Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martti Ahtisaaren CMI ratkoo maailman vaikeimpia kriisejä, mutta ei saa kertoa työstään

Ulkomaat
 
Laura Mendelin HS
Martti Ahtisaari harkitsee luopuvansa CMI:n puheenjohtajuudesta vuonna 2017.
Martti Ahtisaari harkitsee luopuvansa CMI:n puheenjohtajuudesta vuonna 2017. Kuva: Laura Mendelin HS

Viisitoista vuotta sitten Martti Ahtisaari, entinen Suomen tasavallan presidentti ja tuleva Nobelin rauhanpalkinnon voittaja, seisoi irlantilaisen kuopan reunalla ja katsoi alas. Kuoppa oli syvä.

Presidenttiä oli jo ajelutettu traktorin perässä ja kävelytetty pitkin metsiä. Hän oli ryöminyt monenlaisiin kuoppiin ja luoliin tarkastamaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n asevarastoja. Sillä asialla oltiin nytkin.

Meneillään oli vasta perustetun konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen eli CMI:n toinen tehtävä. IRA oli keskeyttänyt rauhanneuvottelut, ja Britannian sekä Irlannin pääministerit olivat pyytäneet Ahtisaarta apuun.

Ahtisaaren presidenttikausi oli loppunut aiemmin samana vuonna.

"Kun Kofi Annan kuuli, että olen vapailla markkinoilla, hän soitti heti", Ahtisaari kertoo. "Kofi ehdotti, että muuttaisin Geneveen ja ottaisin vastaan pakolaisasioiden komissaarin viran. Muut ystävät ja yhteistyökumppanit sanoivat, että älä Martti ota sitä hommaa."

Heidän joukossaan oli unkarilaissyntyinen, Yhdysvalloissa valtavan omaisuuden hankkinut suursijoittaja George Soros. Hänet tunnetaan poliittisena aktivistina ja hyväntekeväisyysjärjestöjen rahoittajana.

CMI
Martti Ahtisaari (oik.) neuvotteli Acehin konfliktin osapuolten kanssa vuonna 2005 Helsingissä.
Martti Ahtisaari (oik.) neuvotteli Acehin konfliktin osapuolten kanssa vuonna 2005 Helsingissä.

"Soros sanoi, että pakolaiskomissaarin hommia voi tehdä joku muukin, etkä sinä siinä tehtävässä voi Martti vaikuttaa konfliktien perimmäiseen syyhyn. Sanoin Sorokselle, että siinä tapauksessa tarvitsen taloudellista tukea. Hän lupasi, että jos en ota YK:n hommaa, hänen järjestönsä lahjoittaa pienen summan, 200 000 dollaria vuodessa."

Myöhemmin rahoitusta on tullut muualtakin. Nykyisin noin 70 prosenttia tulee ulkoministeriöltä ja loput yhdistyksiltä, yrityksiltä sekä yksityisiltä lahjoittajilta ympäri maailmaa.

Tästä on kyse

 Martti Ahtisaari perusti Crisis Management Iniativen (CMI) vuonna 2000. Järjestö etsii ratkaisuja maailman konflikteihin.

 CMI:n kokonaisbudjetti oli viime vuonna 7,8 miljoonaa euroa. 71 prosenttia budjetista tuli ulkoministeriöiltä.

 CMI sai 4,4 miljoonaa euroa kehitysyhteistyörahaa. Hallitus leikkaa CMI:n toiminta-avustusta osana kehitysapuleikkauksia 1,7 miljoonalla eurolla.

Ahtisaari lupasi auttaa brittejä ja irlantilaisia. Hänhän tunsi paitsi pääministerit myös IRA:n poliittisen siiven Sinn Féinin johtajan Gerry Adamsin. Aloitettiin epäviralliset neuvottelut.

On tärkeää, että neuvottelut ovat epävirallisia – joku voisi kutsua niitä salaisiksi. Tällaiset neuvottelut ovat edelleen tärkein osa CMI:n toimintaa.

Maailman kohtaloa ja pahimpia konflikteja ei yleensä ratkaista julkisissa neuvotteluissa, vaan niistä väännetään kuukausitolkulla epävirallisissa tapaamisissa ja kabineteissa, joihin media, kansalaiset tai edes omat kannattajat eivät näe.

Kuulostaa hämäräperäiseltä – mutta jos koko maailma katsoo neuvottelijoita, nämä eivät voi antaa periksi. On näytettävä, että tässä ollaan periaatteen ihmisiä, rohkeita taistelijoita, jotka eivät peräänny tuumaakaan. Sellaisissa oloissa ei saada aikaan kompromisseja.

Silloin kuvaan astuu CMI.

CMI toimii näkymättömissä. Se järjestää epävirallisia neuvotteluita ja vuoropuheluita paikoissa, joissa tilanne on lukossa ja monella tapaa kamala.

Esimerkiksi Ukrainassa CMI järjestää tapaamisia, joissa syrjäytetyn ja nykyisen presidentin edustajat, hallituksen ja Itä-Ukrainan kapinallisalueiden korkeat edustajat sekä oligarkit, kuvernöörit ja kansanedustajat tapaavat toisiaan ja yrittävät yhdessä keksiä jonkin tavan, jolla Ukraina saataisiin jaloilleen.

He eivät ole samaa mieltä politiikasta, ja he saattavat inhota toisiaan. Mutta CMI:n johdolla he sentään istuvat samassa pöydässä ja keskustelevat kuin normaalit ihmiset – asia, jota he eivät ikinä voisi tehdä julkisesti.

Saila Huusko CMI
CMI:n Johanna Poutanen tapasi eteläsudanilaisia toukokuussa 2013.
CMI:n Johanna Poutanen tapasi eteläsudanilaisia toukokuussa 2013.

Neuvottelut ovat sen verran salaisia, ettei osallistujien henkilöllisyyksiä tai keskustelujen sisältöä paljasteta.

Ukrainalaiset ovat hyvin sitoutuneita vuoropuheluun. Vain kerran eräs kuvernööri jätti osallistumatta: hänen alueelleen oli pudonnut eräs malesialaiskone.

On kuitenkin olemassa toinen, vielä salaisempi projekti, josta ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen mitään: CMI järjestää samanlaisia keskusteluja Ukrainasta myös venäläisille.

Myös venäläisessä ryhmässä on mukana erittäin korkeissa viroissa toimivia ihmisiä, talouden suurvaikuttajia ja muita tärkeitä pelureita. Venäläisten ja ukrainalaisten ryhmät ovat tavanneet viime kuussa ensimmäistä kertaa, salaa tietenkin.

Tähän saakka on vaiettu myös siitä, että CMI on kutsuttu apuun Irakiin. Järjestön pitäisi auttaa hallitusta ja oppositiota lähentymään niin, että nämä saisivat yhdistettyä voimansa taisteluun Isisiä vastaan.

Ukrainan tai Irakin kanssa Martti Ahtisaarella ei ole enää mitään tekemistä. CMI:stä on tullut itsenäinen, 70 ihmistä työllistävä rauhanvälitysjärjestö.

"Nyt ollaan siinä vaiheessa, että jos minun lentokoneeni tulee alas tai minä muuten tuossa kupsahdan, niin nämä pärjäävät kyllä", Ahtisaari sanoo.

Järjestöstä on tullut niin itsenäinen, että hän harkitsee jopa luopuvansa hallituksen puheenjohtajan tehtävästä täyttäessään 80 vuotta vuonna 2017.

CMI tekee töitä monen maailman pahimman kriisin keskipisteessä. Otetaan esimerkiksi Etelä-Sudan: maailman nuorin valtio, jolla oli itsenäistyessään vuonna 2011 lähinnä riitainen valtapuolue, öljyä ja kansallislaulu, mutta ei esimerkiksi toimivaa hallintoa.

Näistä aineksista ja vanhoista ristiriidoista sai alkunsa raaka sisällissota, jossa siviilejä on muun muassa raiskattu, kidutettu, hirtetty ja poltettu elävältä.

Rauhanprosessia johtaa Afrikan sarven yhteistyöjärjestö IGAD, mutta valtapuolue SPLM tajusi, että muutakin apua tarvitaan. Viime vuoden kesällä apuun pyydettiin Tansanian valtapuolue CCM sekä molempien osapuolten kunnioittama CMI.

Caroline Haga CMI
Jemeniläiset keskustelivat maan vakauttamisesta Istanbulissa 2013.
Jemeniläiset keskustelivat maan vakauttamisesta Istanbulissa 2013.

CMI kutsui paikalle yhdysvaltalaisen Itonde Kakoman, jonka juuret ovat Itä-Afrikassa, ja häntä auttamaan burundilaisen ja sudanilaisen diplomaatin sekä senegalilaisen kenraalin. Tämä on tärkeää: CMI palkkaa ihmisiä, jotka tuntevat alueen olot hyvin, puhuvat paikallisia kieliä mieluiten äidinkielenään ja jotka eivät tunnu osapuolista uhkaavilta.

CMI:n pitää myös olla varovainen. Jos virallista rauhanprosessia johtava IGAD jostain syystä ei pidä toiminnasta, CMI on ongelmissa.

"Jos me puuhailemme IGAD:in selän takana jotain sellaista, mistä IGAD ei pidä, se saatetaan tahallaan tulkita niin, että me emme anna heidän tehdä omaa työtään rauhassa", selittää CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie. "Meidät voidaan ajaa pois, emmekä voi asialle mitään."

Tansanian Arushasta vuokrattiin neuvotteluja varten hotellikompleksi. Siellä piti olla hyvät kokoustilat, mutta ennen kaikkea hotellin piti olla turvallinen: eteläsudanilaisten piti olla varmoja, ettei heitä esimerkiksi murhata tai salakuunnella. Sitten paikalle lennätettiin noin 30 ihmistä, hallinnon ja opposition edustajia.

Pitkät kokoukset alkoivat. Ihmiset kokoontuivat puhumaan pieniin ryhmiin, ja kun ryhmä ei päässyt eteenpäin, CMI:n edustajat tulivat selvittelemään asiaa.

CMI
CMI on edistänyt rauhanneuvotteluja Etelä-Sudanin kriisissä. Maan presidentti Salva Kiir ja oppositiojohtaja Riek Machar kättelivät neuvotteluissa viime vuonna.
CMI on edistänyt rauhanneuvotteluja Etelä-Sudanin kriisissä. Maan presidentti Salva Kiir ja oppositiojohtaja Riek Machar kättelivät neuvotteluissa viime vuonna.

Kuten tällaisissa tapahtumissa usein, lopulta jokin nytkähti eteenpäin. Ehkä johtajat olivat rentoutuneet tai ehkä he olivat ymmärtäneet, miten asiat on pakko ratkaista. Veriviholliset, presidentti Salva Kiir ja oppositiojohtaja Riek Machar, kättelivät.

Hiukan myöhemmin he totesivat lausunnossaan, että molemmat osapuolet ovat yhteisesti vastuussa Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksista.

Tapaaminen ei ratkaissut Etelä-Sudanin sisällissotaa, mutta tapaamisen jälkeen allekirjoitettiin sopimus, jossa osapuolet lupasivat aloittaa laajemman dialogin.

Etelä-Sudanin puoli vuotta kestänyt tehtävä maksoi noin 600 000 euroa. Rahat kuluivat ihmisten liikuttelemiseen ja palkkoihin, kuten CMI:llä yleensäkin. Tansanialaiset maksoivat hotellit, CMI lennätti delegaatiot paikalle.

Raha on nyt tärkeää, koska CMI:n varoja aiotaan leikata. Hallitus on määrännyt, että kehitysyhteistyörahoja – joista CMI:kin toiminta pitkälti rahoitetaan – vähennetään, ja CMI:ltä otetaan pois 1,7 miljoonaa euroa.

Miksi suomalaisten verorahoista pitäisi kustantaa se, että afrikkalaisia presidenttejä lennätellään ympäriinsä yksityiskoneilla?

"Ajatellaanpa, millaisten ongelmien kanssa Eurooppa tällä hetkellä painii. Nyt tapetilla ovat olleet ihmiset, joiden on pakko jättää kotinsa ja jotka hakevat turvaa Euroopasta", Talvitie aloittaa.

"Suomalaisia ahdistaa se, että ovelle kolkuttaa 10 000 kodeistaan paennutta. Eikö siinä tapauksessa ole kaiken logiikan ja järjen mukaista, että yritämme auttaa konfliktin ehkäisyssä, ratkaisussa ja jälleenrakennuksessa, jotta ihmiset voisivat jäädä koteihinsa, jonne he kaikista mieluiten jäävät?"

Talvitien mukaan pakolaiskriisi johtuu siitä, että konfliktinehkäisytyötä ei ole tehty kunnolla.

"Nämä ovat hyvin pieniä rahoja, pieniä investointeja. Rauhanomainen konfliktinratkaisu on taloudellisesti edullinen keino.", Talvitie sanoo.

"Ei ole sataprosenttista varmuutta siitä, että konfliktinratkaisu toimii, mutta on sulaa hulluutta olla yrittämättä."

Niin, toimiiko se?

On tapauksia, joissa se on varmasti toiminut. Kuuluisin niistä on Indonesian Acehin rauhansopimus, joka allekirjoitettiin Helsingissä vuonna 2005.

Mutta useimmiten CMI:n toimintaa on vaikea arvioida tai edes ymmärtää, koska suuri osa siitä tapahtuu salassa. CMI raportoi ulkoministeriölle, mutta järjestöllä on myös joitakin niin salaisia hankkeita, että niistä tietävät vain ministeri ja kourallinen muita ihmisiä.

Tämä onkin asia, josta CMI saa eniten kritiikkiä – on selvää, että työtä on pakko tehdä salassa, mutta se saa aikaan myös sen, etteivät suomalaiset useimmiten voi arvioida, kuinka hyvin järjestö on onnistunut. Usein saavutuksista ei voi kertoa edes siinä vaiheessa, kun neuvottelut ovat jo ohi.

laura Mendelin HS
Toiminnanjohtaja Tuija Talvitie
Toiminnanjohtaja Tuija Talvitie

Entä miksi juuri Suomen pitää rahoittaa CMI:tä?

Talvitien mukaan on olennaista, että raha on juuri suomalaista.

"Raha on aina poliittista, ja maailmalla suomalainen raha on niin neutraalia kuin poliittinen raha vain voi olla", hän sanoo.

"Meitä pidetään reiluina, me emme pelaa tai tee valtapolitiikkaa. Silti autamme Suomea ja ulkoministeriötä, tuomme heille maailmalta tietoa, johon kukaan muu ei pääse käsiksi."

Palataan takaisin vuoteen 2000, jolloin IRA oli päättänyt luottaa suomalaiseen Ahtisaareen.

Hän todellakin sai yhdessä eteläafrikkalaisen Cyril Ramaphosan kanssa taivuteltua järjestön takaisin mukaan rauhanneuvotteluihin, ja siksi miehet seisoivat nyt asevarastona toimivan kuopan reunalla.

"Sanoin Cyrilille, että sinä olet nuorempi, ala painua sinne nyt." Ramaphosa teki työtä käskettyä ja laskeutui monttuun.

"Kun hän nousi sieltä, sanoin hänelle, että Cyril-ystäväiseni, on pakko olla jokin tätä helpompi tapa elättää itsensä."

Presidentti nauraa.

"Ei tämä työ aina ole niin hirveän vakavaa. Usein meillä on aika hauskaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat