Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin kansallislaji öljypaini on raakaa voimaa ja ystävyyttä

Öljypaini on Turkin kansallislaji, jota kutsutaan isien urheiluksi. Etenkin pienissä kylissä suositun urheilun juuret juontavat tuhansien vuosien päähän.

Ulkomaat
 
Öljyiset miehet tarraavat toistensa housuihin Turkin kansallislajissa
Öljyiset miehet tarraavat toistensa housuihin Turkin kansallislajissa
Öljypaini on Turkin kansallislaji, jossa miehet valelevat itsensä oliiviöljyllä ennen painiottelua. Vaikka öljypainissa vastustajaan tarrataan raa'alla voimalla, kyseessä on myös herrasmiestenlaji, jossa vastustajaa kunnioitetaan. HS seurasi Sebeplin kylässä järjestettyä öljypainiturnausta. Toimittaja Aishi Zidan, kuvaus ja leikkaus Sami Kero.

Ensisilmäyksellä näky on ulkopuoliselle erikoinen. Öljyiset miehet painivat nurmikentällä mustissa nahkahousuissa armottomassa auringossa. Monet yrittävät ujuttaa käsiään vastustajan nahkahousuihin.

Öljypaini on kuitenkin perinteikäs urheilulaji, jota turkkilaiset pitävät kansallisurheilunaan. Sen juuret juontavat jo aikaan ennen ajanlaskua Lähi-idän vanhoihin sivilisaatioihin. Öljypaini on miehinen, jopa macho laji.

Tällä kertaa painijat eli pehlivanit ottavat mittaa toisistaan kauniin vehreissä maisemissa Sebeplin kylässä Länsi-Turkissa.

Sami Kero HS
Mestaripainijoiden finaaliottelussa kohtasivat Mehmet Yesil sekä Ismail Balaban.
Mestaripainijoiden finaaliottelussa kohtasivat Mehmet Yesil sekä Ismail Balaban.

Öljypainin tavoitteena on yksinkertaistetusti selättää vastustaja. Selättämisen tekee haastavaksi oliiviöljy, jota miesten ihoille hierotaan ennen ottelua. Liukkaasta ihosta on vaikeaa saada otetta.

Yksi keino horjuttaa vastustajan tasapainoa on tunkea kädet sisälle tämän perinteikkäisiin nahkahousuihin eli kisbeteihin.

Sebeplissä öljyämisestä vastaa muhkeaviiksinen Ilhan Kaplan, 78. Kaplan kaataa ruohokentän laidalla sinisestä muovikannusta oliiviöljyä miesten päälle.

"Öljyäminen tekee painista jännittävämpää. Jos öljyä ei olisi, painiminen kestäisi pitempään", hymyilevä Kaplan selittää.

Kaplan on kiertänyt kilpailuissa öljyämässä painijoita 1990-luvulta lähtien. Oma painiura ei aikoinaan lähtenyt lentoon.

Painijat seurasivat muiden kilpailijoiden otteluita nurmikentän laidalla. Ystävyys on öljypainissa tärkeää. Keskellä Mehmet Yesilyesil.
Painijat seurasivat muiden kilpailijoiden otteluita nurmikentän laidalla. Ystävyys on öljypainissa tärkeää. Keskellä Mehmet Yesilyesil.

Sebepliin on kokoontunut noin 400 painijaa, jotka kisaavat eri tasoilla iän, koon ja taitojen mukaan. Suurimpia tähtiä ovat baspehlivanit eli mestaripainijat.

Mestarit ovat silminnähden kookkaampia kuin nuoret painijat. Yksi heistä on nallekarhumainen Cengiz Zengin, joka odottelee ensimmäistä otteluaan nurmikentän laidalla. 42-vuotias Zengin kertoo olevansa kotoisin vaatimattomista oloista pikkukylästä Balikesirin maakunnasta. Hän alkoi nuorena painia kavereidensa kanssa, kun vahti perheensä karjaa. Painijat ovat usein pienistä kylistä. Öljyisellä nurmella ei Istanbulin hipstereitä näy. "Me olemme kylien lapsia", Zengin sanoo.

Tunteja armottomassa auringossa painiminen on rankkaa ja vaatii kovaa kuntoa. Myös mestaripainijan tie huipulle oli kova. Zengin elätti itsensä painin ohella hanttihommilla ja kiersi viikonloput kisoissa.

Hän oli 15-vuotias, kun voitti ensimmäisen kisansa. Se oli suuri hetki. Matkapuhelimet olivat vielä harvinaisia, joten mies riensi paikallispostiin soittamaan äidilleen.

"Vanhempani olivat todella innoissaan. Meillä oli eläimiä kotona, joten isäni teurasti vuohen ensimmäisen voiton kunniaksi. Sinä yönä nukuin mitali kaulassani", hän kertoo.

Cengiz Zengin valmistautui otteluunsa nurmikentällä.
Cengiz Zengin valmistautui otteluunsa nurmikentällä.

Kaikkein tunnetuin öljypainitapahtuma on Kirkpinarin festivaali, joka on järjestetty jo 654 vuoden ajan. Se on tiettävästi yksi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetyistä urheilutapahtumista. Myös Unesco on hyväksynyt Kirkpinarin aineettoman kulttuuriperinnön listalleen.

Kultaisen vyön voittaminen Kirkpinarissa on suurin mahdollinen saavutus öljypainijalle.

Menestys historiallisessa lajissa tuo arvostusta kyläyhteisöissä. Zengin muistelee, miten kotikylän johtajat vastaanottivat hänet vuonna 2005 erään voiton jälkeen. "Minusta tuli tasa-arvoinen heidän kanssaan."

Mestaripainijoiden sarjan voitti Sebeplissä Ismail Balaban.
Mestaripainijoiden sarjan voitti Sebeplissä Ismail Balaban.

Aina otteluerän alkajaisiksi juontaja huutaa mikrofoniin painijoiden esittelyt. Lopuksi juontaja kajauttaa ilmoille nopeasti islamin uskontunnustuksen.

Sitten painijat tervehtivät yleisöä marssimalla ympäri ruohoareenaa läpsytellen teatraalisesti käsillä reisiään.

Marssia rytmittävät rumpujen paukutus ja perinteinen huilu. Osa kappaleista on jo osmaniajoilta. Yleisö hurraa, kun tunnetut painijat lähestyvät heidän katsomonsa päätyä.

Sitten otteluparit kyyristyvät päät vastakkain ja asettavat kädet toistensa olkapäille. Rummutus kiihtyy ja vääntö alkaa.

Öljypainissa ottelijat käyttävät raakaa voimaa yrittäessään kumota vastustajansa. Muutaman kerran työntö on niin kovaa, että painijat lähes horjahtavat katsomoon. Öljyn ja hien sekaiset pisarat lentävät.

Kentällä tapahtuu paljon samaan aikaan, sillä käynnissä on jatkuvasti monta eri ottelua. Jos selättäminen ei onnistu puolessa tunnissa, alkavat kentällä painijoiden seassa pyörivät tuomarit laskea pisteitä otteista.

Usein ottelut jumittuvat, kun joku on saanut vastustajansa lukittua esimerkiksi polvilleen. Välillä tuomari keskeyttää väännön ja antaa painijoille valkoisia nenäliinoja, joilla nämä hierovat hikeä ja öljyä pois silmistään.

Ratkaisut tapahtuvat kuin varkain, kun painija tekee virheen tai yllättää vastustajansa.

Ilhan Kaplan, 78, on toiminut painijoiden öljyäjänä 1990-luvulta lähtien.
Ilhan Kaplan, 78, on toiminut painijoiden öljyäjänä 1990-luvulta lähtien.

Kovasta voimasta huolimatta öljypaini on herrasmiesten laji, jossa vastustajan kunnioittaminen on erittäin tärkeää. Vastustajaa kätellään – ja usein halataan – ottelun alussa ja lopussa.

"Olemme ystäviä, mutta kättelyn jälkeen meistä tulee vihollisia. Silloin yrität voittaa kaikin keinoin. Se on kuin sota ja sinä taistelet", Zengin selittää. "Paras puoli tässä pelissä on, että ottelun lopussa joku voittaa, ja sen jälkeen olemme ystäviä jälleen."

Otteluiden tuiskeessa näkee paljon pieniä välittämisen osoituksia. Yhden ottelun päättyessä nuori mies lysähtää nurmen pintaan pettyneenä tappiostaan. Vastustaja kiirehtii auttamaan hänet pystyyn kainaloista. Painikaverit rientävät kaatamaan vilvoittavaa vettä nuoren päälle.

Mestaripainijoiden sarjassa kilpaillut Adem Altun vilvoitteli kesken kisan.
Mestaripainijoiden sarjassa kilpaillut Adem Altun vilvoitteli kesken kisan.

Kentän laidalla omaa vuoroaan odottelevat nuoret painijat loikoilevat nurmen pinnassa usein päät toistensa vatsoilla tai huulta heittäen sulassa sovussa.

Öljypaini kuvastaa hyvin sitä, miten Turkissa ja monissa Lähi-idän maissa miespuoliset ystävykset uskaltavat koskettaa toisiaan enemmän kuin Suomessa. Ystävää on luonnollista pitää kädestä tai suudella poskelle.

Tästä on kyse

 Öljypaini on Turkin kansallislaji.

 Painijat yrittävät selättää toisensa, mutta otteen saaminen öljyisestä ihosta on haastavaa. Jos selättäminen ei onnistu, aletaan laskea pisteitä.

 Vuodesta 1361 järjestetty Kirkpinarin öljypainifestivaali on tiettävästi yksi maailman pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetyistä urheilutapahtumista.

 Unesco listasi Kirkpinarin tapahtuman vuonna 2010 aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Vehreä nurmi on öljystä nihkeä. Ilmassa leijuu öljyn haju.

16-vuotias Berkay Tahsin Encin on voittanut oman otteluparinsa ja odottaa seuraavaa erää.

"Öljypaini on hienoa, koska tässä pääsee kokeilemaan omia voimiaan ja tekemään nopeita päätöksiä", hän selittää. "Aina, kun häviät, opit jotain uutta."

Öljypaini kulkee monilla suvussa, sillä jo Encinin isoisän isoisä oli öljypainija. Encinin isä ja sedät kannustavat yleisössä uutta painijasukupolvea.

"Haluan vielä mestaripainijaksi", Encin sanoo vakavasti.

Kuten muut painijat, myös Encin kutsuu lajia atasporiksi eli isien urheiluksi. Useilla painijoilla on siviiliammatti tai he harrastavat myös tavallista painia.

Myös katsojista enemmistö on miehiä. Paikalle on tultu naapurikylistä jopa traktorein. Katsojille jaetaan lippalakkeja suojaksi auringolta. Muutama pikkupoika kävelee kentän laidalla paidatta rinta pystyssä reisiään läpsytelleen kuten painijat. 15-vuotias Furkan Topbasoglu on onnistunut luikahtamaan yleisöstä ihailemaan kentän laidalla auringossa kimaltavia palkintopokaaleja ja lihaksikkaita painijoita. "Kun katson heitä, tunnen, kuinka voimakkaita me turkkilaiset olemme", hän hihkaisee.

Kansallismielisyys on öljypainissa vahvasti läsnä. Ottelukentän viereen puihin on ripustettu Turkin lippu sekä Turkin perustajana pidetyn Mustafa Kemal Atatürkin kuva.

Mestaripainija Zengin seuraa finaaleja nurmikentän reunalla. Nuorempi vastustaja on aiemmin selättänyt Zenginin nurmen pintaan pitkän väännön päätteeksi. Karsiutuminen harmittaa selvästi vanhaa mestaria.

"Vastustajani oli nuori ja kuumuus oli paha", hän toteaa.

Zenginin ura alkaa olla jo ehtoopuolella, mutta lajia hän ei aio jättää.

Mestari valmentaa jo nyt useita nuoria painilupauksia. Mies kauhaisee kaksi nuorukaista kainaloonsa esitelläkseen suojattejaan. Vaikka mestari on kaatunut, hän iloitsee valmennettaviensa menestyksestä.

"Me olemme ihmisiä, jotka antavat tälle lajille elämän. Olemme siitä todella ylpeitä."

Päivän päätteeksi öljymestari Kaplan laskee, että öljyä on kulunut yli 500 litraa.

Aishi Zidan HS, teksti
Sami Kero HS, kuvat
Sebepli

Öljyisestä ihosta on vaikeaa saada otetta, joten painijat tarraavat toistensa nahkahousuihin.
Öljyisestä ihosta on vaikeaa saada otetta, joten painijat tarraavat toistensa nahkahousuihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat