Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaisten massiivinen maastamuutto hiipui

Merje Luuk muutti lastensa kanssa Suomeen psykiatrimiehensä työn perässä ja palasi kahden vuoden jälkeen Pärnun lähelle tyttären koulun takia

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Marie (vas.), Mart, Aadu, Merje ja Hella Luuk maistelivat hernesatoa perjantaina kotona Surjun kylässä Virossa. Perhe muutti takaisin Viroon Suomesta Marien koulun vuoksi.
Marie (vas.), Mart, Aadu, Merje ja Hella Luuk maistelivat hernesatoa perjantaina kotona Surjun kylässä Virossa. Perhe muutti takaisin Viroon Suomesta Marien koulun vuoksi. Kuva: Marko Mumm

Virolaisten massiivinen maastamuutto on hiipunut.

Viime vuonna lähtijöitä oli 30 prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna, ja jo silloin lähtijöitä oli hieman edellisvuotta vähemmän, käy ilmi tuoreimmasta Viron tilastokeskuksen selvityksestä.

Viron väestö on vähentynyt vauhdilla koko EU:n jäsenyyden ajan juuri maastamuuton vaikutuksesta. Viime vuonna pois lähtijöitä oli enää 733 enemmän kuin saapujia.

"En vielä uskalla väittää, että kyse on suunnan muutoksesta. Mutta en ihmettelisi, jos muuttotappio nollautuisi viiden vuoden kuluessa", sanoo muuttoliikettä tutkinut professori Tiit Tammaru Tarton yliopiston maantieteen laitokselta.

Tämä olisi historiallinen käänne itsenäisyytensä palauttaneen Viron historiassa, sillä maasta on jatkuvasti lähtenyt enemmän ihmisiä kuin on saapunut. Parin viime vuoden aikana myös maahanmuuttajien määrä on hitaasti kasvanut, ennen muuta virolaisten paluumuuttajien vaikutuksesta.

Virolaisella pihaterassilla Surjun kylässä Pärnun lähellä istuu viisi paluumuuttajaa Suomesta: opettajaäiti Merje Luuk, lukiolainen Marie, 17, Mart, 13, ja Hella, 10, sekä esikoululainen Aadu, 6.

Puutarhakeinu keinahtelee huomaamattomasti. Yhtä huomaamatta Luukin perhe on keikutellut Viron muuttotilastoja.

Kahden Suomen-vuoden jälkeen äiti ja lapset palasivat vanhaan kotiinsa Surjuun 2013 pelkästään siksi, että Marie saisi käydä lukion Virossa. Tämä on tilastojen mukaan tyypillinen muuttoikä. Perheet muuttavat Viroon tai Virosta pois lukioikäisten lastensa opintojen vuoksi.

Marko Mumm
Luukin perheen ollessa Kokkolassa isovanhemmat ja isommat lapset huolehtivat kotitalosta Surjussa.
Luukin perheen ollessa Kokkolassa isovanhemmat ja isommat lapset huolehtivat kotitalosta Surjussa.

Isä Rein Luuk jatkaa työskentelyä nuorisopsykiatrina Kokkolassa, mutta enää kaksi viikkoa kuukaudessa. Kaksi viikkoa hän on perheensä luona Surjussa ja tekee ohessa projektitöitä, kuten käyntejä Pärnun lastenkodissa.

Muu perhe katsoo Marieta, kun heiltä kysytään paluumuuton syytä.

"Koulu Suomessa oli helppoa oppimisen kannalta, ehkä liiankin. Mutta suomalaisten kanssa en seurustellut, olin yhdessä kiinalaisten ja muiden ulkomaalaisten kanssa", Marie kertoo.

Suomeen Kokkolaan joukko muutti psykiatri Rein Luukin työn perässä 2011.

Suomessa lääkärien palkat ovat noin nelinkertaiset verrattuna Viroon. Luukeilla on elätettävänä suuri perhe, yhteensä seitsemän lasta, osa jo täysikäisiä. Ja Suomeen oli helppo lähteä: lääkärien rekrytointiyritys järjesti perheelle talon, ja koulutkin löytyivät helposti.

"Minusta oli kiinnostavaa lähteä ulkomaille. Halusin kovasti muuttaa", Marie Luuk sanoo.

Marie ei arvostele suomalaisia luokkatovereitaan, sillä he kutsuivat häntä seuraansa, vaikka hän oli oppitunneiksi päätynyt poikavaltaiseen ryhmään. Välitunnilla hän hakeutui itse nuoremman virolaistytön seuraan.

"Olin ehkä liian ujo enkä tiennyt, kuinka olla suomalaisten kanssa", Marie sanoo.

Pääpiirteissään Viron muuttoliike noudattaa taloudellisia suhdanteita.

"Viron maastamuutolla on vahva taloudellinen ulottuvuus. Monet ovat muuttaneet pakosta, koska Virossa palkka ei riitä elantoon", sanoo analyytikko Alis Tammur Viron tilastokeskuksesta.

Maastamuutto on vähentynyt, kun Viro on selättänyt syvimmän kriisin, minimipalkka on noussut ja työttömyys vähentynyt, Tammur analysoi.

Samaan aikaan virolaisten pääkohdemaan, Suomen, imu on vähentynyt.

"Maastamuuton hiipuminen Virossa liittyy Suomen taloudelliseen tilanteeseen, joten voimme olettaa saman suunnan jatkuvan ensi vuonna", sanoo Tammur.

Väestötieteilijät selittävät maastamuuton vähenemistä myös potentiaalisten lähtijöiden, 20–40-vuotiaiden ikäluokkien, pienenemisellä.

Virossa puhutaan paljon väestökadosta. Valtio houkuttaa "Talendid koju" eli "Lahjakkuudet kotiin" -kampanjalla paluumuuttoon.

Merje Luukin mielestä lähtö Suomeen oli kuitenkin osin helpompaa kuin paluu kotiseudulle Viroon. Minkäänlaista valtion tukea paluumuuttajille hän ei saanut.

Päinvastoin, entisessä koulussaan Pärnussa Marieta ei otettu vastaan, koska hän ei ollut Suomessa opiskellut venäjää kahteen vuoteen. Perhe etsi itse uuden koulun ja palkkasi kesäksi opettajan auttamaan venäjän opintojen kiinni kuromisessa.

Luukin perheessä neljäsluokkalainen Hella on ainoa, joka kävisi koulua mieluummin Suomessa kuin Virossa. Suomessa koulu oli hänestä helpompaa.

Marko Mumm
Esikoululainen Aadu, 6, hoitaa Harry-marsua kotona.
Esikoululainen Aadu, 6, hoitaa Harry-marsua kotona.

Seitsemäsluokkalaiselle Martille on "ihan sama", kunhan saa jatkaa kilpailua pingiksessä. Esikoululaisella Aadulla on selvä mielipide:

"Virossa on parempi, sillä täällä ovat koti ja ystävät."

Marie Luukin mielestä kahden vuoden koulu Suomessa oli kokemuksena hyvä. Kyse ei ole Suomesta, Marie sanoo.

"Haluan käydä ulkomailla, mutta jäädä Viroon asumaan", sanoo Marie.

Virossa Marien ystävät eivät paljon kysele, millaista ulkomailla oli asua.

"Nauramme yhdessä sille, ettei minulla ollut Suomessa ystäviä."

Kaja Kunnas
Pärnu/Surju

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat