Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisin jäljet johtavat Syyriaan

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.

EU:n rajat ylittäneiden siirtolaisten määrä kohosi heinäkuussa yli sadantuhannen.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun yhdessä kuukaudessa Eurooppaan saapuu yli satatuhatta siirtolaista, kertoo EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex. Saapujien määrä oli yli kolminkertainen viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Eurooppaan kohdistuva historiallisen massiivinen siirtolaiskriisi on täyttä totta. Se näkyy silmiemme edessä Välimeren turistisaarilta pieniin kainuulaiskyliin, missä ensimmäistä kertaa valmistaudutaan vastaanottamaan EU:n ulkopuolelta tulevia turvapaikanhakijoita.

Mistä moinen piikki johtuu?

Syyt löytyvät Syyrian, Irakin ja Afganistanin yhä pahenevista olosuhteista.

Toinen syy on se, että naapurimaiden pakolaiskiintiö (sanan kirjaimellisessa merkityksessä) on tullut täyteen.

Kolmas syy saattaa liittyä ilmastonmuutokseen.

Syyrian sota on jatkunut neljä ja puoli vuotta. Sodassa on kuollut neljännesmiljoona ihmistä ja yli 11 miljoonaa on paennut kodeistaan.

Syyrialaiset pakenevat paitsi oppositioliikkeiden väkivaltaa, myös oman hallintonsa omiin kansalaisiin kohdistamaa väkivaltaa.

Tasan kaksi vuotta sitten Syyriassa tehtiin hyytävä kemiallinen isku siviilejä vastaan. Vaikka syyllistä ei ole lopullisesti nimettykään, epäilykset kohdistuvat presidentti Bashar al-Assadin hallintoon.

Kemialliset aseet on sittemmin siivottu Syyriasta, mutta hallintoa epäillään yhä muun muassa kloorikaasulla täytettyjen tynnyreiden pudottelemisesta kansalaistensa niskaan.

Väkivalta kiihtyy yhä. Viikko sitten ainakin 112 ihmistä kuoli lähellä Damaskosta, kun hallinto iski omia kansalaisiaan vastaan.

Sisällissodan katveessa Irakiin ja Syyrian on noussut jihadistijärjestö Isisin hirmuvalta. Isis haluaa tappaa ja alistaa valtaansa muslimit, kristityt, juutalaiset, jesidit – kaikki, jotka eivät taivu heidän julman ideologiansa edessä.

Ihmiset pakenevat tuota hulluutta kauhun vallassa, eikä ihme.

Samaan aikaan Turkki on ilmoittanut mittansa täyttymisestä. 80 miljoonan asukkaan Turkkiin on paennut syyrialaisia jo lähes kaksi miljoonaa. Heinäkuussa Turkin EU-asioiden ministeri Volkan Bozkir sanoi kutakuinkin suoraan, että seuraava pakolaisaalto ohjataan Eurooppaan.

Heinäkuussa Turkki aloitti kurdien työväenpuolueen PKK:n asejoukkojen pommitukset, mikä vain lisää sekasortoa Turkin, Syyrian ja Irakin rajaseuduilla.

Alle viiden miljoonan asukkaan Libanonissa on jo yli miljoona syyrialaista pakolaista, Syyrian rajanaapurissa Jordaniassa yli puoli miljoonaa. Molemmat ovat kaikessa hiljaisuudessa tiivistäneet rajojaan uusilta pakolaisvirroilta.

Kaiken kukkuraksi kesä 2015 on ollut historiallisen kuuma Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tämä on saattanut omalta osaltaan sysätä pakolaisvirtoja liikkeelle kohti pohjoista.

Nyt puhutaan siis todellisista ongelmista ja todellisesta hädästä: pahimmasta Eurooppaa koettelevasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan.

Kriisin synty ei ole meidän vikamme, mutta on oman etumme mukaista, että olemme mukana ratkaisemassa sitä.

Turvapaikanhakijoiden leimaaminen tai nationalistinen todellisuuspakoilu ovat ajanhukkaa. Kaikki voimat pitäisi keskittää Syyrian sodan selvittämiseen ja Isis-järjestön tukahduttamiseen.

Edessämme on planeetan kokoisia ongelmia. Myös ratkaisukeinojen pitää olla samaa kaliiperia.

Hätää kärsivien turvapaikanhakijoiden auttaminen on tässä urakassa vain välttämätöntä ensiapua.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat