Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä haluaa karsia yliopistoverkkoa

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Jekaterina Podoprigora
Jekaterina Podoprigora Kuva: Nikolai Gontar

"Ihmisille on tärkeintä, kenellä on millainenkin auto. Politiikkaa ei harrasta moni", opiskelija Jekaterina Podoprigora sanoo.

Venäjän laajan yliopistoverkon taso vaihtelee suuresti.

Opiskelijat hakevat yliopistoihin lukion päättökokeen arvosanojen ja pääsykokeiden perusteella. Jos niissä saa tarpeeksi hyvät pisteet, voi saada ilmaisen opiskelupaikan. Kilpailu on kovaa ja korruptio yleistä.

Pietarin talousyliopiston maksullisella puolella lukukausi maksaa pääaineesta riippuen 55 000–85 000 ruplaa (nykykurssilla 760–1 170 euroa). Se on yksi niistä korkeakouluista, joihin opiskelijoita saapuu omien autonkuljettajiensa kyyditseminä.

"Täällä ihmisille on tärkeintä, kenellä on millainenkin auto. Politiikkaa ei harrasta moni", sanoo englannin ja japanin kääntämistä talousyliopistossa opiskeleva Jekaterina Podoprigora, 20.

"Valtapuolue Yhtenäistä Venäjää kyllä ihaillaan. Yliopistolla on kuvia entisistä opiskelijoista, jotka nykyään ovat duuman edustajia."

Viime vuoden lopussa Venäjällä opiskeli korkeakouluissa yhteensä seitsemän miljoonaa opiskelijaa. Heistä kaksi miljoonaa sai opetusta ilmaiseksi valtion tarjoamalla rahoituksella. Loput opiskelivat valtiollisten yliopistojen maksullisilla linjoilla ja lukuisissa yksityisissä yliopistoissa.

Sanomalehti Kommersantin mukaan Venäjällä laskettiin vuonna 2014 olevan 593 valtiollista yliopistoa ja 486 yksityistä korkeakoulua, minkä päälle tulevat sadat sivupisteet.

Venäjä aikoo karsia tiheää yliopistoverkkoa: päätoimipisteistä leikataan 40 prosenttia, sivupisteistä 80 prosenttia.

Opetus- ja tiedeministeri Dmitri Livanov on vakuuttanut, että leikkuri suunnataan huonotasoista opetusta antaviin yksityisiin korkeakouluihin. Loput 100–150 laadukasta yksityisrahoitteista yliopistoa säästyisivät.

Lisäksi Venäjällä on käynnissä kunnianhimoinen rahoitusohjelma, jonka päämääränä on nostaa yliopistojen tasoa. Kansainvälisissä mittauksissa viiden venäläisyliopiston pitäisi päästä sadan parhaan joukkoon vuoteen 2020 mennessä.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat