Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptissä voimaan tiukka terrorisminvastainen laki

Media saa nyt kertoa terrori-iskuista vain hallituksen tietojen mukaisesti

Ulkomaat
 

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi hyväksyi sunnuntaina uuden terrorisminvastaisen lain, joka kieltää tiedotusvälineitä kertomasta terrori-iskuista tietoja, jotka ovat ristiriidassa hallituksen virallisten tietojen kanssa. Riippumattomat tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet lakia voimakkaasti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan laki määrää "väärien tietojen" levittämisestä rangaistukseksi 200 000–500 000 Egyptin punnan eli noin 23 000–57 000 euron sakon. Lisäksi oikeus voi kieltää tuomittuja harjoittamasta ammattiaan korkeintaan vuodeksi.

Hallitus nopeutti lain voimaantuloa alkukesästä Siinain niemimaalla tapahtuneiden jihadistien laajojen hyökkäysten jälkeen.

Sotilashallinto raivostui, kun media kertoi kymmenien Egyptin sotilaiden kuolleen hyökkäyksessä. Hallituksen virallisen tiedon mukaan kuolleita sotilaita oli 21 ja terroristeja sen sijaan kuoli joukoittain.

Egyptin hallitus kaavaili alun perin "väärien tietojen" levittäjille vankilatuomiota, mutta taipui sakkorangaistuksiin maan median arvostelun paineessa.

Lakitekstissä ei suoraan sanota, että se koskee journalisteja. Lisäksi hallituslähteet sanovat, että tuomio edellyttää todisteita siitä, että "vääriä tietoja" on levitetty tarkoituksellisesti.

Arvostelijoiden mukaan laki voi johtaa pienten lehtien sulkemiseen ja saada suuremmat panttaamaan riippumattomia tietojaan. Viranomaiset ovat puolustaneet lakia sanomalla, että tuomio vaatii näyttöä väärien tietojen levittämisen tarkoituksellisuudesta.

Uusi terrorisminvastainen laki mahdollistaa myös kuolemantuomion langettamisen ihmisille, joiden todetaan johtaneen terroristisia ryhmiä tai rahoittaneen hyökkäyksiä, kertoo AFP.

Aseellisen ryhmän jäsenyydestä voi saada uuden lain nojalla kymmenen vuoden vankilatuomion. Epäillyt tuomitaan erityistuomioistuimissa oikeusprosessin nopeuttamiseksi, kertoo BBC.

Väkivallan lietsonnasta tai terroristien viestien levittämisestä verkkosivuilla voi uuden lain mukaan saada viidestä seitsemään vuotta vankeutta.

Egyptin uusi terrorismilaki on herättänyt huolta sananvapaudesta, sillä aiemmin kolme toimittajaa on saanut vankilatuomion Egyptin "halventamisesta" sekä kielletyn islamistijärjestö Muslimiveljeskunnan tukemisesta. Qatarilaisen mediayhtiö Al-Jazeeran englanninkielisen kanavan toimittajat kuitenkin voittivat tapauksen uusintakäsittelyn, joka päättyy tämän kuun lopussa.

Tiukentuneelle terrorismilaille löytyy myös kannattajia, sillä suuri osa egyptiläisistä toivoo presidentti al-Sisiltä kovia otteita maata vaivaavien levottomuuksien kitkemiseksi.

Egypti on ollut hurjassa poliittisessa pyörityksessä vuodesta 2011 alkaen, kun arabikevääksi kutsuttu kansannousu kukisti presidentti Hosni Mubarakin hallinnon. Tämän jälkeen valtaan nousi islamistijärjestö Muslimiveljeskunta, joka kuitenkin kaadettiin vuoden jälkeen.

Nyt vallassa on armeijataustaisen presidentin al-Sisin hallinto. Al-Sisi on nujertanut kovin ottein Muslimivesljeskunnan, jonka se on luokitellut terroristijärjestöksi.

Epävakautta aiheuttaa kuitenkin Siinain niemimaalle pesiytynyt jihadistijärjestö Siinain Provinssi, joka on vannonut uskollisuutta jihadistijärjestö Isisille.

Siinain Provinssi tekee iskuja Egyptin hallituksen joukkoja vastaan Siinailla. Se on tehnyt terrori-iskuja myös Kairossa.

Viime viikolla Siinain Provinssi julkaisi videon, jossa se teloitti kroatialaisen panttivangin Tomislav Salopekin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat