Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkaan uudet vaalit

Valtiovarainministeri Stubbin mukaan Tsiprasin ero ei vaikuta Kreikan lainaohjelmaan

Ulkomaat
 
ALKIS KONSTANTINIDIS Reuters
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) jätti torstaina eroanomuksensa maan presidentille Prokopis Pavlopoulosille.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) jätti torstaina eroanomuksensa maan presidentille Prokopis Pavlopoulosille. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS Reuters

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti torstaina erostaan. Ennenaikaiset parlamenttivaalit on tarkoitus pitää syyskuun 20. päivänä.

Tammikuussa valtaan noussut Tsipras kertoi päätöksestään televisiossa ennen tapaamistaan presidentti Prokopis Pavlopoulosin kanssa.

Artikkeliin liittyvät

Tsiprasin mukaan nyt on kansan vuoro arvioida, kuinka hyvin hän on edustanut maataan taistelussa ulkomaisten lainanantajien kanssa.

"Tammikuun 25. päivänä saavutettu mandaatti on nyt tullut tiensä päähän, ja kansan on aika sanoa sanottavansa", Tsipras sanoi puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ei usko Tsiprasin eron vaikuttavan Kreikan uuden lainaohjelman toteutukseen.

Stubbin mukaan Suomi neuvottelee vain ja ainoastaan Kreikan valtion kanssa ja kunnioittaa maan demokraattista prosessia. Hän ei halunnut spekuloida Tsiprasin eron syytä.

"Otaksumme ja oletamme, että valittiinpa mikä hallitus tahansa, niin tämä uusi ohjelma ja sen ehdot pätevät. Kreikan ongelmat eivät katoa mihinkään vaaleista huolimatta", Stubb sanoi torstai-iltana Helsingin Sanomille.

"Optimistihan ajattelee aina, että syntyy joku laajempi kansallinen koalitio ja parempi pohja tukipaketille."

Ulkoministeri Timo Soini (ps) arvioi, että Tsiprasin ero ei vaikuta Suomeen.

"Mutta kyllä se euroalueeseen vaikuttaa, koska Kreikassa on nyt se tilanne, että varsinaista hallitusta ei ole. Luulen kyllä, että Tsipras saattoi tässä havaita mahdollisuutensa. Hänen asemansa on vahva, hän putsaa änkyrät listoilta ja saattaa vaaleissa jopa vähän pärjätä."

Tsiprasin johtama Syriza ehti olla vallassa vain seitsemän kuukautta. Tsipras toivoi mahdollisimman pikaisia vaaleja voidakseen vahvistaa asemaansa.

"Tämänhetkinen parlamentti ei pysty tarjoamaan yksimielistä tai enemmistöhallitusta", hän sanoi presidentti Pavlopoulosille torstaina.

Tsipras menetti otteensa parlamentin enemmistöstä, kun Syrizan jäsenet nousivat kapinaan maan kolmannen lainaohjelman ehtoja vastaan.

Kreikan perustuslain mukaan oppositiolle on suotava mahdollisuus perustaa uusi hallitus, jos istuva hallitus eroaa vuoden sisällä vaaleista.

Suurimmalla oppositiopuolueella on kolme päivää aikaa saada muodostettua uusi hallitus. Jos tämä ei onnistu, siirtyy mahdollisuus seuraavaksi suurimmalle oppositiopuolueelle ja vielä kolmanneksi suurimmalle.

Jos nämä yritykset eivät tuota tulosta, presidentti määrää pidettäväksi uudet vaalit.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Tsipras ei voinut enää luotsata maan parlamenttia uuden lainaohjelman pohjalta.

"Lähtökohtaisesti Syrizan tammikuisten parlamenttivaalien lupauksille ei ollut todellisuuspohjaa. Se oli mahdoton yhtälö. Nyt on menty talousuudistusten tielle."

Tiilikaisen mukaan on vaikea sanoa, minkälaiseen kampanjaan Syriza lähtee.

"Jos puolue lähtee jälleen vastustamaan lainaohjelmaa ja saa tukea kansalta, niin alkavatko vaikeudet uudestaan?" Tiilikainen pohtii.

Euroopan vakausmekanismi myönsi Kreikalle viime viikolla 86 miljardin euron lainan. Kreikka maksoi torstaina Euroopan keskuspankille 3,4 miljardia euroa velkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat