Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro tyrmistyi Kohverin tuomiosta Venäjällä

Vakoilusta syytetylle turvallisuuspoliisille Kohverille langetettiin Venäjällä 15 vuoden vankeustuomio

Ulkomaat
 
AP
Virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver tuotiin viime vuonna oikeuteen Moskovaan sen jälkeen, kun hänet oli otettu kiinni 5. syyskuuta.
Virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver tuotiin viime vuonna oikeuteen Moskovaan sen jälkeen, kun hänet oli otettu kiinni 5. syyskuuta. Kuva: AP

Viro sai tuen osoituksia lännestä keskiviikkona, kun virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver oli tuomittu venäläisessä oikeudessa Pihkovassa 15 vuodeksi vankeuteen.

Kohver tuomittiin vankeuteen vakoilusta, aseen hallussapidosta ja rajan yli salakuljetuksesta. Lisäksi hänelle määrättiin 1 375 euroa sakkoja laittomasta rajan ylityksestä.

Kohverilla on kymmenen päivää aikaa valittaa päätöksestä. Hän ei tunnustanut syyllisyyttään. Oikeudessa olleen virolaisen lehdistön mukaan hän kuunteli ennalta oletetun kovan tuomion tyynen näköisenä mustaraitaisessa vaaleanpunaisessa paidassa. Kameroita ei päästetty oikeussaliin.

Viro tuomitsi keskiviikkoaamuna välittömästi venäläisen oikeuden päätöksen. Pääministeri Taavi Rõivas nimitti oikeudenkäyntiä farssiksi lehdistötiedotteessaan. Ulkoministeri Marina Kaljurand sanoi prosessia törkeäksi kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien rikkomukseksi.

"FSB:n [Venäjän turvallisuuspoliisi] toteuttama Eston Kohverin sieppaus Viron tasavallan alueelta viime vuonna 5. syyskuuta ja sitä seurannut lainvastainen pidätys Venäjällä on törkeä kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien rikkomus", Kaljurand sanoi Viron ulkoministeriön lehdistöosaston tiedotteessa.

Kaljurand arvosteli oikeusprosessia.

"Konsuliamme ei päästetty aiempiin istuntoihin, ja Eston Kohver jätettiin vaille oikeusapua", sanoi Kaljurand. Kohverin puolustusasianajajana toimi Venäjän valtion nimeämä Jevgeni Aksjonov.

"Aiomme yhdessä liittolaistemme ja kumppaniemme kanssa jatkaa kansainvälistä painostusta, kunnes Eston Kohver on vapautettu ja päässyt takaisin kotiin perheensä luokse", Kaljurand sanoi.

Tukea tulikin nopeasti, kun EU:n ulkoasiainedustaja Federica Mogherini arvosteli julkilausumassaan Kohverin vastaista prosessia Kaljurandin tapaan kansainvälisen oikeuden vastaiseksi.

Mogherini ilmoitti myös tulevansa Viroon vierailulle maanantaina.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmaisi tukensa Latvian ja Liettuan ulkoministerien tapaan pian tuomion jälkeen sosiaalisessa mediassa.

"Suomi vaatii yhä edelleen virolaisen poliisiviranomaisen Eston Kohverin välitöntä vapautusta ja turvallista palauttamista Viroon", Soini twiittasi.

Kohver on ollut Venäjällä vangittuna 5. syyskuuta alkaen, jolloin Viron mukaan FSB sieppasi hänet Kaakkois-Viron ja Venäjän väliseltä rajalta Miiksen kylän lähellä. Kohver oli rajalla kohtaamassa venäläistä lähdettään.

Viron turvallisuuspoliisin Kapon viimesyksyisten lehdistötilaisuuksien mukaan Kohverilla oli sovittu tapaaminen FSB:n edustajan kanssa. Tapaaminen liittyi rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaan laajasti käsitettynä.

Yllättäen Kohver pakotettiin aseella uhaten rajan yli. Sieppausta edelsi radiotaajuuksien häirintä sekä savupommin räjäytys. Kapon pääjohtaja Arnold Sinisalu on pitänyt sieppauksen motiivina FSB:n ja Kapon keskinäistä kilpailua.

FSB:n pidätysmääräyksen mukaan Kohver pyrki värväämään FSB:n Pihkovan osaston työntekijää V.V. Ivanovia ja pääsemään käsiksi Venäjän valtionsalaisuuksia koskeviin tietoihin, kuten tietoihin Pihkovan alueen rajavartijoiden salaisista yhteyshenkilöistä. Pidätysmääräyksestä on raportoinut Postimees-lehti.

Kohverin kotipaikka on venäjänkielisessä Koillis-Virossa Kohtla-Järvellä, ja hänellä on neljä alaikäistä lasta.

Perhe on pysytellyt poissa julkisuudesta. Keskiviikkona Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ilmoitti vierailleensa Kohverin kotona. Ilves kehotti ihmisiä kiinnittämään rintaansa keltaisen rintanauhan Kohverin tueksi tänään torstaina, kun Viro juhlistaa itsenäisyytensä palautuksen 24-vuotispäivää.

Kaja Kunnas
Tallinna

Marko Mumm
Sieppauspaikalla Miiksen kylän lähellä Viron ja Venäjän välinen raja erottuu selvästi.
Sieppauspaikalla Miiksen kylän lähellä Viron ja Venäjän välinen raja erottuu selvästi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat