Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan räjähdyksestä tiedottaminen ontuu

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kun Kiinassa sattuu suurkatastrofi, on yleensä vaikea tietää, mitä oikeastaan on tapahtunut. Tämä pätee myös kemikaalivaraston räjähdykseen, joka tapahtui viime keskiviikkona Tianjinin suurkaupungissa.

Viime päivinä monet ovat kyseenalaistaneet viranomaisten tiedottamisen onnettomuudesta. Tianjinissa on ollut kokoontumisia, joissa ihmiset ovat vaatineet tietoa esimerkiksi kateissa olevista omaisistaan ja epäilleet salailua.

Lauantaina mielenosoittajilla oli listoja kateissa olevista palomiehistä, joiden nimiä ei ollut virallisilla kadonneiden tai kuolleiden listoilla, kertoi The New York Times -lehti. "Haluamme totuuden", luki mielenosoittajien kylteissä maanantaina South China Morning Post -lehden mukaan.

Onnettomuus herättää paljon kysymyksiä. Miten oli mahdollista, että lähellä asuinalueita varastoitiin niin paljon vaarallisia kemikaaleja? Miksi riskistä ei kerrottu asukkaille? Onko kemikaaleista vaaraa ihmisille? Mikä räjähdyksen aiheutti?

Kaikkia vastauksia eivät varmasti edes viranomaiset tiedä ja he ovat toki tiedottaneet turmasta edes jotain. Maanantaina viranomaiset myönsivät, että räjähdyspaikan vesistä on löydetty runsaasti natriumsyanidia. Tiedossa oleva kuolleiden määrä päivitettiin 114 ihmiseen. Kateissa oli 70 ihmistä.

Tiedottaminen on silti ollut rajallista. Viestimet ovat painottaneet palomiesten sankaritekoja sekä Kiinan ylimmän johdon aktiivista otetta. Sensuroijat ovat rajoittaneet median omaehtoista tiedonhankintaa ja poistaneet nettikommentteja, joissa arvostellaan viranomaisia esimerkiksi huonosta tiedotuksesta.

Maanantaina kuitenkin myös Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen media alkoi vaatia avoimuutta. Puoluetta lähellä oleva Global Times -lehti arvosteli pääkirjoituksessaan Tianjinin viranomaisia haparoinnista tiedotuksessa. Puolueen pää-äänitorvi Kansan päivälehti arveli tiedottamisen olleen huonoa, koska Tianjinin viranomaiset ovat olleet kiireisiä pelastustöissä.

Puoluelehtien kritiikki ei merkitse, että onnettomuudesta alettaisiin tiedottaa avoimesti. Vaatimalla avoimuutta puolue lähinnä pyrkii vähentämään kansan kiukkua ja epäluuloa.

Yhden puolueen maassa tiedottamisen tavoitteena ei ole tarkan ja oikean tiedon antaminen, vaan yleisen mielipiteen hallinnointi. Siksi virallisen tiedon paikkansapitävyydestä ei ole varmuutta. Kiinalaiset tuntevat kuvion ja ovat siksi epäluuloisia.

Mikko Paakkanen mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat