Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kuristaa akateemista vapautta – tiedettä rahoittavia säätiöitä suljetaan

Säätiöiden rahahanat suljettiin uusilla laeilla. Opiskelija Aleksandra Klotško: "Aiemmin tiedekuntamme oli kuin keidas."

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Aleksandra Klotško valmistui kandidaatiksi Pietarin valtionyliopistosta keväällä. Klotško aloittaa maisteriohjelmassa Saksassa tänä syksynä. "Mihin muka voin täällä mennä töihin politiikantutkijan koulutuksellani?" hän ihmettelee.
Aleksandra Klotško valmistui kandidaatiksi Pietarin valtionyliopistosta keväällä. Klotško aloittaa maisteriohjelmassa Saksassa tänä syksynä. "Mihin muka voin täällä mennä töihin politiikantutkijan koulutuksellani?" hän ihmettelee. Kuva: Nikolai Gontar

Venäjällä yliopistot avaavat ovensa uusille opiskelijoille syyskuun ensimmäisenä päivänä entistä kireämmässä ilmapiirissä, kun valtio piirtää akateemisen vapauden rajoja uusiksi. Lait ulkomaalaisista agenteista ja ei-toivotuista järjestöistä ovat jo karkottaneet suuria tieteen ja koulutuksen rahoittajia.

Amerikkalaisvastaisuus on nyt Venäjällä niin kovassa huudossa, että pelkkä liika yhdysvaltalaisten tieteellisten julkaisujen luetuttaminen opiskelijoilla voi koitua opettajalle miinukseksi.

Artikkeliin liittyvät

Näin kävi Pietarin valtionyliopiston vapaiden tieteiden ja taiteiden tiedekunnassa. Sen dekaani on Venäjän entinen valtiovarainministeri, väliin opposition näkemyksiä ymmärtävä Putinin luotettu Aleksei Kudrin.

"Maamme on muuttumassa erittäin itsevaltaiseksi. Ennen se ei näkynyt omassa elämässämme, mutta nyt sen lisäksi, että juuston hinta kallistuu, ei voi edes opiskella kuten ennen", sanoo tiedekunnasta keväällä kandidaatiksi valmistunut Aleksandra Klotško, 20, puistonpenkillä. Vieressä keltainen uusklassinen Galernaja-kadun yliopistorakennus on vielä tyhjillään.

"Aiemmin tiedekuntamme oli kuin keidas. Ei korruptiota ja opettajat tulivat opettamaan, opiskelijat opiskelemaan", Klotško jatkaa.

Yhdysvaltalaisen Bard Collegen kanssa perustettua tiedekuntaa pidetään yhtenä liberaaleimmista koko yliopistossa, eikä mikään ihme, että juuri sinne keskittyi viimeisin skandaali Pietarin akateemisessa maailmassa. Ihmisoikeuksia opettanut Dmitri Dubrovski, pitkään rehtorin kanssa kärhämöinyt opettaja, ei saanut jatkosopimusta alkuvuodesta, Pavel Kononenko sai kiperän äänestyksen jälkeen pitää paikkansa ja Ivan Kurillaa, tunnettua venäläis-amerikkalaisten suhteiden tutkijaa, ei palkattukaan.

Klotško oli yksi niistä opiskelijoista, jotka osoittivat mieltä opettajien puolesta ja keräsivät allekirjoituksia vetoomukseen.

"Monet opettajista tukivat meitä, mutta toistivat, että olkaa varovaisia. Osa opiskelijoistakin oli sitä mieltä, että hiljaa pysyminen olisi ollut parempi", Klotško kertoo.

Nyt hän voi puhua vapaasti, sillä hän lähtee Pietarista viikonloppuna ja aloittaa maisteriohjelmassa Saksassa.

"Halusin jatkaa opintoja ulkomailla, koska koulutuksen taso on parempi. Lisäksi Venäjän tilanne vaikuttaa – mihin muka voin täällä mennä töihin politiikantutkijan koulutuksellani?", hän pohtii.

Nimettömänä puhuvan tapahtumien kulun tuntevan henkilön mukaan tiedekunnan konflikti kertoo siitä, että yliopistojen kontrolli alkaa saada poliittisia piirteitä. Aiemmin luentosalien seinien sisällä tapahtuva opetus on pitkälti jätetty rauhaan.

Lähteen mukaan Venäjän turvallisuusviranomaiset valmistavat lisäksi maata vuoden 2016 parlamenttivaaleihin. Kreml ei halua, että vuoden 2011 vaaliprotestit toistuvat. Katumielenosoituksissa opiskelijoilla oli tärkeä rooli.

Yliopistot ovat potentiaalinen protestien keskus ja siksi erityisen huomion kohteena, toteaa myös professori Vladimir Gelman yksityisestä Eurooppalaisesta yliopistosta.

Hänen mukaansa toistaiseksi nähdyt erottamiset vaikuttavat kuitenkin paikallisilta aloitteilta eivätkä Moskovasta johdetulta kampanjalta.

Heinäkuussa yhdysvaltalainen Kendrick White joutui jättämään Nižnyi Novgorodin yliopiston vararehtorin paikan sen jälkeen, kun Kremlin äänitorveksi kutsuttu Dmitri Kiseljov ihmetteli televisio-ohjelmassaan, miksi Whiten yliopiston seinillä roikkui amerikkalaisten tutkijoiden kuvia, ei venäläisten.

Niin pitkällä ei Gelmanin mukaan olla, että tutkijoille suoraan saneltaisiin ohjeita oikeista asioiden tulkinnasta.

"Minä olen arvostellut Venäjän poliittista järjestelmää vuosia enkä voi sanoa että minua olisi yritetty estää", Pietarin lisäksi Helsingin yliopistossa työskentelevä Gelman sanoo.

Nikolai Gontar
Pietarin valtionyliopiston lehtori Lolita Krylovan mielestä luentosalin käyttäminen poliittisena areenana ei ole kovin korrektia.
Pietarin valtionyliopiston lehtori Lolita Krylovan mielestä luentosalin käyttäminen poliittisena areenana ei ole kovin korrektia.

Yleinen poliittisesti kiristynyt ilmapiiri näkyy luentosaleissa.

"Yliopisto on edelleen vapaampi kuin moni muu työpaikka. Luentosalin käyttäminen poliittisena areenana ei kuitenkaan ole kovin korrektia", sanoo lehtori Lolita Krylova Pietarin valtionyliopistosta.

"Eräänlainen itsesensuuri vaikuttaa. Koska tiedät, että liberaalit ideasi demokratiasta eivät ole suosittuja, et julista niitä."

MacArthurin säätiö ilmoitti heinäkuussa lähtevänsä Venäjältä. Säätiö teki päätöksen sen jälkeen, kun Venäjä liitti sen "patrioottiselle stop-listalle" eli järjestöksi, joka suurella todennäköisyydellä myöhemmin julistetaan ei-toivotuksi. Venäjän uuden lain mukaan tällaisten järjestöjen tulee lopettaa toimintansa ja yhteistyö niiden kanssa on venäläisille laitonta.

Vuodesta 1992 säätiö on jakanut 173 miljoonaa dollaria Venäjän korkeakoulutukseen.

Heinäkuun alussa ovensa sulki venäläisen liikemies Dmitri Ziminin perustama säätiö Dinastija, joka leimattiin ulkomaiseksi agentiksi sen ulkomaisten tilien takia.

Se oli merkittävä venäläinen tieteen rahoittaja, joka tuki luonnontieteiden yleistajuisia julkaisuja, nuoria tutkijoita ja heidän kansainvälistymistään.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat