Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiristynyt poliittinen tilanne karkottaa jo turisteja Turkista

Istanbulissa lomaillut suomalaispariskunta ei ollut huolissaan turvallisuudestaan. Poliittinen epävarmuus heijastuu nopeasti turismin lisäksi koko talouteen.

Ulkomaat
 
Turkin turvallisuustilanne ei pelottanut Istanbulissa lomailleita
Turkin turvallisuustilanne ei pelottanut Istanbulissa lomailleita
Istanbulissa viikonloppuna lomailleet turistit eivät olleet huolissaan, että turistit olisivat vaarassa Turkin kiristyneen poliittisen tilanteen vuoksi. Turkin turvallisuustilanne on kiristynyt sen jälkeen, kun Turkki aloitti rinnakkaiset sotilasoperaatiot kurdijärjestö PKK:ta ja jihadistijärjestö Isisiä vastaan heinäkuussa. PKK on vastannut operaatioon iskuilla poliisia ja armeijaa vastaan.

Nuori nainen hakee selfie-kepillä oikeaa kulmaa saadakseen Hagia Sofian museon jylhät muodot taustaksi kuvalleen. On aamupäivä, joten aurinko ei vielä porota koko voimallaan Istanbulin turistialueella Sultanahmetilla.

Osmanien entisen valtakeskuksen Topkapin palatsin portin varjossa seisoo yrmeitä vartijoita aseet käsissään. Leveästi hymyilevä miesturisti ahtautuu kaverikuvaan yhden vartijan kanssa.

Vaikka Turkin turvallisuustilanne on kiristynyt, Sultanahmetilla suurin osa turisteista ei toissa viikonloppuna ollut huolissaan turvallisuudestaan.

"Olen ollut täällä monta kertaa työmatkoilla. Ei tilanne näytä minusta muuttuneen mitenkään", sanoo tšekkiläinen Magdalena Krizova.

Sami Kero HS
Slovakialainen Lucia Svantnepova (vas.) ja tšekkiläinen Magdalena Krizova olivat Istanbulissa työmatkalla toissa viikonloppuna.
Slovakialainen Lucia Svantnepova (vas.) ja tšekkiläinen Magdalena Krizova olivat Istanbulissa työmatkalla toissa viikonloppuna.

Raitiovaunun kuljettaja ja runoilija Jarkko Jokinen kertoo joidenkin tuttaviensa kyselleen, uskaltaako hän lähteä uutisista huolimatta matkalle. Jokinen ei kuitenkaan pitänyt esimerkiksi terrori-iskujen mahdollisuutta todennäköisenä.

"Mietin vain hetken, mutta päätin lähteä kuitenkin", Jokinen sanoo Topkapin pihalla.

Jokinen ja hänen tyttöystävänsä Elina Ortamo ovat kiertäneet muutaman päivän Istanbulia ja sen lukuisia nähtävyyksiä. Turisteilleet, kuten Ortamo sanoo.

sami kero hs
Lomalaisia Jarkko Jokista ja Elina Ortamoa ei pelottanut Turkin tilanne.
Lomalaisia Jarkko Jokista ja Elina Ortamoa ei pelottanut Turkin tilanne.

Turkin poliittiset jännitteet ovat kasvaneet viime viikkoina, sillä Turkin armeija aloitti heinäkuussa rinnakkaiset sotilasoperaatiot Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta ja äärijärjestö Isisiä vastaan. PKK on puolestaan tehnyt iskuja turkkilaisia poliiseja ja armeijaa vastaan.

"En usko, että mitään tapahtuu, kun käyttäytyy itse asiallisesti eikä mene esimerkiksi mielenosoitusten lähelle", Jokinen sanoo. "En matkustaisi Syyrian rajaseuduille."

Teatteripuvustajaksi juuri valmistunutta Ortamoa matkalle lähtö ei mietityttänyt. Hän matkusti Istanbuliin Pariisista junilla ja bussilla Mika Waltarin jalanjäljissä. Hän kertoo pohtineensa enemmän Pariisin tilannetta, sillä siellä on ollut jo kaksi terrori-iskua tänä vuonna.

Turismi on Turkin taloudelle tärkeä tulonlähde. Turistit taas kaikkoavat helposti poliittisen epävarmuuden kasvaessa.

Turkissa tästä on jo viitteitä. Maan turismitulot vähenivät 13,8 prosenttia tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä, Hürriyet Daily News -lehti kertoi hiljattain Turkin tilastokeskuksen tietoihin viitaten.

Yksi syy turismitulojen laskuun on Venäjän heikkenevä taloustilanne, mikä on saanut venäläiset vähentämään myös Turkin matkailua. Myös naapurimaa Syyrian sisällissota ja etenkin siellä vaikuttava terroristijärjestö Isis ovat luoneet epävarmuutta.

Ainakin brittituristien määrässä on näkyvissä laskua.

Saksan ulkoministeriö varoitti heinäkuun lopulla PKK:n mahdollisista iskuista Istanbulin metroverkostoon tai bussipysäkeille. Istanbulin mannerten välillä kulkevassa Marmaray-metrossa vartija skannasikin laukut poikkeuksellisesti metallinpaljastimella.

Arvostettu taloustieteilijä Daron Acemoglu ehti varoittaa jo viime viikolla, että kurdien ja Turkin rauhanprosessin kaatumisella olisi tuhoisat vaikutukset Turkin taloudelle, kertoi uutistoimisto Anadolu.

Poliittinen epävarmuus sekä talouden rakenteelliset ongelmat heijastuvat koko Turkin talouteen. Maan viime vuosien talouskasvu on hidastunut. Maailmanpankki on ennustanut Turkin talouden kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia.

Turkkia yli vuosikymmenen hallinneelle AKP:lle nopea talouskasvu on ollut yksi suosion kulmakivistä.

Topkapin porteilla espanjalainen Sara Gonzales kertoo huolestuneensa Turkin tilanteesta, kun lähellä Syyrian rajaa sijaitsevassa Surucin kaupungissa tehtiin itsemurhaisku heinäkuussa. Iskussa kuoli 33 turkkilaista vasemmistoaktivistia.

Turkin hallinto syytti iskusta Isisiä, joten pahamaineisen jihadistijärjestön tai sen tukijoiden iskuja Turkissa ei voi pitää täysin poissuljettuna mahdollisuutena.

"Olin erittäin huolissani. Olin varannut liput tänne kolme päivää ennen kuin pommi-isku tapahtui. Tutkin paljon keskustelufoorumeja ja kyselin, kannattaako tänne tulla", Gonzales sanoo.

Istanbuliin saavuttuaan Gonzales on ollut rauhallisemmin mielin. Hän kertoo kuitenkin tarkistavansa uutiset joka päivä.

mustafa ciftci getty images
Turkin länsirannikolla sijaitseva Bodrum on yksi suomalaisten suosikkikohteista.
Turkin länsirannikolla sijaitseva Bodrum on yksi suomalaisten suosikkikohteista.

Aishi Zidan HS, teksti
Sami Kero HS, kuvat
Istanbul

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat