Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA painostaa rauhaan Etelä-Sudanissa

Presidentti vetäytyi rauhansopimuksesta, jonka sisällissodan vastapuoli jo hyväksyi

Ulkomaat
 
TIKSA NEGERI Reuters
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (kesk.) osallistui maanantaina Etiopian Addis Abebassa rauhankokoukseen. Sopua ei syntynyt.
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (kesk.) osallistui maanantaina Etiopian Addis Abebassa rauhankokoukseen. Sopua ei syntynyt. Kuva: TIKSA NEGERI Reuters

Ei pitäisi olla suuri yllätys, että Etelä-Sudanin rauhanneuvottelut kariutuivat jälleen kerran maanantaina. Lähes kaksi vuotta sotineet hallitus ja kapinalliset pääsivät kuitenkin niin lähelle toisiaan, että toispuoleinen vetäytyminen sai ympäröivien valtioiden ja länsimaiden johtajat turhautumaan.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir vastusti kansainvälisen yhteisön painetta ja kieltäytyi allekirjoittamasta rauhansopimusta, vaikka hän oli itse ollut aloitteellisempi neuvottelujen avaamisessa.

Kapinalliset olivat jo suostuneet sopimukseen, jonka mukaan pääkaupunki Juba olisi demilitarisoitu ja Kiir olisi jatkanut presidenttinä 30 kuukauden siirtymäajan varapresidenttinään kapinallisten edustaja. Siirtymäajan lopussa olisi järjestetty vaalit, joissa Kiir ja oppositiojohtaja Riek Machar olisivat saaneet asettua ehdolle, kertoi uutistoimisto Reuters.

Machar on Kiirin entinen varapresidentti, jota Kiir syytti vallankaappauksen suunnittelemisesta loppuvuodesta 2013. Siitä alkoi sisällissota, jossa on kuollut yli 10 000 ihmistä. Taistelut ovat jatkuneet tulitaukosopimuksista huolimatta, ja sekasorto on johtanut laajan nälänhädän uhkaan.

Rauhansopimuksen tyrmättyään presidentti Kiir ilmoitti tarvitsevansa vielä 15 päivää lisäneuvotteluille. Tiistaina Yhdysvallat uhkasi häntä YK-pakotteilla rangaistuksena rauhaa vastaan toimimisesta, mikäli sopu ei synny 15 päivässä.

"Osapuolten pitää saada tuntea, että he eivät ole ainoastaan hyväksymässä heille esitettyä kompromissia vaan että kumpikin näkisi sen edullisena itselleen", Kiirin perääntymistä selittää Itonde Kakoma, joka vastaa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa rauhanjärjestössä Crisis Management Initiativessa (CMI).

Kakoma on yhä toiveikas sovun saavuttamisesta, mutta hän korostaa, että hankalaa tulee olemaan sen toteuttaminenkin.

"Se vaatii toimivan mekaniikan mutta ennen kaikkea yksilöitä, jotka asettavat kansan edun oman etunsa edelle", hän kertoo puhelimitse Arushasta Tansaniasta.

Sisällissota nuoressa öljyntuottajamaassa on ollut raaka.

"Julmuuden määrä ja taso kertoo antipatiasta, joka ulottuu poliittisia erimielisyyksiä syvemmälle", kuvailee YK arviossaan.

Loppukevään suurhyökkäyksessään hallituksen sotilaat ja sille uskolliset asejoukot joukkoraiskasivat, kiduttivat, hirttivät ja polttivat elävältä siviilejä ja ryöstivät ja tuhosivat heidän kotejaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Hallituksen joukot kuuluvat pääasiassa maan suurimpaan etniseen ryhmään dinkoihin, kapinalliset taas suurimpaan vähemmistöön nuereihin. Kakoma muistuttaa, että kansanryhmien väliset kiistat eivät ole syntyneet vasta Etelä-Sudanin nelivuotisen itsenäisyyden aikana.

"Etelä-Sudanin sisäinen eripura siivottiin väliaikaisesti maton alle itsenäistymisen varjolla. Nyt kapinallisten hallussa olevat alueet vastaavat kutakuinkin niitä, joilla oli kapinallistoimintaa itsenäistymisen aikoihin."

Oppositiojohtaja Machar syytti hallitusta hyökkäyksestä joukkojaan vastaan vain tunteja sen jälkeen, kun Kiir oli kieltäytynyt sovusta. "Hallinto Jubassa kieltäytyi allekirjoittamasta rauhansopimusta, koska se on valinnut sodan rauhan sijaan", Machar sanoi tiedotteessa tiistaina Reutersin mukaan.

Hallitus puolustautui sanomalla, että kapinalliset aloittivat väkivallan sytyttämällä siviilien taloja tuleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat