Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Qaidan vihollisina olivat ensin muut muslimit, ei länsi

Löytynyt kasettikokoelma paljastaa Osama bin Ladenin varhaisen viholliskuvan

Ulkomaat
 
Mir Hamir Daily Dawn
Löytyneet nauhoitteet kertovat paljon terroristijärjestön johtajan Osama bin Ladenin varhaisesta ajattelusta. Bin Laden (oik.) ja al-Qaidan johtoon kuulunut Muhammad Atif kuvattuna Afganistanissa 1997.
Löytyneet nauhoitteet kertovat paljon terroristijärjestön johtajan Osama bin Ladenin varhaisesta ajattelusta. Bin Laden (oik.) ja al-Qaidan johtoon kuulunut Muhammad Atif kuvattuna Afganistanissa 1997. Kuva: Mir Hamir Daily Dawn

Al-Qaidan johtajille tuli kiire pakoon. Niin kiire, että yli 1 500 äänikasetin kokoelma sai suosiolla jäädä terroristipomojen piilopaikkaan Kandahariin, kun Yhdysvallat oli valtaamassa Afganistania osana terrorisminvastaista sotaansa loppuvuodesta 2001.

Saarnoja ja puheita sisältävät nauhoitukset kertovat paljon al-Qaidan edesmenneen johtajan Osama bin Ladenin varhaisesta ajattelusta.

"On mielenkiintoista, miten bin Laden puhuu tavoista, joilla Arabian niemimaata uhataan – mutta kuka onkaan vihollinen? Se ei ole Yhdysvallat, kuten usein ajattelemme eikä länsi. Se on muut muslimit", kertoo kieliantropologi ja Kalifornian yliopiston uskontotutkimuksen professori Flagg Miller Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

"Bin Laden halusi tiivistää jihadin kysymykseen siitä, kuka on oikea muslimi."

Milleriä pyydettiin selvittämään nauhojen sisältöä ja merkitystä. Kasettikokoelma oli ensin päätynyt hylätyn talon tavaroita penkoneelle afgaaniperheelle ja sieltä paikalliselle musiikkikaupalle, kunnes uutiskanava CNN:n kuvaaja tajusi tallenteiden arvon ja toimitti ne Williams Collegen kokoelmiin Yhdysvaltojen Massachusettsiin.

Kuuntelemisessa ja tulkitsemisessa oli niin iso urakka, että Millerin siitä kirjoittama kirja The Audacious Ascetic (Uskalias askeetikko), jonka Oxford University Press kustantaa, julkaistaan vasta syyskuussa, liki 14 vuotta kasettikokoelman hylkäämisen jälkeen.

Tallenteista vanhimmat ovat 1960-luvun lopusta ja uusimmat vuodelta 2001, jolloin al-Qaida hyökkäsi Yhdysvaltoihin lentokoneiskuilla.

Bin Ladenin ohella äänessä on yli 200 puhujaa. Millerin mukaan kasettilöytö osoittaa, että aikana ennen internetiä al-Qaida suosi kasetteja propagandansa levittämisessä ja kopioinnissa.

Yhdysvalloista tuli myöhemmin Osama bin Ladenin päävihollinen, mutta vanhoissa puheissaan hän kantaa huolta lähinnä mielestään vääräuskoisista tai uskottomista muslimeista.

"Kyse on pääasiassa shiiamuslimeista, Irakin baathisteista, kommunisteista ja Egyptin nasseristeista", Miller selittää BBC:n mukaan.

Nauhoitteiden perusteella Miller tulkitsee, että länsimaat reagoivat bin Ladenin kasvavaan maineeseen tavalla, joka helpotti vastakkainasettelun ja uhrimielialan lietsomista ja siten ääri-islamistien rekrytoimista taistelijoiksi länttä vastaan.

Aivan tuoreimmilla nauhoilla bin Laden ilmeisesti viittaa New Yorkiin ja Washingtoniin suunnattuihin lentokoneiskuihin. Ne tapahtuivat vain muutama kuukausi nauhoituksen jälkeen.

"Hän puhuu erityisestä 'suunnitelmasta', joskaan ei paljasta yksityiskohtia, ja kuinka 'tulemme kuulemaan uutisia'. Hän pyytää Jumalaa 'tuomaan veljillemme menestystä'", Miller sanoo BBC:lle. "Tulkitsen sen tarkoittavan syyskuun 11. päivän hyökkäyksiä, koska hän puhuu siinä vaiheessa erityisesti Yhdysvalloista."

Osa nauhoista sisältää musiikkia, pääasiassa uskonnollista. Lähimpänä länsimaista poppia lienee Algerian juutalainen Gaston Ghrenassia, joka nousi maailmanmaineeseen Ranskan kautta 1960-luvulla.

"Mielestäni tämä ranskalaisten laulujen kokoelma paljastaa, että Afganistanin arabit Kandaharissa puhuivat useita kieliä, ja heillä oli paljon kokemuksia maailmalta. Moni oli asunut lännessä pitkiä aikoja, eikä todellakaan ole liioittelua sanoa, että he elivät rinnakkaisia elämiä", Miller sanoo BBC:lle.

Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen sotilaat tappoivat vuosikausia jahdatun bin Ladenin tämän piilopaikkana toimineessa turvatalossa Abbottabadissa Pakistanissa toukokuussa 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat