rauhanturvaajien kotimaat. Tämä on ongelma, koska moni maa suhtautuu syytöksiin liian välinpitämättömästi.

Flén kuitenkin huomauttaa, että suomalaisten kannalta on erittäin tärkeää, että rauhanturvaajilla on syytesuoja kohdemaissa.

"Ei täältä voida lähteä sekasortoiseen paikkaan ja löytää sitten itseään esimerkiksi auto-onnettomuuden jälkeen paikallisen tuomioistuimen edestä."

Vaikka eri armeijoiden kulttuurierot aiheuttavat toisinaan ongelmia, Flén muistuttaa, että operaatioihin ei välttämättä löytyisi lähtijöitä, jos kehitysmaista ei päästettäisi sinne sotilaita.

"On missioita, joihin suomalainen ei astuisi jalallakaan, koska ne ovat liian vaarallisia."

Flénin mielestä tärkeintä on jaksaa puhua ihmisoikeuksista sotilaille kerta toisensa jälkeen.

"Meidän tehtävämme on jatkaa jankuttamista. Ehkä kaiken surkeuden keskellä heille jää jotain mieleen."

Myöskään suomalaiset sotilaat eivät ole putipuhtaita, Flén muistuttaa.

"Tiedän aivan varmasti, että Kosovossa palvelleita suomalaisia kävi bordelleissa operaation toimialueen ulkopuolella vapaa-ajallaan", hän kertoo.

"Väitän, että Balkanilla ei ole yhtäkään bordellia, jossa joku ei olisi töissä pakotettuna."

Flénistä asiaa on vuosien aikana katsottu läpi sormien.

Majuri Kari Toivonen Porin prikaatista kertoo, että suomalaisia rauhanturvatehtäviin lähteviä sotilaita valmistellaan kohtaamaan paikallinen kulttuuri.

Sotilaslakimies pitää koulutuksen voimankäytöstä ja laeista, minkä lisäksi pidetään YK:nkin määräämä sukupuolisen tasa-arvon oppitunti, jossa käsitellään sitä, miten naiset ja lapset otetaan huomioon.

"Valmennamme siihen, että eri yhteiskunnissa silmille saattaa tulla hyvin erilaisia asioita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat