Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin Löfven: "Aseet on saatava pois Ruotsin kaduilta"

Pääministeri totesi perinteisessä kesäpuheessaan olevansa huolissaan maansa polarisoituneesta keskusteluilmapiiristä

Ulkomaat
 
Rio Gandara HS
Stefan Löfven
Stefan Löfven Kuva: Rio Gandara HS

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven lupaa tiukkoja otteita organisoidun rikollisuuden taltuttamiseksi Ruotsissa.

"Aseet on saatava pois Ruotsin kaduilta", Löfven sanoi sunnuntaina puhuessaan Tukholman Vasaparkenissa.

Löfven osoitti osan perinteisestä kesäpuheestaan väkivallalle, rikollisuudelle ja siitä Ruotsissa tänä kesänä käydylle keskustelulle. Hän viittasi muun muassa puukotuksiin Västeråsin Ikeassa, kranaatti-iskuihin Malmössä, kerjäläisiin kohdistuneisiin iskuihin sekä kansainvälisesti terroristijärjestö Isisin kylvämään kauhuun.

Löfven korosti olevansa huolissaan hirveiden tapahtumien lisäksi entisestään polarisoituvasta keskusteluilmapiiristä Ruotsissa. "Ihmiset osoittavat kyvyttömyyttä ymmärtää muita, haluttomuutta ja aivan liian usein vihaa toisiaan kohtaan. Kerjäläisiä ja pakolaiskeskuksia vastaan tehdään hirvittäviä iskuja. Tämä huolestuttaa minua, ja olen melko varma, että te tunnette samoin."

Löfven nosti esiin tilastokehityksen, joka osoittaa, että turvallisuustilanne Ruotsissa on todellisuudessa kohentunut. Yksilöihin kohdistuva väkivalta on vähentynyt viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana.

Toisaalta samaan aikaan organisoitu rikollisuus luo pelkoa tietyillä alueilla. Näin on ollut tänä kesänä muun muassa Malmössä, missä on tapahtunut useita kranaatti-iskuja.

"Tällaista ei voi hyväksyä Ruotsissa. Yhteiskunnan on oltava turvallinen sinulle ja perheellesi, siitä emme tingi pätkääkään", Löfven sanoi.

Ruotsin poliisi on jo hiljattain osoittanut lisävoimia Malmöhön ja muille alueille, joita jengirikollisuus koettelee. Lisäksi hallitus on määrännyt tullin priorisoimaan aseiden salakuljetuksen torjumista, Löfven sanoi.

Hallitus on myös tarkastelemassa aselainsäädännön kiristämistä tietyiltä osin. Löfven korosti lisäksi pidempiaikaisia toimia, kuten toimintaa, jolla rikolliset piirit jättäneitä voidaan sopeuttaa arkeen jengien ulkopuolella.

"Tavoite ei koskaan voi olla vain se, että nämä jengit olisivat vain sovussa toistensa kanssa. Tavoitteen on oltava, että rikollisliigat hajoavat."

Löfven kertoi sunnuntaina myös uusista panostuksista koulutukseen. Muun muassa ammattikorkeakoulujen aloituspaikkamäärää aiotaan kasvattaa.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat