Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa suojatielle menee ensin auto, koska se on isompi

Kamppailu resursseista muuttuu väenpaljoudessa yhdessä elämiseksi

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Pekingiläisessä ruuhkabussissa on omalla tavallaan hyvä järjestys, eikä ikäihmisten yleensä tarvitse seistä.
Pekingiläisessä ruuhkabussissa on omalla tavallaan hyvä järjestys, eikä ikäihmisten yleensä tarvitse seistä. Kuva: Mikko Paakkanen HS
Sarja käsittelee asioita, joita maailmalla paheksutaan. Sarja päättyy.

Asetun lounastauolla pekingiläisen pikaruokalan kassajonoon. Mietin keskeneräisiä töitä enkä huomaa tarkkailla ympäristöä. Edellä asioivaan jää epähuomiossa yli puolen metrin rako.

Juuri kun tulee vuoroni tilata syötävää, jostain livahtaa eteeni tiskille nuori mies.

Huomioni herpaantui, joten mies kiilasi minut jonossa. Ehkä pelisilmä ehti heikentyä, kun lomailin kesällä Suomessa.

Näin käy Kiinassa helposti. Taksit viedään nenän edestä, ja jonoissa jää junnaamaan paikalleen, ellei pidä puoliaan. Pekingin metrossa on oltava ruuhka-aikoina valppaana, jos haluaa ehtiä ulos metrovaunusta ennen kuin laiturilta tulevat uudet matkustajat rynnivät massana päälle.

Kiinalaisten käytös nousee usein puheeksi Kiinassa asuvien länsimaalaisten kanssa. Siitä valitetaan myös nettikeskusteluissa ja blogeissa.

Kiinalaisten väitetään käyttäytyvän huonosti ventovieraita kohtaan. Itsekkäästi. Minä ensin, ja muut hoitakoot omat asiansa.

Samaa mentaliteettia näkee myös Pekingin liikenteessä. Autolla mennään siitä, mistä mahtuu, ellei poliisi tai liikennekamera satu olemaan kohdalla. Suojatielle menee ensin auto ja sitten vasta jalankulkijat, koska auto on isompi.

Kiinalaisten käytös herättää toisinaan hämmennystä myös Kiinan ulkopuolella, sillä vaurastuneet kiinalaiset ovat alkaneet matkustella sankoin joukoin.

Kiinan matkailuviranomaiset ovat huolestuneet kansalaisten ulkomailla saamasta kielteisestä huomiosta niin, että he julkaisevat kiinalaisille käyttäytymisohjeita, jotteivät nämä pilaisi kotimaansa mainetta.

Itsekästä mentaliteettia on selitetty muun muassa Kiinan lähihistorian sekavilla vuosilla, jolloin niukoista resursseista joutui todella kilpailemaan. Ellei pitänyt kiinni oikeuksistaan, jäi ilman.

"Sosiaalisen epäjärjestyksen syitä on paljon", sanoo Kiinan tiedeakatemian psykologian laitoksen tutkija Xiao Zhenyu puhelinhaastattelussa. "Niistä tärkein on resurssien epätasapaino."

Toinen syy on hänen mukaansa koulujärjestelmässä. "Kiinan koulutuksessa kiinnitetään huomiota lähinnä koetuloksiin", Xiao sanoo. "Käytöstavoista ja moraalista ei ole riittävästi opetusta."

Hän ei kuitenkaan allekirjoita väitettä, että kiinalaiset käyttäytyisivät erityisen huonosti verrattuna muihin.

"Yleisesti ottaen järjestys Kiinan suurkaupungeissa on parempi kuin Länsi-Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa", Xiao sanoo. "Sosiaalinen järjestys on paljon parempi kuin kymmenen vuotta sitten."

Yhtensä syynä tilanteen parantumiseen Xiao pitää internetiä. Siellä tarinat huonosti käyttäytyvistä ihmisistä saavat paljon moittivia kommentteja.

Tarkemmat havainnot Pekingissä tukevat Xiaon väitettä. Kaupungilla joutuu joskus pitämään puoliaan, mutta itsekkäät ja huonosti käyttäytyvät ovat vähemmistö, joka näyttää pienenevän.

Kun pikaruokalassa avataan toinen kassa, takanani oleva jonottaja kehottaa kohteliaasti minua menemään sinne ensin.

Kun kilpailen pekingiläisten kanssa niukasta resurssista, mahtumisesta alkuillan ruuhkabussiin, tilanne ei ole lainkaan niin paha kuin aluksi näyttää.

Pysäkille tulee lähes täysi bussi. Pysäkillä odottavat kymmenet ihmiset haluavat kaikki kyytiin. Bussin etuovelle ei synny jonoa, vaan tungos.

Tungos kuitenkin etenee jouheasti. Kukaan ei töni tai astu varpaille, ja bussi imaisee jokaisen sisäänsä soljuvana virtana. Bussissa olijat tekevät tilaa menemällä käytävällä taaksepäin, mikä esimerkiksi Helsingin joukkoliikenteessä jää joskus tapahtumatta.

Bussissa ollaan kuin sillit suolassa, mutta näköpiirissä olevista iäkkäistä ihmisistä jokaiselle on annettu istumapaikka.

Myös metroasemilla pääsee yhä useammin ulos vaunusta joutumatta väistelemään sisään tulijoita. Ei aina, mutta usein metrolaitureilla näkee siistejä jonoja, jotka eivät säntää sisään aivan heti kun ovi aukeaa.

Kiina muuttuu nopeasti, ja arjen rutiinit seuraavat perässä. Se näkyy myös käytöstavoissa.

Yksi suurimmista Kiinan muutoksista on kaupungistuminen. Muutamassa vuosikymmenessä sadoista miljoonista maalaisista on tullut kaupunkilaisia. Heistä yhä harvempi on niitä, jotka eivät ota huomioon, että ympärillä on paljon muitakin ihmisiä.

Mikko Paakkanen HS
Pekingiläisellä suojatiellä autot ovat kuninkaita ja ajolinjat valitaan omien tarpeiden mukaan.
Pekingiläisellä suojatiellä autot ovat kuninkaita ja ajolinjat valitaan omien tarpeiden mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat