Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunteet ovat pinnassa Bangkokissa ja eteläisessä Thaimaassa

Ulkomaat
 

Thaimaan pommi-iskun tekijäksi ei ollut ilmoittautunut kukaan maanantai-iltaan mennessä paikallista aikaa.

Iskun arveltiin mahdollisesti liittyvän joko Thaimaan eteläosan muslimiseparatismiin tai Bangkokissa vallitsevaan poliittiseen kahtiajakoon.

Thaimaan eteläosan muslimiseparatistien kapina on jatkunut vuosia. Kapinalliset ovat tehneet iskuja, mutta hyvin harvoin muualla kuin eteläisellä kotiseudullaan.

Bangkokin levottomuudet sen sijaan ovat yleensä liittyneet niin sanottujen punapaitojen ja keltapaitojen väliseen kiistaan. Kumpaakin osapuolta on silloin tällöin syytetty pienemmistä iskuista. Viime aikoina Bangkokissa on tosin ollut verrattain rauhallista.

Alkuvuodesta Bangkokissa sattui ainakin kaksi räjähdeiskua. Helmikuussa räjähti kaksi putkipommia erittäin vilkkaan Siam Paragon -kauppakeskuksen luona, joka sijaitsee noin puolen kilometrin päässä maanantaisesta räjähdyspaikasta. Maaliskuussa puolestaan bangkokilaisen tuomioistuimen eteen heitettiin kranaatti.

Putkipommi-iskussa tiettävästi loukkaantui lievästi yksi ihminen. Kranaatti-iskussa ei kerrottu kenenkään loukkaantuneen.

Viranomaiset ovat syyttäneet alkuvuoden iskuista punapaitojen ääriajattelijoita. Punapaidat ovat syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajia.

Thaimaan poliittinen vastakkainasettelu henkilöityy paljolti maanpaossa olevaan Thaksiniin, joka yllättäen vieraili viime lauantaina Suomessa Nurmijärven buddhalaistemppelin peruskiven valamisseremoniassa.

Populistinen Thaksin on etenkin maaseudun thaimaalaisten suosikki. Keltapaitoja puolestaan kannattavat lähinnä vauraat ja koulutetut bangkokilaiset.

Thaksin syrjäytettiin vuonna 2006. Viime vuoden toukokuun sotilasvallankaappauksessa syrjäytettiin myös hänen siskonsa Yingluck Shinawatra, joka oli valittu pääministeriksi vuoden 2011 vaaleissa.

Viime päivinä kiista Thaimaan poliittisesta tulevaisuudesta on koskenut paljolti perustuslain laatimista. Sotilasjuntan nimittämän Kansallisen uudistuskomitean on määrä keskustella uudesta perustuslakiluonnoksesta tällä viikolla. Yingluck Shinawatran puolue Pheu Thai on moittinut luonnosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat