Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makedonia päästi siirtolaiset yli rajan

Yli 1 500 ihmistä pääsi Kreikasta maahan lauantaina

Ulkomaat
 

Yli 1 500 maahantulijaa pääsi Kreikasta Makedoniaan lauantaina. He olivat olleet loukussa ei-kenenkään-maalla kolme päivää, eikä poliisi yrittänyt estää ihmisiä, kertoi AFP.

Makedonian poliisi käytti aiemmin tainnutuskranaatteja ja pamppuja estääkseen satoja ihmisiä ylittämästä maan Kreikan-vastaista rajaa. Lauantai-iltana he antoivat kaikkien ihmisten tulla maahan. Suurin osa rajanylittäjistä oli syyrialaisia, jotka pakenevat maansa raakaa sisällissotaa.

Kreikan ja Makedonian väliselle rajavyöhykkeelle on jäänyt viime päivinä jumiin noin 2 000 siirtolaista. He viettivät kylmän ja sateisen yön taivasalla ja sytyttivät pieniä nuotioita lämmitelläkseen, kertoi uutistoimisto Reuters.

Tilanne rajalla kiristyi jo perjantaina, kun sadat ihmiset pyrkivät Kreikan puolelta Makedoniaan. Makedonian poliisit yrittivät hajottaa väkijoukkoa ampumalla kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi hoitaneensa kymmentä tainnutuskranaateista loukkaantunutta Idomenin kreikkalaiskylässä lähellä rajaa. Makedonialaiset vahvistivat yöllä piikkilanka-aitoja rajalla rajavyöhykkeellä odottaneiden ihmisten huutaessa avunpyyntöjä, AFP kuvaili. Lapset itkivät.

"Täällä satoi, eivätkä monet ihmiset kyenneet suojautumaan. Yksi äiti oli kadottanut tyttärensä ja huusi häntä koko yön", syyrialainen lääkäri Samer Moin, 49, sanoi AFP:lle.

Kuten monet muutkin, Moin oli paennut Syyriasta ensin Turkkiin ja ylittänyt sitten Välimeren Kreikkaan. Hän kertoi pyrkivänsä Norjaan.

Suurin osa siirtolaisista ja pakolaisista pyrkii Unkarin kautta pohjoisemmas Eurooppaan. Gevgelijan asema on ollut viime viikkoina kaoottinen paikka, kun sadat ihmiset ovat yrittäneet ahtautua kohti pohjoista lähteviin juniin. Kreikan puolella rajalle oli matkalla satoja ihmisiä lisää.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvosteli Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Makedoniaa kovista otteista. Amnestyn Euroopan varajohtajan Gauri van Gulikin mukaan makedonialaiset kohtelivat rajalla olevia ihmisiä "mellakoitsijoina, eivät pakolaisina, jotka pakenevat konflikteja ja vainoa".

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ilmaissut huolensa rajalla olevien tuhansien haavoittuvaisten pakolaisten ja siirtolaisten kurjistuvista olosuhteista. Järjestö oli erityisen huolissaan naisten ja lasten tilanteesta. UNCHR:n mukaan Makedonia on luvannut, ettei se sulje rajaansa hätää kärsiviltä ihmisiltä.

Makedonian ulkoministeri Nikola Poposki kiisti BBC:n haastattelussa, että siirtolaisia olisi kohdeltu kaltoin rajalla. Ulkoministeri sanoi kuitenkin, ettei pienellä Makedonialla ole tarpeeksi resursseja näin suurten ihmismäärien vastaanottamiseen. Makedonian mukaan maahan saapuu päivittäin 3 000–3 500 siirtolaista.

Makedonia julisti torstai-iltana hätätilan siirtolaiskriisin vuoksi. AFP:n tietojen mukaan Makedonian armeijan joukkoja on määrätty rajan tuntumaan vartioimaan tilannetta. Reutersin mukaan noin 40 000 siirtolaisen ja pakolaisen arvioidaan ylittäneen Makedonian rajan viimeisten kahden kuukauden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat