Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin kriisi eteni uusien vaalien suuntaan

Kahdeksan sotilasta kuoli kiihtyneissä väkivaltaisuuksissa

Ulkomaat
 
Murad Sezer Reuters
Turkkilaispoliisi partioi keskiviikkona Istanbulissa Dolmabahçen palatsin edustalla, jossa oli ammuskeltu.
Turkkilaispoliisi partioi keskiviikkona Istanbulissa Dolmabahçen palatsin edustalla, jossa oli ammuskeltu. Kuva: Murad Sezer Reuters

Poliittisen kriisin ja väkivaltaisuuksien riivaama Turkki otti keskiviikkona askeleen kohti uusia vaaleja. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi suorassa televisiopuheessa, että poliittisen takalukon purkamiseksi tarvitaan "kansan tahtoa".

Saman päivän aikana kahdeksan turkkilaista sotilasta kuoli pommi-iskussa ja maan suurimmassa kaupungissa Istanbulissa ammuskeltiin.

Erdoğanin puhetta edelsi pääministeri Ahmet Davutoglun ilmoitus hallitusneuvottelujen kariutumisesta. Erdoğanin ja Davutoglun AK-puolue kärsi kesäkuun vaaleissa suurimman tappionsa sitten vuoden 2002 valtaannousunsa. Vaalituloksen takia AKP ei pysty muodostamaan enää hallitusta yksinään eikä hallituskumppanin etsiminen ole onnistunut.

"Koska hallituksen muodostaminen ei ole onnistunut, meidän pitää etsiä ratkaisua kansan tahdosta - - joten olemme kovaa vauhtia matkalla uusiin vaaleihin", Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Uutistoimisto AFP tulkitsi, että perustuslain mukaan Erdoğanin pitäisi seuraavaksi pyytää vaaleissa toiseksi tullutta CHP-puoluetta muodostamaan hallitus. Presidentti ei kuitenkaan aikonut tehdä niin.

CHP on ollut jyrkässä sanasodassa Erdoğanin kanssa.

Erdogan voitti Turkin presidentinvaalit elokuussa 2014. Sen jälkeen hän on venyttänyt presidentin valtaoikeuksia äärimmilleen. "Maassa on nyt presidentti, jolla ei ole symbolista valtaa vaan suoraa valtaa", Erdoğan sanoi äskettäin Reutersin mukaan.

Väkivaltaisuudet Turkissa ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun hallitus käynnisti terrorisminvastaisen sodan, jossa se on tehnyt runsaasti ilmaiskuja Pohjois-Irakin kurdeja vastaan. Kurdit ovat vastanneet verisillä iskuilla Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan.

Keskiviikkona maan kaakkoisosassa kahdeksan turkkilaista sotilasta kuoli pommi-iskussa. Turkin viranomaiset syyttivät iskusta Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n taistelijoita.

Istanbulissa poliisi pidätti kaksi ihmistä sen jälkeen, kun Dolmabahçen palatsilla oli ammuskeltu. Poliisin mukaan ammuskelijat olivat terroristeja ja heillä oli pidätettäessä aseita ja räjähteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat