Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea uhkasi etelää sodalla kaiutinkiistassa – HS listasi aikaisemmat selkkaukset seurauksineen

Etelä-Korean propagandakaiuttimet kuumentavat välejä

Ulkomaat
 
Pohjois-Korea uhkaa taas sotatoimilla
Pohjois-Korea uhkaa taas sotatoimilla
Kiista rajavyöhykkeen propagandakaiuttimista kiristää tunnelmaa Koreoiden rajalla. Kuva Reuters

Pohjois-Korea on uhannut Etelä-Koreaa sotilaallisella vastaiskulla, elleivät Etelä-Korean asettamat propagandakaiuttimet Koreoiden rajalla hiljene lauantai-iltapäivään mennessä paikallista aikaa. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on määrännyt armeijan sotavalmiuteen, kertoi Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korea saattaa tulittaa paikkoja, joissa Etelä-Korealla on kaiuttimia, sanoi Etelä-Korean varapuolustusministeri Baek Seung-joo uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina.

Kiista propagandaa pauhaavista ämyreistä Koreoiden välisen niin sanotun demilitarisoidun vyöhykkeen eteläosassa johti jo torstaina tulitukseen rajan yli. Pohjois-Korea ampui Etelä-Koreaan kranaatteja. Se oli jo viime viikolla uhannut sotatoimilla, ellei kaiuttimia poisteta.

Etelä-Korea vastasi torstain tulitukseen. Kummaankaan maan mukaan kukaan ei loukkaantunut iskuissa.

Myös Etelä-Korean asevoimat ovat korotetussa valmiudessa, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Koreoiden tämänkertainen kiista alkoi kehkeytyä runsaat kaksi viikkoa sitten, kun kaksi eteläkorealaista sotilasta loukkaantui astuttuaan miinoihin demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Etelä-Korea syytti alueen miinoittamisesta Pohjois-Koreaa ja päätti vastaiskuksi aloittaa propagandaviestien kaiuttamisen rajan yli. Se teki näin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004, jolloin Koreat sopivat kaiuttimien poistamisesta. Myös Pohjois-Korea on tiettävästi asettanut kaiuttimia rajan tuntumaan.

Etelä-Korea on luvannut poistaa kaiuttimet, jos Pohjois-Korea esittää anteeksipyynnön demilitarisoidun alueen miinoittamisesta. Pohjois-Korea on kiistänyt miinoittaneensa.

Välien kiristyminen sodasta puhumisen tasolle ei ole Korean niemimaalla ollut kovin poikkeuksellista. Koreat ovat periaatteessa sodassa keskenään, sillä vuosina 1950–1953 käyty Korean sota päättyi virallisesti vain aselepoon.

HS listasi kolme tapausta viime vuosilta, jolloin Koreoiden suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen.

Sotalaivan uppoamisessa kuoli 46

Etelä-Korean merivoimien korvetti Cheonan upposi Koreoiden välisellä merialueella keväällä 2010, vieden mukanaan 46 eteläkorealaista merisotilasta. Etelä-Korean mukaan laivan upotti pohjoiskorealainen torpedo. Pohjois-Korea on kiistänyt osallisuutensa.

Laivan uppoamisen jälkeen Etelä-Korea lopetti lähes kaiken kanssakäymisen Pohjois-Korean kanssa. Koreoiden yhteinen teollisuusprojekti Kaesongissa kuitenkin pysyi toiminnassa. Kaesongin teollisuusalueella Pohjois-Koreassa on eteläkorealaisilla yrityksillä tehtaita, joissa työvoimana on pohjoiskorealaisia.

Tykistöharjoitus muuttui tykistötaisteluksi

Syksyllä 2010 Pohjois-Korea tulitti eteläkorealaisia Yeongpyeongin saaria tykein ja raketein, kun Etelä-Korealla oli meneillään tykistön harjoitusammunnat. Tulituksessa kuoli kaksi eteläkorealaista sotilasta ja kaksi rakennustyöläistä.

Pohjois-Korea ilmoitti tulittaneensa, koska katsoi, että sen vesille oli ammuttu kranaatteja.

Etelä-Korea vastasi Yeongpyeongin tulitukseen ampumalla kranaatteja pohjoiskorealaisiin tykkiasemiin. Välikohtausta on pidetty yhtenä vakavimmista sitten Korean sodan.

Raketti ja ydinkoe saivat tuomion

Vuonna 2013 suhteet kiristyivät niin, että Pohjois-Korea lopulta uhkasi ydinsodalla Etelä-Korean lisäksi myös Japania ja Yhdysvaltoja. Tämä oli ensimmäinen Koreoiden suhteiden vakava kiristyminen Pohjois-Korean nykyisen johtajan Kim Jong-unin valtakaudella.

Kierre alkoi Pohjois-Korean raketin laukaisusta vuoden 2012 lopulla sekä kolmannesta ydinkokeesta helmikuussa 2013. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi ne, mikä lisäsi Pohjois-Korean ärtymystä, samoin kuin Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen vuotuiset sotaharjoitukset, jotka alkoivat samoihin aikoihin.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Kim Hong-Ji Reuters
Mielenosoittajat polttivat Pohjois-Korean lipun ja diktaattori Kim Jong-unia esittävän nuken Soulissa Etelä-Koreassa perjantaina.
Mielenosoittajat polttivat Pohjois-Korean lipun ja diktaattori Kim Jong-unia esittävän nuken Soulissa Etelä-Koreassa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat