Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Miksi lähes kaikki pakolaiset ovat nuoria miehiä?"

Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat antavat väärän kuvan pakolaiskriisistä

Ulkomaat
 
Alkis Konstantinidis Reuters
Pakistanista lähteneitä siirtolaisia saapui tiistaina veneellä Kreikan Kosin saarelle.
Pakistanista lähteneitä siirtolaisia saapui tiistaina veneellä Kreikan Kosin saarelle. Kuva: Alkis Konstantinidis Reuters

"Miksi lähes kaikki pakolaiset ovat nuoria miehiä? Siis juuri niitä, joiden pitäisi olla puolustamassa ja rakentamassa omaa maataan. Mutta ovat mielestäni kaikki pelkureita, karkureita, rosvoja ja pettureita. Ihan oksettaa kun joutuu niitä täällä näkemään."

Tällaisia näkemyksiä esitti nimimerkki "kalacalle" Iltalehden nettikeskustelussa viime keväänä. Vastaavanlaiseen ihmettelyyn törmää netissä tuon tuosta, kun mediaa seuraavat suomalaiset tekevät silmämääräisiä havaintoja maailman pakolaistilanteesta – niin myös tänä kesänä esimerkiksi Välimeren siirtolais- ja pakolaiskriisiin liittyen.

Maahanmuuttoviraston tilastot osoittavat, että kansanmiesten ihmettelyissä on totuuden siemen. Suomeen tänä vuonna tulleista turvapaikanhakijoista 78 prosenttia on ollut miehiä, kun viime vuonna miesten osuus oli 71,5 prosenttia. EU:n kaikkiin 28 jäsenmaahan viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista 70 prosenttia oli miehiä, Eurostatin tilastot kertovat.

Suomeen ja Eurooppaan saapuvat ihmiset ja heistä muodostuvat "massat" eivät kuitenkaan heijasta sitä, millaisia maailman pakolaisväestöt keskimäärin ovat. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n viimevuotisen raportin mukaan pakolaisista lähes tismalleen puolet – 49,8 prosenttia – on naisia.

"Pitkälti pakolaisuudessa kyse on tavallisista ihmisistä ja perheistä", sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Viime vuoden lopulla maailmassa oli yhteensä miltei 60 miljoonaa pakolaista, joista alaikäisiä eli alle 18-vuotiaita oli 51 prosenttia. Pakolaisten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 8,3 miljoonalla, mikä oli suurinta kasvua yksittäisen vuoden aikana, UNHCR kertoo vuoden 2014 tilannetta kartoittavassa raportissaan.

Mutta miksi Euroopassa nuoret miehet ovat yliedustettuina?

Toiminnanjohtaja Lehtisen mukaan pakolaisia on vaikea tarkastella massoina tai tilastoina, koska kunkin ihmisen syyt lähtöön ovat yksilölliset. Mutta yhteisiäkin syitä löytyy – sekä pakenemiselle että Eurooppaan hakeutumiselle.

Lehtisen mukaan etenkin Välimeren ylittäminen huterilla veneillä on niin riskialtista, ettei siihen helpostikaan ryhdytä. Niinpä lähtijä on todennäköisimmin nuori mies.

"Tälle matkalle ei yleensä lähde lasten äiti, lapsi tai vanhus, vaan se, jolla on parhaat mahdollisuudet selvitä", Lehtinen sanoo.

Samanlaisia havaintoja on Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajalla Esko Revolla. Hän tosin sanoo, ettei "tutkittua tai viimeisen päälle analysoitua tietoa" miesten yliedustuksesta ole.

Nuorilla miehillä on Lehtisen mukaan konfliktialueilla erilaisia riskejä kuin muilla väestönosilla. Heidät saatetaan esimerkiksi helpommin mieltää jonkin sotajoukon osaksi tai heitä saatetaan painostaa liittymään johonkin aseelliseen ryhmittymään.

Kun tarkastellaan Eurooppaan saapuvia turvapaikanhakijoita ikäryhmittäin, havaitaan, että 18–34-vuotiaista eli tavanomaisessa sotimisiässä olevista ihmisistä lähes 80 prosenttia on miehiä. 0–13-vuotiaiden ikäryhmässä poikia sen sijaan on hieman yli puolet, ja yli 65-vuotiaiden joukossa miehiä on selvästi alle puolet.

Eniten pakolaisia on lähtenyt kolmesta sotaa käyvästä maasta: Syyriasta (3,9 miljoonaa), Afganistanista (2,6 miljoonaa) ja Somaliasta (1,1 miljoonaa), UNHCR:n katsaus viime vuodelta kertoo.

On hyvin kyseenalaista kutsua esimerkiksi Syyrian sodasta pakenevia nuoria miehiä karkureiksi tai pettureiksi, sillä vaihtoehdot "jaloon" sodankäyntiin tai isänmaan puolustamiseen kyseisessä sodassa ovat vähissä. Palvellako diktaattori Bashar al-Assadin joukoissa, brutaalia Isis-järjestöä tai jotain muuta ihmisoikeuksiin piittaamattomasti suhtautuvaa ryhmittymää – siinäpä vasta kysymys.

Esko Repo sanoo, että siinä missä tavallisilla siirtolaisperheillä on tapana lähettää yksi tai kaksi perheenjäsentä muihin maihin hankkimaan suvulle rahaa, sama pätee joskus myös pakolaisiin. Se että vain yksi nuori mies on kolkuttamassa eurooppalaismaan turvapaikkaviranomaisten ovia voi selittyä sillä, ettei useammalla perheenjäsenellä ollut varaa lähteä, vaikka koko perhe olisikin päätynyt kurjalle pakolaisleirille.

"Nämä reitit Eurooppaan ovat aika haastavia. Nuoret miehet ovat hyväkuntoisia ja kykeneviä niihin", Repo sanoo.

Vaikka pakolaisvirrat aiheuttavat jännitteitä Suomessa ja muissa länsimaissa, valtaosa maailman pakolaisista sijoittuu köyhiin maihin ja yleisimmin konfliktimaiden naapurimaihin. UNHCR:n mukaan kehittyvät maat vastaavat 86 prosentista kaikista maailman pakolaisista. Osuus kasvaa entisestään, kun luvuissa otetaan huomioon maiden sisäiset pakolaiset, kertoo Norjan pakolaisneuvosto.

Sisäpoliittisesti levoton Turkki on absoluuttisin luvuin mitaten maailman suurin pakolaisten vastaanottaja (viime vuonna 1,59 miljoonaa pakolaista). Turkin jälkeen eniten pakolaisia on virrannut Pakistaniin, Libanoniin, Iraniin, Etiopiaan ja Jordaniaan. Libanonissa pakolaisia on eniten väestöön suhteutettuna: 232 jokaista tuhatta asukasta kohti.

Euroopassakin pakolaisten vastaanottamisessa on epäsuhta, etenkin mitä tulee Lähi-idän ja Afrikan pakolaisiin. Suurin akuutti paine kohdistuu talousvaikeuksista kärsiviin eteläisen Euroopan maihin Kreikkaan ja Italiaan.

Esko Repo huomauttaa kuitenkin, että maailmalla esiintyvä hätä heijastuu nyt kaikkialle Eurooppaan. Kun koko viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä 3 651 ihmistä, tänä vuonna hakijoita on ollut 16. elokuuta mennessä jo 5 293.

Samalla kun maailmaa koettelee erittäin dramaattinen pakolaiskriisi, Suomi vähentää panostuksiaan sekä kehitysavun että pakolaiskiintiöiden osalta. Hallitus on leikkaamassa kehitysapua runsaalla 300 miljoonalla eurolla ja laskemassa kiintiöpakolaisten määrän tämän ja viime vuoden 1050:n kiintiöstä 750:een.

"Tämä ei tällä hetkellä ole Suomen näkökulmasta vastuullista", Pakolaisavun Annu Lehtinen arvostelee.

Eniten Suomesta hakevat turvapaikkaa irakilaiset, somalialaiset ja afganistanilaiset. Tänä vuonna ja etenkin kesänä on nähty omituinen piikki Albaniasta tulleita turvapaikanhakijoita. Heitä oli koko viime vuonna satakunta, mutta tänä vuonna jo yli 500:aa.

Esko Revon mukaan albanialaisten kohdalla on todettu, että turvapaikkaa on haettu taloudellisten syiden vuoksi. Revon mukaan silloin tällöin joissakin maissa leviää huhuja, joiden mukaan jossain tietyssä maassa olisi tarjolla helppoja turvapaikkoja tai työ- ja oleskelulupia.

"Tänä vuonna olemme käsitelleet 263 albanialaista hakemusta. Kaikki päätökset ovat olleet kielteisiä", Repo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat