Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet seurasivat Savisaaren nousua jaloilleen

Legendaarinen virolaispoliitikko Edgar Savisaar palasi julkisuuteen teatraalisesti Viron itsenäisyyden palautuspäivänä

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Tallinnan pormestari Edgar Savisaar juhlisti Viron itsenäisyyden palautusta Vapauden aukiolla torstai-iltana Tallinnassa.
Tallinnan pormestari Edgar Savisaar juhlisti Viron itsenäisyyden palautusta Vapauden aukiolla torstai-iltana Tallinnassa. Kuva: Marko Mumm

Tallinnan pormestari Edgar Savisaar veti parituhatta ihmistä Tallinnan Vapauden aukiolle juhlistamaan Viron itsenäisyyden palautuksen 24-vuotispäivää torstai-iltana.

Vaikean sairauden selättänyt Savisaar työnnettiin väkijoukon eteen pyörätuolissa Viron lipun sini-musta-valkoisiin väreihin pukeutuneena. Savisaar avasi itsenäisyyden palautuksen juhlakonsertin. Tilaisuus paljastui pian ainakin yhtä paljon pormestarin paranemisen kuin Viron itsenäisyyden palautuksen juhlaksi.

Kuka?

Edgar Savisaar

 Edgar Savisaar, 65, on Tallinnan pormestari ja Viron keskustapuolueen perustaja ja johtaja.

 Savisaarella on niin kansallissankarin kuin Venäjän vaikuttaja-agentin maine.

Savisaar tuli tunnetuksi kansanrintamaliikkeen johtajana Viron itsenäistyessä Neuvostoliitosta 1980 – 90 -lukujen vaihteessa.

 Hän ei ole selkeästi tuominnut Krimin valtausta eikä Venäjän sotatoimia Ukrainassa, eikä hän koskaan ilmaissut kantaansa Viron liittymisestä EU:hun.

 Hänellä on neljä lasta ja kolme lastenlasta, mutta hän on eronnut.

 Savisaaren yksityiselämä ja hänen seurassaan nähdyt nuoret naiset ovat antaneet Virossa paljon puheenaihetta.

 Savisaarta arvostetaan poliittisesta pelisilmästään. Hän on ainoa poliitikko Virossa, joka on onnistunut kokoamaan vironkielisten lisäksi myös venäjänkielisen väestön puolueensa taakse.

"Hyvä Viron kansa, Viron on aika taas nousta ", Savisaar sanoi pyörätuolissa.

Seurasi tauko, jonka aikana apulaiskaupunginjohtajat auttoivat Savisaaren nousemaan seisomaan puhujapönttöön. Nyt hän jatkoi puhetta seisaalleen: "Kenenkään ei pidä enää epäillä, että Viro nousee taas."

Liki puolen vuoden tauon jälkeen julkisuuteen palasi kansanjohtaja, jonka oikea jalka oli amputoitu, mutta joka oli selättänyt hengenvaarallisen lihansyöjäbakteerin.

Savisaar hävisi julkisuudesta viime maaliskuussa, kun oli sairastunut lihansyöjäbakteeriin, Streptococcus pyogenes. Hän oli kuolemankielissä, kun se uhkasi levitä jalan haavasta koko elimistöön.

Itsenäisyyden palautuspäivä oli luonteva valinta Savisaaren julkisuuteen paluulle. Silloin hän oli kiistaton kansallissankari. Kun Neuvostoliiton vanhoilliskommunistit olivat kaapanneet vallan Moskovassa 19. elokuuta 1991, pääministeri Savisaar saapui moottoriveneellä Tallinnaan johtamaan valtiota verettömään itsenäistymiseen.

Viime vuosina Savisaar on menettänyt monien virolaisten luottamuksen, sillä häntä on pidetty Venäjä-mielisenä ja autoritaarisena.

Nyt moni Savisaaren vastustajistakin saattaa huoahtaa helpotuksesta, että vanha kettu palaa Viron politiikan pelikentälle. Sisäpoliittiset vastakkaisasetelmat eivät lähde purkautumaan.

Toisaalta pormestari jatkaa valtakunnan politiikkaan sotkeentumista ja Viron oikeistolaisen hallituksen hiillostamista Vapauden aukion reunalta Tallinnan kaupungintalolta käsin.

Toisaalta Savisaar toimii venäjänkielisten äänitorvena ja ukkosenjohdattimena, ja kanavoi heidän tyytymättömyyttään.

Vapauden aukiolle oli kokoontunut niin venäjän- kuin vironkielisiä. Samaan ei moni poliitikko Virossa pysty.

"Savisaar on tärkeä ihminen valtiollemme ja kaupungillemme. Hän on tärkeä Viron itsenäisyyden palauttamisessa. Siksi olemme tulleet tänne ja luulen, ja että kaikki nämä ihmiset ovat täällä samasta syystä", sanoo venäjänkielinen baarimikko Pavel, 22.

Monet ihmiset eivät halunneet sanoa näkemyksiään sukunimellään.

"Olen iloinen, että hän parani. Mutta hän voisi jo tehdä tilaa nuoremmille", sanoi vironkielinen tarjoilija Ene, 45.

Seuraavana esiintymisvuorossa oli joukko Viron pop-tähtiä. Savisaaren puheen jälkeen monet kuitenkin poistuivat aukiolta.

Kaja Kunnas
Tallinna

Artikkelia korjattu perjantaina klo 14.25: Savisaar saapui yleisön eteen pyörätuolissa, ei rullatuolissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat