Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopassa on nyt pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan – ja se voidaan ratkaista vain Syyriassa

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
Siirtolaiskriisin luvut minuutissa
EU:hun saapui tammi-heinäkuussa lähes 340 000 siirtolaista, kertoo uutistoimisto AFP. HSTV selittää minuutissa tämän kesän kriisin luvut. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

EU:n rajat ylittäneiden siirtolaisten määrä kohosi heinäkuussa yli sadantuhannen.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun yhdessä kuukaudessa Eurooppaan saapuu yli satatuhatta siirtolaista, kertoo EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex. Saapujien määrä oli yli kolminkertainen viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

MUHAMMAD HAMED / REUTERS
Syyrialaislapset joivat vesipisteellä vettä Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa elokuussa. Jordaniassa on jo yli puoli miljoonaa syyrialaispakolaista.
Syyrialaislapset joivat vesipisteellä vettä Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa elokuussa. Jordaniassa on jo yli puoli miljoonaa syyrialaispakolaista.

Eurooppaan kohdistuva historiallisen massiivinen siirtolaiskriisi on täyttä totta. Se näkyy silmiemme edessä Välimeren turistisaarilta pieniin kainuulaiskyliin, missä ensimmäistä kertaa valmistaudutaan vastaanottamaan EU:n ulkopuolelta tulevia turvapaikanhakijoita.

Mistä moinen piikki johtuu?

Syyt löytyvät Syyrian, Irakin ja Afganistanin yhä pahenevista olosuhteista.

Toinen syy on se, että naapurimaiden pakolaiskiintiö (sanan kirjaimellisessa merkityksessä) on tullut täyteen.

Kolmas syy saattaa liittyä ilmastonmuutokseen.

Syyrian sota on jatkunut neljä ja puoli vuotta. Sodassa on kuollut neljännesmiljoona ihmistä ja yli 11 miljoonaa on paennut kodeistaan.

Syyrialaiset pakenevat paitsi oppositioliikkeiden väkivaltaa, myös oman hallintonsa omiin kansalaisiin kohdistamaa väkivaltaa.

Tasan kaksi vuotta sitten Syyriassa tehtiin hyytävä kemiallinen isku siviilejä vastaan. Vaikka syyllistä ei ole lopullisesti nimettykään, epäilykset kohdistuvat presidentti Bashar al-Assadin hallintoon.

Kemialliset aseet on sittemmin siivottu Syyriasta, mutta hallintoa epäillään yhä muun muassa kloorikaasulla täytettyjä tynnyreiden pudottelemisesta kansalaistensa niskaan.

Väkivalta kiihtyy yhä. Viikko sitten ainakin 112 ihmistä kuoli lähellä Damaskosta, kun hallinto iski omia kansalaisiaan vastaan.

Sisällissodan katveessa Irakiin ja Syyrian on noussut jihadistijärjestö Isisin hirmuvalta. Isis haluaa tappaa ja alistaa valtansa alle muslimit, kristityt, juutalaiset, jesidit – kaikki, jotka eivät taivu heidän julmaan ideologiansa edessä.

Ihmiset pakenevat tuota hulluutta kauhun vallassa, eikä ihme.

Samaan aikaan Turkki on ilmoittanut mittansa täyttymisestä. 80 miljoonan asukkaan Turkkiin on paennut syyrialaisia jo lähes kaksi miljoonaa. Heinäkuussa Turkin EU-asioiden ministeri Volkan Bozkir sanoi kutakuinkin suoraan, että seuraavaa pakolaisaalto ohjataan Eurooppaan.

Heinäkuussa Turkki aloitti kurdien työväenpuolueen PKK:n asejoukkojen pommitukset, mikä vain lisää sekasortoa Turkin, Syyrian ja Irakin rajaseuduilla.

Alle viiden miljoonan asukkaan Libanonissa on jo yli miljoona syyrialaista pakolaista, Syyrian rajanaapurissa Jordaniassa yli puoli miljoonaa. Molemmat ovat kaikessa hiljaisuudessa tiivistäneet rajojaan uusilta pakolaisvirroilta.

Kaiken kukkuraksi kesä 2015 on ollut historiallisen kuuma Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tämä on saattanut omalta osaltaan sysätä pakolaisvirtoja liikkeelle kohti pohjoista.

Nyt puhutaan siis todellisista ongelmista ja todellisesta hädästä: pahimmasta Eurooppaa koettelevasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan.

Kriisin synty ei ole meidän vikamme, mutta on oman etumme mukaista, että olemme mukana ratkaisemassa sitä.

Kaikkien turvapaikanhakijoiden leimaaminen tai nationalistinen todellisuuspakoilu ovat ajanhukkaa. Kaikki voimat pitäisi keskittää Syyrian sodan selvittämiseen ja Isis-järjestön tukahduttamiseen.

Edessämme on planeetan kokoisia ongelmia. Myös ratkaisukeinojen pitää olla samaa kaliiperia.

Hätää kärsivien turvapaikanhakijoiden auttaminen on tässä urakassa vain välttämätöntä ensiapua.

HSTV:n studiokeskustelu: Pakolaiskriisi edellyttää meiltä myötätuntoa ja itsekkyyttä
HSTV:n studiokeskustelu: Pakolaiskriisi edellyttää meiltä myötätuntoa ja itsekkyyttä
HSTV:n suuressa apatiakeskustelussa 20. elokuuta pohdittiin myös suhtautumista Euroopan pakolaiskriisiin. Keskustelijoina filosofit Maija-Riitta Ollila ja Jari Ehrnrooth sekä yrittäjä Jari Sarasvuo ja Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat