Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentti on häkellyttävän inhottu

Dilma Rousseffin on liki mahdoton toipua alle kymmenen prosentin kannatuksestaan

Ulkomaat
 
Paulo Whitaker Reuters
Brasilialaiset osoittivat mieltään presidentti Dilma Rousseffia vastaan São Paulossa sunnuntaina.
Brasilialaiset osoittivat mieltään presidentti Dilma Rousseffia vastaan São Paulossa sunnuntaina. Kuva: Paulo Whitaker Reuters

Kansa voi tuskin pitää presidentistään vähemmän, kunnes hän ei äkkiä olekaan presidentti. Brasilian Dilma Rousseff valittiin neljän vuoden jatkokaudelle vasta viime lokakuussa, mutta häntä tukee enää alle kymmenen prosenttia brasilialaisista.

Kun jyrkän alamäen syyt ovat alati paisuva korruptioskandaali, talouden hiipuminen kohti taantumaa ja hallituskumppanien kaikkoaminen, suosion merkittävä palautuminen lienee mahdotonta. Työväenpuoluetta PT:tä edustavaa Rousseffia odottavat vielä pitkät kolme vuotta presidenttinä – jos odottavat.

Brasilian presidentti on viimeksi ollut yhtä epäsuosittu vuonna 1992, jolloin Fernando Collor de Mello erosi ennen virkasyytteen saamista korruptiosta, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell, joka on erikoistunut Latinalaiseen Amerikkaan.

"Dilman tilanteen tukaluudesta kertoo, että rakoilua näkyy jo hänen puolueensa sisällä, puhumattakaan hallitusyhteistyöstä. Kun Dilma on poliittisesti noin heikoilla, häntä ei haluta tukea edes omasta puolueesta."

Wigellin mukaan Rousseff kärsii siitä, että häntä on aina pidetty puolueessaan ulkopuolisena. Rousseff liittyi PT:hen vasta 2000-luvun alussa ja on saanut kiittää uransa nousujohteesta edellistä presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa.

Lulakin on joutunut tutkinnan kohteeksi Brasilian historian suurimmassa korruptioskandaalissa, jonka laajuus on paljastunut vasta Rousseffin uudelleenvalinnan jälkeen. Valtio-omisteisen öljy-yhtiön Petrobrasin, suurten rakennusyhtiöiden, kymmenien poliitikkojen ja juuri työväenpuolueen välillä epäillään virranneen miljardien eurojen edestä lahjuksia.

Jopa kaksi kolmesta brasilialaisesta haluaisi Rousseffin syytteeseen virkarikoksesta, koska he uskovat tälläkin olleen näppinsä pelissä. Epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan viime vuosikymmenellä Rousseff johti Petrobrasin hallintoneuvostoa ja oli energiaministeri.

Rousseffin puolustajat huomauttavat, että presidentti on valittu demokraattisissa vaaleissa, eikä häntä ole tuomittu tai edes virallisesti syytetty mistään rikoksesta. Harva silti uskoo, että hän ei olisi tiennyt tapahtumista.

Poliittiset vastustajat ymmärtävät, että on kyseenalaista toteuttaa virkasyyte ilman todisteita.

Sellaisten puuttuessa he ovat alkaneet penkoa Rousseffin vastuulla olleita budjetteja ja kampanjarahoituksia epäselvyyksien toivossa. Huteran asemansa takia Rousseff voisi kaatua kiertoiskullakin.

"PT:n oma väki tuskin haluaa Dilmalle virkasyyteprosessia, koska se heijastuisi heihinkin. Mutta se olisi vaikea pala myös muiden puolueen poliitikoille, koska mielenosoitukset eivät ole kohdistuneet ainoastaan PT:hen ja Dilmaan vaan poliittiseen eliittiin ylipäänsä", Wigell sanoo.

"Vaikutusvaltaisetkin oppositiopoliitikot ovat puhuneet, että ei pitäisi lähteä virkasyyteprosessiin vaan antaa vaaleilla valitun presidentin jatkaa."

Siksi Rousseff saattaa kestää virassaan surkeista kannatusluvuista huolimatta, ellei korruptiotutkinta laajene häneen itseensä – tai ellei hän lopulta yksinkertaisesti eroa poikkeuksellisen epäsuosionsa jatkuessa.

Sadattuhannet brasilialaiset ympäri maan osoittivat sunnuntaina mieltään Rousseffia ja poliitikkojen korruptiota vastaan. Siinä ei ollut mitään uutta. Maaliskuussa yli miljoona ihmistä protestoi presidenttiä vastaan, huhtikuussa puoli miljoonaa.

Mielenosoitusten syyt ovat kovin samankaltaiset kuin Espanjassa, jossa kansa on viime vuosina noussut vastustamaan talousahdinkoa ja vallanpitäjien korruptiota. Espanjassa kansanliike jalostui mielenosoitusten kautta uusiksi poliittisiksi puolueiksi, jotka haastavat tosissaan vanhan vallan loppuvuoden parlamenttivaaleissa. Brasiliassa niin ei ole käynyt.

Koska poliittista ratkaisua ei ole näkyvissä, radikaaleimmat mielenosoittajat ovat anoneet armeijaa syrjäyttämään Rousseffin.

Sotilashallinto johti Brasiliaa 1964–1985, mutta Wigell ei pidä vallankaappausta realistisena vaihtoehtona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat