Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS esittelee suurimmat kipupisteet kummankin maan näkökulmasta.

Yhdysvallat ja Kiina kyräilevät toisiaan – sotilasvoima, ihmisoikeudet ja kauppasuhteet hiertävät

Ulkomaat
 
Kevin Lamarque Reuters
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaja hänen kiinalainen virkaveljensä Xi Jinping esiintyivät vakavina Obaman Kiinan-vierailun lehdistötilaisuudessa Pekingissä viime vuoden marraskuussa.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaja hänen kiinalainen virkaveljensä Xi Jinping esiintyivät vakavina Obaman Kiinan-vierailun lehdistötilaisuudessa Pekingissä viime vuoden marraskuussa. Kuva: Kevin Lamarque Reuters

Yhdysvaltoja huolestuttaa Kiinan sotilasvoima

1. Kilpailu Tyynenmeren herruudesta

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on ollut Tyynenmeren hallitseva sotilasvalta. Kiina oli aiemmin alueellinen sotilasmahti, mutta nyt se on alkanut haastaa Yhdysvaltain valta-asemaa, eikä kyse ole pelkästään saarista Etelä-Kiinan merellä.

"Pidän sotilaallista yhteenottoa Yhdysvaltain ja Kiinan välillä Tyynellämerellä hyvin epätodennäköisenä, mutta siihen varautuminen kasvattaa molempien maiden sotilasbudjettia ja vaikuttaa Kiinan ja Yhdysvaltain väleihin kaikissa muissa asioissa", sanoo washingtonilaisen Wilson-tutkimuskeskuksen Kiina-asiantuntija J. Stapleton Roy.

Royn mukaan Yhdysvaltain on päätettävä, hyväksyykö se Kiinan nousun vai pyrkiikö se säilyttämään ehdottoman sotilaallisen ylivoiman Tyynellämerellä.

"Sotilaallisen konfliktin riskit ovat pienet, mutta väärinymmärryksen riskit suuret."

2. Kauppasuhteet ja devalvaatio

Yhdysvallat neuvottelee parhaillaan vapaakauppasopimuksesta kymmenen muun Tyynenmeren alueen maan kanssa. Kiina ei kuulu joukkoon.

Presidentti Barack Obama on käyttänyt Kiinan uhkaa perusteena sille, että sopimus pitäisi hyväksyä. Yhdysvalloissa ammattiliitot vastustavat sopimusta, koska ne pelkäävät työpaikkojen karkaavan sopimuksen seurauksena Aasiaan.

"Ellemme me laadi [vapaakaupan] sääntöjä, Kiina tekee sen", Obama on sanonut.

Royn mielestä Obaman kielenkäyttö ei ole viisasta. "Ei tärkeää ole se, kuka säännöt laatii, vaan se, että kaikki maat saataisiin noudattamaan yhteisiä, kansainvälisiä sääntöjä", hän sanoo.

Royn mielestä tavoitteen pitäisi olla, että Kiina liittyy vapaakauppasopimukseen.

"Tilanne, jossa kaksi suurta talousmahtia tekee kauppapolitiikkaa erilaisilla säännöillä, ei ole kestävä", hän sanoo.

Myös Kiinan devalvaatio viime viikolla huolestuttaa Yhdysvalloissa. Kun yuanin arvo laskee, Kiinan kilpailukyky paranee, mutta sen pelätään tapahtuvan Yhdysvaltain kustannuksella: vahva dollari tekee amerikkalaisista tuotteista ostajille kalliita.

3. Verkkovakoilu

Yhdysvallat syyttää Kiinaa verkkohyökkäyksistä: siitä, että kiinalaiset hakkeroituvat amerikkalaisyritysten ja Yhdysvaltain valtion tietokantoihin. Yhdysvaltain mukaan jopa 18 miljoonan liittovaltion työntekijän henkilötiedot vietiin Kiinasta ohjatussa hyökkäyksessä kesäkuussa.

Sunnuntaina The New York Times kertoi, että Obaman hallinto on ärsyyntynyt myös Yhdysvalloissa toimivista kiinalaisista agenteista. Heidät on lähetetty Yhdysvaltoihin uhkailemaan kiinalaisia, joita syytetään kotimaassaan korruptiosta.

"Yhdysvaltojen ja Kiinan olisi opittava keskustelemaan rakentavasti. Vakoilusta ei voi sopia, koska sitä kumpikaan ei myönnä, mutta aineettomien oikeuksien suhteen voitaisiin laatia yhteiset säännöt", Roy sanoo.

Aineettomiin oikeuksiin kuuluvat tekijänoikeudet, tavaramerkit ja patentit.

Kiina ei siedä ihmisoikeuksien arvostelua

1. Ihmisoikeuksista ja verkkovakoilusta puhuminen

Yhdysvallat kuuluu harvoihin maihin, jotka aktiivisesti puhuvat Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista. Kiina ei pidä siitä.

Kiinaa ärsyttävät esimerkiksi Yhdysvaltojen ulkoministeriön vuosittaiset raportit Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Vastineeksi niille Kiina julkaisee vuosittain oman raporttinsa Yhdysvaltojen ihmisoikeustilanteesta. Niissä on moitittu rasistista syrjintää.

Kiina ei pidä myöskään siitä, että Yhdysvallat toistuvasti syyttää kiinalaisia tietomurroista yhdysvaltalaisiin tietojärjestelmiin. Kiina on aina kiistänyt syytökset ja todennut olevansa myös itse tietomurtojen kohteena.

"Hiljattain Obaman hallinto lupasi kostaa väitetyt kiinalaiset kyberhyökkäykset Yhdysvaltojen keskushallinnon työntekijöitä kohtaan. Tällaiset ovat erittäin korkean profiilin lausuntoja Yhdysvaltojen korkeimmalta tasolta", toteaa Pekingin ulkomaantutkimuksen yliopiston Amerikan-tutkimuksen professori Xie Tao puhelinhaastattelussa.

2. Etelä-Kiinan meri

Kiinalla on aluekiistoja naapuriensa kanssa varsinkin Etelä-Kiinan merellä, jota se väittää lähes kokonaan omakseen. Yhdysvallat puolestaan on tukenut kiistan vastapuolia.

"Oletan, että Kiinan hallitus on hyvin ärtynyt Yhdysvaltojen toimista Etelä-Kiinan merellä", sanoo Kiinan Renmin-yliopiston Amerikan-tutkimuksen professori Shi Yinhong puhelimitse.

"Yhdysvallat on tehnyt tiedustelulentoja hyvin lähellä Kiinan rakentamia saaria", huomauttaa puolestaan Xie Tao.

Kiina on perustanut tukikohtia Etelä-Kiinan merelle rakentamalla keinotekoisia saaria. Xien mukaan lennot lähellä saaria ovat erittäin vaarallisia, koska Kiina voi jopa ampua alas koneet Kiinan hallitsemalta alueelta.

"Jos ammutaan alas kone, sen jälkeenhän voi tapahtua mitä tahansa", Xie sanoo.

Shi Yinhongin mukaan Kiinan ja Yhdysvaltojen strateginen kilpailu Itä-Aasiasa ja Tyynenmeren alueella on ylipäätään koventunut.

"Mahdollisesti Kiina on myös erittäin tyytymätön siihen, että Yhdysvallat tukee Japanin luopumista kollektiivisen itsepuolustuksen kiellosta", Shi sanoo.

Kollektiivinen itsepuolustus tarkoittaa puolustusdoktriinin muutosta, jossa Japani haluaa puolustaa hyökkäyksen sattuessa myös liittolaisiaan.

3. Vastavuoroiset investoinnit

Kiina on pitkään neuvotellut Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälisestä investointisopimuksesta, joka helpottaisi kiinalaisten investointeja Yhdysvaltoihin.

Kiina on oletettavasti nyreissään Yhdysvalloille siitä, ettei sopimusta ole saatu aikaan, sanoo Shi Yinhong. "Yhdysvaltalainen osapuoli vaikuttaa vastahakoiselta."

Parempi pääsy Yhdysvaltojen markkinoille voisi auttaa Kiinan kituvaa talouskasvua.

"Monia kiinalaisia yrityksiä on käytännössä suljettu pois Yhdysvalloista, lähinnä kansallista turvallisuutta koskevien huolten takia", sanoo Xie Tao.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat