Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barack Obama on liian fiksu presidentiksi

Ylevä älykkö Barack Obama on oikeiston mielestä heikko ja liian nöyrä, jopa isänmaanpetturi. Liberaalit yhdysvaltalaiset puolestaan pitävät Obamaa liian oikeistolaisena, koska hän ei ole mennyt uudistuksissaan tarpeeksi pitkälle eikä hän ole ollutkaan moraalinen johtotähti.

Laura Saarikoski HS
Sarja katsoo maailmankuulujen ihmisten julkikuvan taakse.
Sarja alkaa.
Lasse Rantanen

 

Fakta

Terveellinen valinta

 Barack Obama (s. 4. 8. 1961) on Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti. Hän on syntynyt Honolulussa, kauempana Valkoisesta talosta kuin yksikään edeltäjänsä.

 Obama pelasi viime syksynä presidenttikautensa 200:nnen kierroksen golfia. Se on vielä kaukana presidentti Woodrow Wilsonista, joka pelasi virassa ainakin 1 200 kierrosta.

 Terveellistä ruokavaliota koskevassa tilaisuudessa Obama väitti lapsille, että hänen lempiruokansa on parsakaali. Edeltäjä George W. Bush oli tunnettu siitä, että vihasi parsakaalia.

Washington. "Se, mikä tekee maastamme hienon, ei ole se, että olisimme täydellisiä, vaan se, että rohkeuden ja sinnikkyyden avulla voimme tulla lähemmäksi täydellistä. Yhdysvalloista tekee erityisen kykymme muuttua."

Näin kirjoitti presidentti Barack Obama keskiviikkona The New York Times -lehden yleisönosastolla. Hän kommentoi artikkelia, jossa kerrottiin 50 vuotta jatkuneista yrityksistä estää mustia äänestämästä.

Kirjoitus oli epäilemättä liberaalin lehden lukijakunnan ja monien eurooppalaisten mieleen. Siinä tiivistyi se, miksi moni edelleen palvoo Obamaa.

Obama on puheissaan ja kirjoituksissaan ylevä, elegantti ja sivistynyt. Hän on suhteellisuudentajuinen ja osoittaa sanansa myös vastapuolelle. Hän ymmärtää, että maailmassa on monta totuutta, ja pyrkii osoittamaan, että kompromissi on mahdollinen.

Viimeiset 12 kuukautta ovat myös olleet Obamalle huikeita. Hän sopi päästörajoituksista Kiinan kanssa, palautti diplomaattisuhteet Kuubaan ja pääsi Iranin kanssa sopimukseen ydinohjelmasta. Hän ilmoitti, että miljoonat laittomat siirtolaiset saavat Yhdysvalloista oleskeluluvan.

Kesäkuussa korkein oikeus laillisti homoliitot ja vahvisti Obaman terveydenhoitouudistuksen, jonka ansiosta köyhillä on varaa lääkäriin. Kirsikkana kakun päälle Obama sai kongressilta luvan neuvotella uudet vapaakauppasopimukset Tyynenmeren ja Euroopan kanssa.

Lisäksi Obama on Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti. Hän jää historiaan miehenä, jonka elämä osoittaa, miten radikaalisti Yhdysvallat on kyennyt 50 vuodessa muuttumaan. Eurooppalaisten on turha väittää vastaan niin kauan kuin meillä ei ole presidenttinä tai pääministerinä mustaa miestä.

Video näyttää Obaman harmaantumisen puolessa minuutissa
Video näyttää Obaman harmaantumisen puolessa minuutissa
Barack Obamalla tuli vuonna 2014 kuusi vuotta täyteen Yhdysvaltojen presidenttinä. Ne ovat vieneet veronsa. Toimittaja: Petja Pelli, grafiikka: Boris Stefanov

Miten sitten on mahdollista, että osa yhdysvaltalaisista on niin pettynyt Obamaan?

Heinäkuussa 65 prosenttia kansasta ilmoitti mielipidemittauksessa, että maa on menossa väärään suuntaan. Se on enemmän kuin kertaakaan presidentti George W. Bushin aikana – Bushin, jota pidettiin Euroopassa idioottina ja sotahulluna.

Liberaalit yhdysvaltalaiset ja monet eurooppalaiset pitävät Obamaa liian oikeistolaisena. Heidän mielestään Obama ei ole mennyt uudistuksissaan tarpeeksi pitkälle.

Obaman kauden loppupuolella keskiluokka on yhä ahtaalla, mustien asema huono. Lähi-idässä Yhdysvallat pommittaa vihollisiaan estoitta, kotona turvallisuuspalvelu NSA vakoilee omia kansalaisiaan. Liberaalit ovat pettyneitä siihen, ettei Obama olekaan sellainen moraalinen johtotähti kuin he toivoivat.

Obaman innostava vaalilause oli "Yes we can! (Kyllä me pystymme!)". Osa Obaman kannattajista ymmärsi kuitenkin väärin sekä sen, mihin kaikkeen pystytään että sen, keitä "me" olemme.

Kim Hong-Ji Reuters
Yhdysvaltain sotatoimia vastustanut mielenosoittaja yhdisti Obaman ja edellisen presidentin George W. Bushin kasvot syyskuussa 2013.
Yhdysvaltain sotatoimia vastustanut mielenosoittaja yhdisti Obaman ja edellisen presidentin George W. Bushin kasvot syyskuussa 2013.

Yhdysvalloissa Obamaa arvostellaan aivan eri syistä kuin Euroopassa. Täällä kritiikki tulee oikealta, ja se kritiikki on kovaa. Osa oikeistosta näkee Obamassa isänmaanpetturin, jotkut jopa demonin.

Ne uudistukset, joita liberaalit ovat pitäneet hienoina, ovat olleet konservatiiveille kauhistus. Yhdysvalloissa tavoite ei ole ihmisten, vaan mahdollisuuksien tasa-arvo: jokaiselle ansionsa mukaan. Oikeiston mielestä köyhien sosiaalituet ja siirtolaisten armahtaminen sotivat yhdysvaltalaisia arvoja vastaan.

Oikeisto pitää Obamaa myös kaksinaismoraalisena. Vaikka Obama on kuuntelevinaan muita, hän toimii usein omavaltaisesti. Kun Obama on kyllästynyt riitelemään kongressin republikaanien kanssa, hän on ratkaissut asioita pelkällä presidentin määräyksellä. Sanelusta on kompromissi kaukana.

Myös Obaman nöyryys – se, ettei hän pidä Yhdysvaltoja täydellisenä – on konservatiivien mielestä halveksittavaa, ei ihailtavaa. Vastustajien mielestä Obama on osoittanut, että "me" tarkoitti hänelle vain hänen omia kannattajiaan.

Lucy Nicholson Reuters
Yksi Obaman suurista saavutuksista on terveydenhoitouudistus Obamacare, joka takaa köyhillekin terveydenhuollon.
Yksi Obaman suurista saavutuksista on terveydenhoitouudistus Obamacare, joka takaa köyhillekin terveydenhuollon.

Konservatiivien mielestä Yhdysvaltojen pitää olla maailman johtaja. Heidän mielestään kiinalaiset, venäläiset ja terroristit hyppivät nenille, koska Yhdysvallat on kadottanut itseluottamuksensa. He haluavat maalle johtajan, joka ei viisastele, vaan vetää tähtilipun salkoon.

Niiden, joita tällainen asenne epäilyttää, kannattaa muistaa, että ilman sitä Yhdysvallat ei olisi ottanut vastuuta Euroopan puolustuksesta.

Konservatiivien mukaan Obama on antanut periksi kerta toisensa jälkeen: Irakissa, Syyriassa, Iranissa, Kuubassa ja Ukrainassa. Heistä Obaman tunnussana "toivo" on yhtä kuin "toiveajattelu".

Konservatiivien mielestä Yhdysvaltain presidentin ei pidä katsoa asioita muun maailman, vaan Yhdysvaltain kannalta. Jos presidentti olisi tarpeeksi vahva, hän estäisi työpaikkojen karkaamisen ulkomaille, nitistäisi terroristit ja kiristäisi Iranilta paremman sopimuksen.

Amerikkalaisten on vaikea hyväksyä, että jokin on liian monimutkaista tai mahdotonta. Eurooppalaiset ajattelevat, että maailma muuttuu; yhdysvaltalaiset ajattelevat, että Yhdysvallat muuttaa maailmaa.

Pete Souza White House
Obama seurasi Osama bin Ladenia vastaan tehtyä iskua toukokuussa 2011. Tapahtumia seurasivat myös varapresidentti Joe Biden (vas.) ja silloinen ulkoministeri Hillary Clinton (oik.).
Obama seurasi Osama bin Ladenia vastaan tehtyä iskua toukokuussa 2011. Tapahtumia seurasivat myös varapresidentti Joe Biden (vas.) ja silloinen ulkoministeri Hillary Clinton (oik.).

Neljä Yhdysvaltain presidenttiä on saanut norjalaisilta Nobelin rauhanpalkinnon. Obamalle palkinto annettiin enemmän siitä, kuka hän oli kuin siitä, mitä hän oli ehtinyt tehdä.

Ei ole sattumaa, että kolme neljästä palkitusta oli demokraatteja. Demokraatit ovat aina olleet eurooppalaisia lähellä, kun taas republikaanit tuntuvat eurooppalaisista vierailta, joskus jopa käsittämättömiltä.

Selvimmin ero ilmeni suhtautumisessa 1980-luvun presidenttiin Ronald Reaganiin, jota eurooppalaiset pilkkasivat ja yhdysvaltalaiset rakastivat. Reaganissa yhdistyivät ne piirteet, joita oikeiston mielestä puuttuvat nyt sekä Obamalta että Yhdysvalloilta: suorasukaisuus, myönteisyys, ehdottomuus ja loputon itsevarmuus.

Kiihtyvässä presidentinvaalikampanjassa republikaani toisensa jälkeen vannoo kulkevansa Reaganin jalanjäljillä. Älykkö-Obaman jälkeen yhdysvaltalaiset voivat hyvinkin valita jonkun, joka jälleen julistaa Yhdysvaltain olevan täydellinen.

Oikaisu kello 16.10: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että kolme demokraatteihin kuulunutta Yhdysvaltain presidenttiä on saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Rauhanpalkinnon on saanut neljä presidenttiä, joista yksi oli republikaani. Republikaani Theodore Roosevelt palkittiin vuonna 1906.

Michael Kappeler Reuters
Barack Obama ja Angela Merkel keskustelivat G7-maiden kokouksen tauolla Saksassa kesäkuussa.
Barack Obama ja Angela Merkel keskustelivat G7-maiden kokouksen tauolla Saksassa kesäkuussa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat