Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhrasi isänsä, jotta ranskalaiset luottaisivat: Marine Le Pen haluaa presidentiksi

Marine Le Pen haluaa Ranskan presidentiksi. Hän uhraa isänsä, jotta ranskalaiset luottaisivat häneen.

Ulkomaat
 
Lasse rantanen
Kuva: Lasse rantanen
Sarja katsoo maailmankuulujen ihmisten julkikuvien taakse.

Marine Le Pen haluaa pelastaa Ranskan. Hän haluaa suojella ranskalaisia työpaikkoja. Hän haluaa pysäyttää maahanmuuton. Hän haluaa Ranskan palaavan frangiin.

Ennen kaikkea äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puoluejohtaja haluaa eroon Euroopan unionin määräysvallasta.

"Ranskan on saatava takaisin taloudellinen itsemääräämisoikeutensa, jotta se voi taistella reiluin asein villissä globalisaatiossa", hän sanoi perjantaina 14. elokuuta, kun Ranskan tilastolaitos kertoi maan talouden polkeneen paikallaan kesällä.

Fakta

Äärioikeistolaisten puoluejohtaja

 Marine Le Pen valittiin äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puoluejohtajaksi vuonna 2011.

 Le Pen haluaa rajoittaa maahanmuuttoa, palauttaa Ranskan frangin ja järjestää kansanäänestyksen Ranskan jäsenyydestä Euroopan unionissa.

 Hän on sanonut ihailevansa Vladimir Putinin kylmäverisyyttä ja kutsunut Ukrainan hallitusta laittomaksi. Viime vuonna Kansallinen rintama sai yhdeksän miljoonan euron lainan venäläiseltä pankilta.

Monet ranskalaiset ovat vakuuttuneita Marine Le Penin tavoitteista. Ranskan presidentinvaalit pidetään keväällä 2017, ja Le Pen on noussut kärkipäähän ehdokkaiden suosiota kartoittavissa mielipidemittauksissa.

Keväällä julkaistujen mittausten mukaan Marine Le Pen voittaisi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen noin 30 prosentin äänimäärällä, jos vastassa olisivat istuva presidentti François Hollande ja edellinen presidentti Nicolas Sarkozy. Molempia pidetään todennäköisinä presidenttiehdokkaina.

Le Monden äärioikeistoa seuraavan toimittajan Olivier Fayen mukaan monet ranskalaiset uskovat, että Le Pen voi taltuttaa korkean työttömyyden ja parantaa vähäosaisten oloja.

"On ristiriitaista, että hänen puolueensa on yksi Ranskan vihatuimmista, mutta hänen ajatuksensa leviävät yhä laajemmalle."

Le Pen haluaa nostaa pienimpiä palkkoja ja eläkkeitä, rajoittaa finanssimarkkinoiden valtaa ja estää työpaikkojen siirtämisen ulkomaille halvempien kustannusten perässä. Monet keinoista on lainattu vasemmistolta.

"Puolue haluaa valtion auttavan globalisaation seurauksista kärsiviä", sanoo äärioikeistoa tutkiva Jean-Yves Camus Iris-tutkimuslaitoksesta.

Euroopan rahaliiton vaikeuksien myötä myös Le Penin vaatimus erota eurosta näyttää monien silmissä yhä houkuttelevammalta. Hän on myös luvannut järjestää kansanäänestyksen Euroopan unionin jäsenyydestä, jos hänet valitaan presidentiksi.

Jean-Marie Le Pen johti Kansallista rintamaa lähes 40 vuotta.
Jean-Marie Le Pen johti Kansallista rintamaa lähes 40 vuotta.

Presidentiksi päästäkseen Marine Le Penin pitäisi vielä saada äänestäjät uskomaan, että äärioikeistosta ponnistava Kansallinen rintama on vain tavallinen puolue muiden joukossa. Suurin este mielikuvien muutokselle on ollut Marinen isä Jean-Marie Le Pen.

Isä johti puoluetta lähes 40 vuotta, kunnes tytär nousi valtaan vuonna 2011. Puolueen 87-vuotias kunniapuheenjohtaja tunnetaan juutalaisia ja muslimeja pilkkaavista möläytyksistään.

Huhtikuussa puolue ajautui kriisiin, kun Jean-Marie Le Pen kutsui lehtihaastattelussa jälleen kerran juutalaisten joukkotuhoa historian yksityiskohdaksi. Puoluejohto päätti Marine Le Penin johdolla erottaa Jean-Marie Le Penin ja riistää häneltä kunniapuheenjohtajan arvonimen.

Jean-Yves Camus'n mukaan tyttären päätös vaikuttaa poliittiselta taktikoinnilta. Jean-Marie Le Penin kommentit hankaloittavat tyttären alkavaa presidentinvaalikampanjaa.

"Noustessaan johtoon vuonna 2011 hän päätti jättää isänsä puolueen kunniapuheenjohtajaksi, vaikka tämä oli sanonut jo kaiken mitä nytkin toisesta maailmansodasta ja tuhoamisleireistä."

Camus'n mukaan päätös on osoittautunut riskialttiiksi. Jean-Marie on kyseenalaistanut erottamisensa oikeusistuimissa. Ne totesivat puolueen rikkoneen omia sääntöjään ja peruivat päätökset, joten Le Pen vanhempi pysyy yhä kunniapuheenjohtajan toimistossaan. Isän ja tyttären julkinen riitely on hajottanut puolueen rivejä.

"Hän on hävinnyt kesällä useita kertoja isälleen oikeudessa. Se ei näytä hyvältä", Faye sanoo.

Puolueen puhdistaminen äärimielipiteistä on ollut joka tapauksessa varsin valikoivaa. Kansallisesta rintamasta on erotettu parikymmentä paikallispoliitikkoa, jotka ovat laukoneet juutalaisvastaisia kommentteja.

"Jos joku puolueen jäsen ilmaisee radikaaleja mielipiteitä maahanmuutosta, kohtelu ei ole samanlaista", Camus sanoo.

Youssef Boudlal Reuters
Joukko muslimeja rukoili pariisilaisella moskeijalla heinäkuussa 2013. Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen vertasi vuonna 2010 muslimimaahanmuuttajien rukoilua julkisilla paikoilla Saksan miehitykseen toisessa maailmansodassa.
Joukko muslimeja rukoili pariisilaisella moskeijalla heinäkuussa 2013. Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen vertasi vuonna 2010 muslimimaahanmuuttajien rukoilua julkisilla paikoilla Saksan miehitykseen toisessa maailmansodassa.

Marine Le Pen vertasi itse vuonna 2010 muslimimaahanmuuttajien rukoilua julkisilla paikoilla Saksan miehitykseen toisessa maailmansodassa. Kun Ranskassa ilmestyi tämän vuoden alussa romaani, joka kuvaa islamistin nousua Ranskan presidentiksi, Le Pen piti tulevaisuudenkuvaa täysin mahdollisena.

Toisaalta viime aikoina hän on pyrkinyt korostamaan, että vastustaa muslimien sijaan ääri-islamismia. Toukokuussa Marine Le Pen vieraili Kairossa Egyptin tärkeimmän sunni-imaamin Ahmed al-Tayebin luona keskustelemassa ääri-islamismin uhasta. Al-Tayebin mukaan puoluejohtajan pitäisi tosin tarkistaa käsityksiään islamista.

Jean Yves Camus'n mukaan Kansallisen rintaman ongelma on lopulta ratkaisematon. Vaikka puolue muuttuisi ajan kuluessa, äänestäjien silmissä se on oikeammalla kuin muut puolueet.

"Mihin tahansa suuntaan puolue pyrkiikään, sen juuret ovat kiistatta äärioikeistossa."

Tammikuussa ääri-islamilaiset terroristit hyökkäsivät Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan Pariisissa. Marine Le Pen syytti välittömästi hallitusta ja valtapuolueita heikkoudesta taistelussa islamisteja vastaan.

"On velvollisuuteni sanoa, että pelko on voitettava ja tämän hyökkäyksen on päinvastoin vapautettava meidät puhumaan islamilaisen fundamentalismin edessä", hän sanoi tekijöiden ollessa vielä karkuteillä.

Fayesin mukaan Marine Le Pen pyrkii esiintymään vahvana johtajana. Se on tyypillistä äärioikeistolaisten puolueiden johtajille ja vetoaa äänestäjiin.

Ranskassa on perinteisesti ihailtu vahvoja ja itsenäisiä presidenttejä, kuten Ranskan suurvalta-asemaa korostanutta Charles de Gaullea. Marine Le Pen onkin sanonut jakavansa de Gaullen huolen Ranskan itsemääräämisoikeudesta.

Fayen mukaan Le Penin näytöt johtajuudesta eivät ole toistaiseksi kovin vakuuttavat. Hän ei ole esimerkiksi toiminut pormestarina tai aluejohtajana.

Molempia Le Penejä haastatellut kirjailija Marc Weitzmann pitää tytärtä isäänsä pehmeämpänä ja jopa hauraampana. Marine Le Pen on hänen mukaansa hyvä väittelijä, mutta ei kovin johdonmukainen.

"Olin yllättynyt, kuinka epätarkkoja monet hänen ajatuksistaan ovat."

Marine Le Penin mahdollisuuksia voittaa presidentinvaalit vuonna 2017 pidetään heikkoina. Vuonna 2002 Jean-Marie Le Pen pääsi yllättäen vaalien toiselle kierrokselle. Muiden puolueiden kauhistuneet kannattajat liittoutuivat häntä vastaan, ja lopulta vastaehdokas Jacques Chirac sai vaalien toisella kierroksella 82 prosenttia äänistä.

Camus'n mukaan Marine Le Pen on mielipidetutkimusten mukaan hyväksytympi kuin isänsä. Neljä viidestä ranskalaisesta on kuitenkin sitä mieltä, ettei hänen puolueensa kykenisi hallitsemaan Ranskaa.

"Hän tulee joka tapauksessa olemaan vaalien keskipisteessä", Marc Weitzmann arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat