Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Isis on riesanamme kymmeniä vuosia"

HS tapasi arvostetun Isis-tutkijan Aaron Zelinin. Hänen mukaansa Isis on nykyään valtio.

Ulkomaat
 
Sirpa Räihä HS
Aaron Zelin puhui Isisistä Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Aaron Zelin puhui Isisistä Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kuinka taistelu Isisiä vastaan sujuu?

Isis on menettänyt alueita Irakissa mutta saanut haltuunsa lisää alueita Syyriassa. On selvää, että se, mitä Syyriassa tällä hetkellä tehdään, ei pysäytä Isisiä – ilmaiskut tai kurdien vastarinta ei ole tarpeeksi.

Kuka

Aaron Y. Zelin

 29-vuotias Aaron Y. Zelin on tunnettu ja arvostettu jihadistiryhmien tutkija.

 Erikoistunut Isis-järjestön ideologiaan, propagandaan, hallintoon ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

 Työskentelee Lähi-idän asioihin erikoistuneessa Washington-instituutissa Yhdysvalloissa sekä lontoolaisessa ajatushautomossa nimeltä Radikalisoitumisen ja poliittisen väkivallan kansainvälinen tutkimuskeskus.

 Perustanut Jihadology.net-sivuston ja twiittaa ahkerasti nimimerkillä @azelin.

Isisiä vastaan taistelevat maat eivät kuitenkaan ole valmiit sotkeutumaan sotaan yhtään enempää. Esimerkiksi Yhdysvallat voi jatkaa ilmaiskuja, mutta ei halua osallistua nykyistä enempää. Kurdit puolestaan eivät voi edetä enää kovin paljon syvemmälle arabialueille, koska paikallisväestö ei halua heitä sinne. Arvelen, että Isis on riesanamme vielä kymmeniä vuosia.

Mistä Isis saa nykyään rahoituksensa?

Suurin osa Isisin rahoituksesta tulee sisältäpäin. Vain arviolta viisi prosenttia tulee alueen ulkopuolelta, esimerkiksi rahoittajilta Persianlahden maista.

Rahanlähteitä ovat esimerkiksi öljykauppa, sieppaus ja lunnaiden vaatiminen, muinaisesineiden kauppa ja erilaiset verot ja mafia-tyyliset kiristykset.

Öljyä myydään alle maailmanmarkkinahintojen, eikä kaupanteko ole loppunut, vaikka kaupan osapuolet olisivat sodassa. Isis myy öljyä ja muita hyödykkeitä esimerkiksi turkkilaisille, kurdeille ja jopa erilaisille syyrialaisille taistelijaryhmille – kaupankäyntiä käsitellään ikään kuin erillään taisteluista.

Isisin valtaamilla alueilla työskentelee edelleen paljon ihmisiä, joille Syyrian tai Irakin valtio maksaa palkkaa, esimerkiksi opettajia ja virkamiehiä. Isis vaatii heidän palkastaan osan itselleen.

Miten tavallisen ihmisen arki Isisin valtaamilla alueilla eroaa ajasta ennen Isisiä?

Artikkeliin liittyvät

Ihmiset käyvät edelleen töissä, he ostavat ruokansa samoilta toreilta ja viettävät aikaa samojen ystävien kanssa kuin ennenkin. Suurin ero on se, että he elävät nyt erilaisen lainsäädännön alla. Isis vahtii monissa paikoissa tarkasti, että heidän näkemystään islamista noudatetaan tarkoin. Ihmisten pukeutumista valvotaan, samoin heidän harrasteitaan ja uskonnon harjoittamista. Asioista, jotka aiemmin olivat normaaleja, vaikkapa tupakoinnista, voi saada ankaran rangaistuksen.

Sosiaaliturva ei ollut alueella kovin hyvä aiemminkaan, mutta nyt se on huonontunut entisestään. Isis voi myös velvoittaa ihmiset tekemään lähes mitä tahansa asioita tai töitä sen hyväksi. Siinä mielessä kyseessä on perinteinen totalitaarinen hallinto.

Onko mahdollista, että Isis valtaa edelleen lisää alueita?

Kyllä, Syyriassa se saa luultavasti vielä lisää alueita haltuunsa. Irakissa Isis oli luultavasti suurimmillaan noin vuosi sitten ja on nyt pienenemään päin. Libyassa Isis on jo ottanut haltuunsa kaupungin, mutta on epäselvää, voiko se todella edetä Libyassa kovinkaan paljon. Siellä on paljon muita voimatekijöitä, joilla on jo vahva asema. Esimerkiksi Syyriassa monet näkevät presidentti Bashar al-Assadin hallinnon ja sen joukot edelleen tärkeimpänä vihollisena.

Pitääkö Isisiä ajatella järjestönä vai valtiona?

Isis ei missään tapauksessa ole enää pelkkä järjestö, se on valtio. Se ei tietenkään ole meidän näkemyksemme mukaan normaali valtio eikä se toimi kuten suurin osa maailman valtioista.

Isis eroaa esimerkiksi al-Qaidasta siten, että sen tärkein päämäärä on saada aikaan uusi valtio. Siinä missä al-Qaida keskittyi sotaan länttä vastaan, Isis haluaa rakentaa toimivan valtion, jota se hallitsee, jossa se määrää lain, kantaa veroja ja niin edelleen. Isisin julkaisemissa kartoissa sen hallitsemia alueita kutsutaan Islamilaiseksi valtioksi, ei Syyriaksi tai Irakiksi. Paikalliset luultavasti katsovat edelleen elävänsä vaikkapa Irakissa.

Mikä on naisten asema Isisissä?

Jotkut naiset ovat liittyneet Isisiin ajatellen, että voisivat osallistua taisteluihin. Niin ei tapahdu, koska Isisissä ei katsota, että naiset voisivat taistella. Naisia tarvitaan esimerkiksi tarkastuspisteillä, koska miehet eivät voi tehdä ruumiintarkastuksia naisille. Isisin naiset myös valvovat paikoissa, joihin miehet eivät voi mennä. He varmistavat esimerkiksi, että naiset suorittavat rukouksensa sääntöjen mukaan, tarkkailevat heidän pukeutumistaan ja niin edelleen.

Tärkein naisten tehtävä on kuitenkin kasvattaa lapsista Isisin uskollisia alamaisia ja taistelijoita. Jotkut naiset osallistuvat myös pienten, 4–10-vuotiaiden lasten opettamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat