Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraatit hätyyttelee jo suurimpia puolueita

Muun muassa kesän näkyvästi uutisoidut rikokset nostavat puolueen kannatusta, uskoo tutkija

Ulkomaat
 
Heidi Hakala Lehtikuva
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

Maalailua historiallisesta hetkestä, ja arvostelua epäluotettavista tutkimusmetodeista. Reaktiot olivat kaksijakoiset torstaina Ruotsissa, kun ruotsidemokraatit-puolue otti ensimmäistä kertaa suurimman puolueen paikan yksittäisessä mielipidemittauksessa. "Tämä on aivan uskomatonta", juhli puoluesihteeri Richard Jomshof TT:n haastattelussa.

Ennen muuta maahanmuuttovastaisuudestaan tunnettu ruotsidemokraatit sai Metro-lehden tilaamassa kyselyssä 25,2 prosentin lukemat. Se ohitti näin ensi kertaa sekä pääministeripuolue sosiaalidemokraatit että oppositiopuolue maltillisen kokoomuksen.

Yougov-tutkimuslaitoksen tuottama verkkokysely on silti metodiltaan kyseenalainen. Se ei perustu sattumanvaraiseen otantaan, vaan ihmisten on myös itse mahdollista ilmoittautua mukaan, mistä asiantuntijat muistuttelivat torstaina.

"En vielä tämän perusteella usko, että ruotsidemokraatit ovat maan suurin puolue. Sen sijaan se, että niin kävisi, ei ole lainkaan mahdotonta", sanoo ruotsidemokraatteja tutkinut valtiotieteen dosentti Karl Loxbo Linné-yliopistosta.

Ruotsidemokraattien kasvu on näkynyt viime aikoina myös monissa muissa mittauksissa, joskin luvut ovat selvästi alhaisempia. Esimerkiksi Ruotsin radion Novusilta tilaama kysely osoitti heinäkuussa 16,4 prosentin kannatusta. Loxbo muistuttaa, että ruotsidemokraattien kannatuksen mittaaminen on ylipäätään vaikeaa, koska osa äänestäjistä ei halua kertoa kannattavansa puoluetta. Yougovin verkkokysely osoitti viime vaalien alla verraten lähelle lopullista tulosta.

Syy kasvuun lienee muun muassa se, että äänestäjät kokevat puolueen ydinkysymyksen, maahanmuuton nyt entistä tärkeämpänä, toteaa Göteborgin yliopiston professori Sören Holmberg Metrolle. Muut puolueet eivät ole onnistuneet vakuuttamaan teemalla.

Toisaalta Ruotsissa on kesän aikana uutisoitu näkyvästi erilaisesta rikollisuudesta, kuten käsikranaatti-iskuista Malmössä, ampumisista Göteborgissa ja puukotustapauksesta Ikeassa. Loxbo totetaa, että teot yhdistetään herkästi maahanmuuttoon. Osa kokee Ruotsin entistä turvattomampana, vaikka tilastojen perusteella tämä on kyseenalaista.

TT:n haastattelema puoluesihteeri Jomshof uskoo, että myös puolueen Tukholman metroon hiljattain pystyttämä kerjäyksenvastainen kampanja näkyy suosiossa. Kampanja kohdisti sanansa näennäisesti ulkomaisille turisteille ja pahoitteli englanniksi "sotkua", jonka kerjääminen aiheuttaa Ruotsin kadulla.

Mielenosoittajat repivät osan mainoksista alas. Tukholman seudun liikennettä hoitava SL hyllytti lopulta kampanjan.

Perinteisesti ruotsidemokraattien kannatus on pikemminkin kohentunut kuin kärsinyt vastaavista selkkauksista.

Loxbo arvioi, että ruotsidemokraatit hyötyy myös siitä, etteivät muut puolueet edelleenkään halua tehdä sen kanssa yhteistyötä.

"Puolueen ei koskaan tarvitse näyttää, minkälaista politiikkaa se todella harjoittaisi. Nykyisessä asemassaanhan se ei oikeastaan harjoita minkäänlaista politiikkaa", hän sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat