Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohverin kova tuomio tuo mieleen neuvostoperinteet

Ulkomaat
 
Kaja Kunnas

Ukrainan-sodan vuoksi Eston Kohverin kiinniottoa ja tuomitsemista Venäjällä on vaikea ajatella ilman poliittisia motiiveja, vaikkei niitä välttämättä ole.

Saattoi olla sattumaa, että FSB nappasi Kohverin vain runsas vuorokausi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Tallinnasta lähdön jälkeen viime vuoden syyskuussa.

Viron turvallisuuspoliisi Kapo on halunnut esittää tapahtumaketjun kahden valtion turvallisuuspoliisien kilpailuna ilman poliittista taustaa. Kohverin sieppauksen syy voi olla vaikkapa se, että Kapo oli sotkenut jonkun Pihkovan alueen korkean FSB-virkailijan bisneksiä rajalla tai että FSB halusi nöyryyttää Kapoa, joka on ottanut kiinni neljä Venäjän hyväksi vakoillutta henkilöä Viron valtion turvallisuudesta vastaavista instituutioista viime vuosina.

Olivatpa syyt mitkä hyvänsä, seuraukset tuntuvat poliittisella tasolla. Viron parlamentti tuskin voi vahvistaa rajasopimusta niin kauan, kun Kohver on vankilassa. Eikä Kohverin kohtalo ainakaan lämmitä Venäjän ja EU:n jäähtyneitä suhteita.

Viro on viime syksystä alkaen saanut tukea muilta Baltian mailta, Pohjoismailta, EU:lta ja Yhdysvalloilta. EU on useissa julkilausumissa toistanut Viron näkemyksen, jonka mukaan Kohver siepattiin Viron puolelta Venäjälle.

"EU on syvästi huolissaan Venäjän turvallisuuspoliisin toteuttamasta virolaisen poliisiviranomaisen sieppauksesta 5. syyskuuta 2014 Viron alueella lähellä Venäjän ja Viron rajaa", sanotaan EU:n julkilausumassa, joka on kirjattu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön, Etyjin, kokouksessa Wienissä viime marraskuussa.

Nyt kun Kohver on tuomittu, EU:n on entistä hankalampi vältellä aihetta, vaikka voisi haluta parempien Venäjä-suhteiden toivossa.

EU pysyikin linjassa keskiviikkona, kun EU:n ulkoasiainedustaja Federica Mogherini julkilausumassaan arvosteli Kohverin vastaista prosessia kansainvälisen oikeuden vastaiseksi: Oikeudenkäynti oli suljettu, Viron konsuli ei päässyt seuraamaan istuntoa, eikä Kohver saanut asianmukaista oikeusapua.

Kohverin jälkeen tuomiota Venäjällä odottaa ukrainalainen lentäjä Nadija Savtšenko, joka tiettävästi otettiin kiinni Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella.

Kohverin kiinniottaminen epämääräisissä olosuhteissa rajavesakossa sekä suljettu oikeudenkäynti vahvistavat Venäjästä kuvaa valtiona, joka jatkaa neuvostoaikaista totalitarismin perinnettä.

Kaja Kunnas kaja.kunnas@gmail.com
Kirjoittaja on HS:n avustaja Tallinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat