Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoitukset yleistyneet selvästi Kiovassa: "Vaikea sanoa, mitkä niistä ovat aitoja"

Yleistyneistä mielenosoituksista ei usein tiedä, ovatko ne aitoja vai maksettuja

Ulkomaat
 
Katarina Sällylä HS
Ukrainan keskuspankin eteen rakennetussa leirissä osoitetaan mieltä vuoroissa. Vjatseslav Sumtsovin mukaan paikalla on ihmisiä jatkuvasti.
Ukrainan keskuspankin eteen rakennetussa leirissä osoitetaan mieltä vuoroissa. Vjatseslav Sumtsovin mukaan paikalla on ihmisiä jatkuvasti. Kuva: Katarina Sällylä HS

Ukrainan keskuspankin edustalla Kiovan Institutkaja-kadulla on pieni telttaleiri, jonka keskellä seisoo vihainen nainen.

"Tämä mielenosoitus on viimeinen keinomme. Olemme tässä katkeraan loppuun asti", zaporižžjalainen Julija sanoo.

Osallistujat ovat nimenneet leirinsä Talousmaidaniksi. Se viittaa toissa talven mielenosoituksiin, jotka päätyivät verenvuodatukseen ja silloisen presidentin Viktor Janukovytšin pakoon. Niitä kutsuttiin Euromaidaniksi pitopaikan eli Itsenäisyydenaukion kansanomaisen Maidan-nimen mukaan.

Institutkaja-kadun pieni telttaleiri ei suinkaan ole ainoa mielenosoitus Kiovassa.

"Mielenosoituksia on selvästi aiempaa enemmän", sanoo yhteiskunnallisia asioita seuraava televisiotoimittaja Julija Mendel.

Esimerkiksi parlamentin kupeessa on mielenosoituksia lähes päivittäin. Niissä vastustetaan muun muassa kunnallismaksujen korotuksia. Idästä sotaa paenneet vaativat apua. Jotkut taas vaativat korruptiota kuriin, toiset eläkkeiden korottamista. Mielenosoituksia on lisäksi niin Yhdysvaltain kuin Venäjän lähetystöllä. Aiheet ja poliittiset kannat vaihtelevat.

Päälle tulevat kiihkokansallismielisistä ja äärioikeistolaisista ryhmistä koostuvan Oikean sektorin mielenosoitukset hallitusta vastaan. Niissä on syytetty hallitusta talouskriisistä mutta myös vastustettu presidentti Petro Porošenkon sopimia tulitauon ehtoja.

"Rauhalliset mielenosoitukset saattavat olla hyvä asia demokratian kannalta, mutta on vaikea sanoa, mitkä niistä ovat aitoja", Mendel sanoo.

Ukrainassa on vanha perinne mielenosoituksista, joihin osallistutaan palkkiota vastaan. Alkuvuoden 2005 Oranssin vallankumouksen ja marraskuussa 2013 alkaneiden Kiovan mielenosoitusten välissä olleista mielenosoituksista merkittävä osa oli maksettuja.

Köyhässä maassa halukkaita riittää ja Ukrainan talouden romahtamisen myötä heitä on vain enemmän. Kaupungilla näkee silloin tällöin ilmoituksia, joissa rekrytoidaan osallistujia. Aihetta ei kerrota, mutta palkkio mainitaan.

Institutkaja-kadun leirillä vakuutellaan oltavan oikealla ja omalla asialla.

"Kyse on siitä, että kansainväliset pankit dollarisoivat maan antamalla asuntolainoja vain vieraissa valuutoissa", Julija selittää.

Lainasumma on siis ulkomaanvaluutassa, mutta lyhennykset maksetaan Ukrainan hryvnissa.

Julija itse sanoo ostaneensa asunnon 2006, jolloin yhden taalan sai 5,05 hryvnalla. Vuoden 2008 talouskriisi heikensi hryvnaa, ja yhteen dollariin tarvitsi jo yli 8 hryvnaa. Itä-Ukrainan sota romahdutti hryvnan, ja nyt yksi dollari maksaa yli 20 hryvnaa.

"Asunto maksoi 120 000 hryvnaa. Olen maksanut siitä pankille jo 360 000 hryvnaa", hän sanoo.

"Velkaa on silti jäljellä. Sota on romahduttanut talouden, eikä töitä ole. Jos on, palkka ei ole seurannut kurssieroa. Emme voi maksaa, ja nyt meitä uhkaa kotien menetys. Meitä on paljon."

Julija sanoo tulleensa muutamaksi päiväksi leiriin osana rotaatiota.

"Pidämme leiriä koko ajan pystyssä. Aina välillä on isompia mielenosoituksia, mutta kierrätämme osallistujia, jotta paikalla on koko ajan ihmisiä", sanoo Mykolajivista tullut Vjatseslav Sumtsov.

Mieltä osoitetaan – tai ainakin yritetään osoittaa – myös muissa osissa Ukrainaa. Odessan kaupungissa oli määrä järjestää lauantaina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vaativa pride-kulkue, mutta paikallinen oikeusistuin kielsi sen torstaina. Kulkuetta vastaan protestoi myös äärikansallinen Pravy Sektor, joka uhkasi "tarvittaessa" estää kulkueen järjestämisen. Kiovan pride-kulkue keskeytyi kesäkuussa, kun äärinationalistit hyökkäsivät sen kimppuun. Ainakin seitsemän ihmistä loukkaantui.

Odessan aktivistien oli määrä järjestää kulkueen sijaan keskustelutilaisuus, mutta naamioituneet ihmiset hyökkäsivät siihen varattuun tilaan ja heittivät sisään savupommeja. Kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä, Odessa Priden tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Jussi Niemeläinen HS
Kiova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat