Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttiehdokas Donald Trump on Meksikon vihatuin mies

Miljardööri haluaa viedä laittomien siirtolaisten lapsilta kansalaisuuden.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Daniel Becerril reuters
Adriana Ramirez maalasi Donald Trumpia esittävää piñataa Reynosassa Meksikossa.
Adriana Ramirez maalasi Donald Trumpia esittävää piñataa Reynosassa Meksikossa.

Markkinarako Meksikossa: Donald Trumpia esittävät piñatat menevät kuin kuumille kiville.

Piñata on ontto, paperinen koriste-esine, joka yleensä esittää aasia. Juhlissa sitä lyödään mailalla, kunnes se halkeaa, ja sisältä purskahtaa karkkia.

Trumpista on nopeasti tullut Meksikon vihatuin mies. Presidentiksi pyrkivä Trump sanoi tällä viikolla, ettei laittomien siirtolaisten Yhdysvalloissa syntyville lapsille pitäisi antaa kansalaisuutta.

Aiemmin Trump on kutsunut meksikolaissiirtolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi.

Yhdysvalloissa syntynyt lapsi on saanut Yhdysvaltain kansalaisuuden maan itsenäistymisestä lähtien. Perustuslakiin oikeus kirjattiin vuonna 1868. Tarkoitus oli varmistaa, että sisällissodan seurauksena vapautetut orjat saisivat kansalaisuuden.

Myöhemmin laista tuli tärkeä kymmenille miljoonille siirtolaisille, myös suomalaisille, jotka muuttivat Atlantin yli paremman elämän toivossa. Laki on osa amerikkalaisten omakuvaa: Yhdysvallat on arvoihin, ei sukupuuhun, kieleen, uskontoon tai rotuun perustuva kansakunta.

Nykyisin maassa asuu noin 40 miljoonaa siirtolaista. Jos mukaan otetaan heidän Yhdysvalloissa syntyneet lapsensa, määrä nousee 80 miljoonaan.

Trump ei ole ensimmäinen, joka haluaa muuttaa perustuslakia. Toistaiseksi yritykset ovat kaatuneet kongressissa.

Se, mitä Trump laittomille siirtolaisille tekisi, kuulostaa epärealistiselta. Hän rakentaisi Meksikon rajalle kahden tuhannen kilometrin pituisen muurin, jonka Meksiko maksaisi. Hän karkottaisi 11 miljoonaa laitonta siirtolaista, mutta ottaisi "hyvät" takaisin.

Republikaanipuolue on Trumpin puheista kauhuissaan. Viime presidentinvaalien jälkeen puolue pohti, miten se houkuttelisi latinoja, joiden osuus äänestäjistä kasvaa koko ajan. "Republikaanipuolue on suvaitsevainen ja kunnioittava, ja meidän on varmistettava, että viestimme heijastelee aina näitä periaatteita", raportissa luki. "Jos latinot ajattelevat, että emme halua heitä, he eivät kuuntele, mitä meillä on sanottavaa."

Trumpista tuskin tulee presidenttiä, mutta puolueen kannalta ongelma on, että hänen imussaan muutkin liikkuvat oikealle. Kuusi muutakin ehdokasta vastustaa nyt syntymäoikeutta kansalaisuuteen: yksi heistä on Louisianan kuvernööri Bobby Jindal, intialaissiirtolaisten lapsi, joka itse sai kansalaisuuden lain perusteella. Kuten sai myös Trumpin isä, saksalaissiirtolaisen poika.

Demokraatti Hillary Clintonille republikaanien puheet ovat kuin karkkisade piñatasta. Republikaanien siirtolaisvastaisuus vetoaa esivaalien oikeistolaisiin äänestäjiin, mutta varsinaisissa vaaleissa ehdokkaat tarvitsevat maltillisten ja latinoiden tukea.

Toistaiseksi Trump puhuu kuin pelaisi salaa Clintonin pussiin.

Laura Saarikoski HS
laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat