Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittaja voitti trollitehtaan oikeudessa

Ljudmila Savtšuk: Olisi upeaa jos trollitehdas suljettaisiin

Ulkomaat
 
Sergei Gratšov
Ljudmila Savtšuk
Ljudmila Savtšuk

Pietarilainen vapaa toimittaja Ljudmila Savtšuk onnistui tavoitteessaan, kun oikeudenkäynti pietarilaisessa Petrogradin kaupunginosan tuomioistuimessa maanantaina päättyi hänen hyväkseen.

"Trollitehtaaksi" kutsuttu yritys Internet Issledovanija tuomittiin maksamaan Savtšukille yhden ruplan eli alle sentin korvaus henkisestä kärsimyksestä. Summa vastasi hänen vaatimustaan.

Tärkeintä Savtšukin mukaan ei ollut rahallisen korvauksen saaminen vaan maksullisten nettikommentoijien toiminnasta vastaavan yrityksen tuominen päivänvaloon.

"Käytännössä trollitehtaan olemassaolo tuli todistetuksi tuomioistuimen avustuksella", Savtšuk sanoi HS:lle tiistaina.

"Oikeudenkäynnin aikana saamamme asiakirjat auttavat meitä pyytämään lisätietoja heidän toiminnastaan."

Venäläisviestinten selvitysten ja internetiin vuodettujen asiakirjojen perusteella yritys maksaa muun muassa palkkoja pimeästi. Se on yhdistetty "Kremlin kokkina" tunnettuun ravintolayrittäjä Jevgeni Prigožiniin, joka järjestää tarjoiluja Venäjän poliittiselle eliitille. Kreml on kiistänyt yhteydet trollitehtaaseen.

Savtšuk työskenteli alkuvuodesta yhtenä yrityksen työntekijöistä päämääränään saada tietoja keskuksen toiminnasta. Kun sanomalehdet alkoivat julkaista hänen hankkimiaan tietoja, hänet erotettiin. Savtšukin ja muiden työntekijöiden tehtävänä oli ohjata nettikommentointia ylistämällä Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin toimia sekä kirjoittamalla kielteiseen sävyyn Yhdysvalloista. Tärkein kohde oli Ukrainasta käytävä keskustelu. Kommentoijat toimivat tuolloin venäjäksi, englanniksi ja ukrainaksi.

Toimittajan mukaan nettitrollit ovat käyneet mustamaalauskampanjaa häntä vastaan oikeudenkäynnin aikana. Savtšukin mielestä keskustelun kärjistymisestä kärsivät eniten venäläiset itse.

"Trollit tekevät töitä niiden parissa, joita Venäjän televisio ei tavoita. He tarjoilevat internetin käyttäjille samoja Kremliä myötäileviä valheita", hän syytti.

Oikeuteen Savtšuk haastoi trollitehtaan muodollisesti työlainsäädännön rikkeiden takia. Hänen kanssaan ei solmittu työsopimusta eikä viimeistä palkkaa maksettu.

Oikeudenkäynnin aikana työnantaja solmi entisen työntekijänsä kanssa työsopimuksen ja maksoi tälle 70 000 ruplan (960 euron) korvauksen maksamatta jääneistä palkoista.

"Se oli enemmän kuin pyysimme, joten alensimme korvausvaatimustamme henkisestä kärsimyksestä 10 000 ruplasta yhteen ruplaan [140 eurosta alle senttiin]."

Perustelut oikeuden päätökselle julkaistaan parin viikon kuluessa, joten vielä ei tiedetä, miten tuomioistuin päätyi tuomioonsa.

Toimittaja aikoo jatkaa yhdessä juristien kanssa Internet Issledovanijan toiminnan selvittämistä.

"Olisi upeaa, jos trollitehdas suljettaisiin. Me pyrimme siihen."

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat