Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis murhasi museonjohtajan, joka suojeli muinaisaarteita viimeiseen asti – suomalaisarkeologi jäi kaipaamaan

Museonjohtaja Khaled al-Asad ei halunnut jättää Palmyran muinaismuistoja raakalaisten käsiin

Ulkomaat
 
Isis tuhosi arkeologisia aarteita
Isis tuhosi arkeologisia aarteita
Ääri-islamistit ovat tuhonneet kokoelman muinaisia assyrialaisia patsaita ja esineitä Pohjois-Irakin Mosulissa. Videon Helsingin Sanomille välittänyt uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videon aitoutta muista lähteistä.

Eläkkeelle jäänyt museonjohtaja Khaled al-Asad omisti elämänsä antiikin Palmyran raunioille.

Puoli vuosisataa museotoimintaa johtanut Asad tunsi Syyrian aavikolle hautautuneen Rooman valtakunnan aikaisen kaupungin kuin omat taskunsa. Ja maailma tunsi hänet Palmyran raunioiden lämpimänä ja ystävällisenä isäntänä.

Kun kaupunki toukokuussa lankesi äärijärjestö Isisin haltuun, Asad ei lähtenyt pakoon. Hän ei halunnut jättää rakastamiaan muinaismuistoja raakalaisten käsiin.

Marc Deville Gamma-Rapho
Khaled Al-Asad poseerasi harvinaisen ensimmäiseltä vuosisadalta olevan sarkofagin edessä Syyriassa syyskuussa 2002.
Khaled Al-Asad poseerasi harvinaisen ensimmäiseltä vuosisadalta olevan sarkofagin edessä Syyriassa syyskuussa 2002.

Tiistaina jihadistit raahasivat yli 80-vuotiaan Asadin aukiolle ja murhasivat hänet.

Huppupäinen mestaaja leikkasi isolla veitsellä Asadin pään irti. Murhaajat sitoivat hänen ruumiinsa ranteista kiinni lyhtypylvääseen ja asettelivat pään jalkojen juureen. He ottivat ruumiista valokuvan ja levittivät sen nettiin.

Arkeologi Minna Silver muistaa Asadin miehenä, joka tarjosi aprikoosijäätelöä.

"Viimeisimpiä muistojani Asadista on pohjoismaiselta tohtorikurssilta vuonna 2004. Hän kutsui meidät kotiinsa ja kestitsi meitä perheensä kanssa", hän kertoo puhelimessa. "Aprikoosijäätelö oli meidän kaikkien mieleen."

Suomalainen Silver veti kymmenen vuotta kenttätöitä, inventointia ja kartoitusta, Asadin johtaman Palmyran museon alaisuudessa. Nyt hän työskentelee arkeologian professorina turkkilaisessa Mardinin yliopistossa vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Syyrian rajalta.

"Kun Asadin tapasi ensimmäisen kerran, täytyi ystävyyden osoituksena juoda hänen kanssaan kahvia. Hän tarjosi pikkuruisessa kupissa siemauksellisen juotavaa, vasta sen jälkeen päästiin keskustelemaan asioista", Silver muistelee.

Kookas, arvovaltainen museonjohtaja halusi tuttaviensa mukaan pitää Palmyran avoinna tutkijoille ja turisteille.

Asadin murhanneet jihadistit laskivat hänen ruumiinsa juureen kyltin, jossa lueteltiin hänen rikoksensa.

Häntä syytettiin Syyrian hallinnon tukemisesta – hän oli lukuisten muiden museoviranomaisten tavoin kuulunut valtapuolue Baathiin. Asadin syytettiin vierailleen Iranissa ja pitäneen kokoelmaa arkeologisia jumalkuvia.

Hänen suurin rikoksensa saattoi olla arkeologisten arvoesineiden pimittäminen niitä ahnehtivilta jihadisteilta.

Isisin joukkojen lähestyessä Palmyraa aktivistit ja museoviranomaiset pakkasivat ja piilottivat niin monia arvoesineitä kuin ehtivät. Järjestö on näyttävästi tuhonnut muinaismuistoja valtaamillaan alueilla, mutta se on myös tehnyt niillä voittoa. Asiantuntijoiden mukaan Isis organisoi laittomien muinaismuistojen ryöväämistä, salakuljettamista ja mustan pörssin kauppaa rahoittaakseen sodankäyntiään.

Asad pidätettiin ja häntä kuulusteltiin noin kuukausi ennen julkista teloitusta, kertoi sotaa Britanniasta käsin seuraava Syrian Observatory for Human Rights. Isis ehkä uskoi Assdin tietävän, minne patsaat on haudattu, ja pettyi kun eläkeläinen ei suostunutkaan paljastamaan tietojaan.

Jihadistit pitivät vankinaan myös Asadin poikaa, joka seurasi isänsä jalanjäljissä museonjohtajan paikalle vuonna 2003. Silverin tietojen mukaan hänet on nyt vapautettu – ainakin joksikin aikaa.

"Asad oli koko ikänsä uskollinen Syyrian presidentille, ensin Hafez al-Assadille ja myöhemmin Bashar al-Assadille. Se tekee hänestä meidän näkökulmasta poliittisesti ristiriitaisen", Silver toteaa. Länsimaat, Yhdysvallat etunenässä, ovat tukeneet Syyrian sisällissodassa hallitusta vastaan taistelevia maltillisia kapinallisryhmiä.

"Hänen urallaan tärkeintä oli kuitenkin Palmyran suojeleminen ja säilyttäminen", Silver sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat