Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heroiininkäyttö kaksinkertaistui Yhdysvalloissa vuosikymmenessä

Torjunnassa kokeillaan käyttäjien hoidon painottamista

Ulkomaat
 
Reuters
Afgaanimies työskenteli unikkopellolla Jalalabadin alueella viime vuoden keväällä. Unikko on heroiinin raaka-aine.
Afgaanimies työskenteli unikkopellolla Jalalabadin alueella viime vuoden keväällä. Unikko on heroiinin raaka-aine. Kuva: Reuters

Yhdysvallat kokeilee uudenlaisia toimia useita osavaltioita riivaavan heroiiniongelman hoidossa.

Valkoinen talo julkisti maanantaina 13,4 miljoonan dollarin (noin 12 miljoonan euron) rahoituspaketin, joka on suunnattu pahimmille huumealueille. Osa rahoista on määrä käyttää terveydenhuollon ammattilaisten ja analyytikoiden palkkaamiseksi poliisilaitoksille viidellä itärannikon alueella, joilla heroiinitilanne on päässyt erityisen pahaksi.

Ohjelman on määrä painottaa heroiiniriippuvaisten hoitoa rankaisemisen sijaan, kertoo The Washington Post -lehti.

Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana heroiininkäyttö Yhdysvalloissa on kaksinkertaistunut, toteaa terveysvirasto CDC. Heroiini on levinnyt kaupunkien ja vähemmistöjen ongelmasta koko väestön huumeeksi. Käyttö on lisääntynyt etenkin naisten, valkoisten ja hyvätuloisten parissa.

Heroiinin käyttöä nopeammin ovat lisääntyneet heroiinin aiheuttamat kuolemantapaukset. Vuosina 2010—2013 heroiinikuolemien määrä lisääntyi CDC:n mukaan Yhdysvalloissa 286 prosenttia, lähes nelinkertaiseksi.

Kasvua selittää etenkin opioidikipulääkkeiden yleistyminen. National Institute on Drug Abuse (Nida) -tutkimuslaitoksen mukaan opioideja sisältävien reseptilääkkeiden käyttö on lisääntynyt Yhdysvalloissa tasaisesti 1990-luvulta lähtien. Samalla on lisääntynyt myös näiden lääkkeiden ongelmakäyttö.

Viime vuosina viranomaisten yritykset säännellä voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavia kipulääkkeitä ovat ajaneet niiden käyttäjiä heroiinin pariin.

Heroiini on usein lääkeopioideja halvempaa ja helpommin saatavilla. Tätä trendiä on viime vuosina vahvistanut maailmanlaajuinen oopiumin tuotannon ja salakuljetuksen lisääntyminen.

YK:n huumejärjestö UNODC totesi vuoden 2014 raportissaan oopiumunikon viljelyn olevan enimmillään sitten 1930-luvun, pääasiassa Afganistanin kasvattajien ansiosta.

Järjestön mukaan tuotannon lisäys ei vielä näy globaaleilla huumemarkkinoilla, mutta paikoittain heroiinin hinta on romahtanut ja siihen liittyvät terveysongelmat muuttuneet vakavammiksi. Heroiiniongelma on kasvanut muun muassa Ruotsissa, missä huumeesta johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet rajusti viime vuosina.

UNODC varoittikin kesäkuussa, että tuotannon lisäys näkyy todennäköisesti lähivuosina eri maissa heroiininkäytön lisääntymisenä tai heroiinikuolemina. Heroiinin käyttö maailmanlaajuisesti on pysynyt vakaana ja Länsi-Euroopassa hieman laskenut.

Yhdysvaltoihin on tulvinut etenkin Latinalaisessa Amerikassa tuotettua halpaa heroiinia.

The Washington Post kertoi vuosi sitten, kuinka meksikolaiset kannabisviljelijät ovat vaihtaneet unikonviljelyyn paremman tuoton toivossa. Yhdysvaltojen huumeviraston DEA:n mukaan Meksiko on jo ohittanut Kolumbian heroiinintoimittajana. Kannabiksen ja kokaiinin salakuljetus Yhdysvaltojen etelärajan yli on vähentynyt tasaista tahtia, mutta takavarikoitujen heroiinikilojen määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2010 vuoteen 2014.

Valkoinen talo kertoikin suuntaavansa 1,3 miljoonaa dollaria Meksikon vastaiselle rajalle salakuljetusreittien tukkimiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat