Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikon huumekartellit muistuttavat Isisiä

Meksikon huumesodalla ja Lähi-idän terrorilla on muutakin yhteistä kuin katkotut kaulat

Ulkomaat
 
Jorge Duenes Reuters
Meksikon armeija tuhosi takavarikoituja huumeita polttamalla Tijuanassa viime viikolla. Eri puolilla maata poltettiin samanaikaisesti yhteensä liki 140 tonnia marihuanaa ja muita huumeita.
Meksikon armeija tuhosi takavarikoituja huumeita polttamalla Tijuanassa viime viikolla. Eri puolilla maata poltettiin samanaikaisesti yhteensä liki 140 tonnia marihuanaa ja muita huumeita. Kuva: Jorge Duenes Reuters

He katkovat kauloja ja ripustavat ruumiita näytille. He sieppaavat, raiskaavat ja tappavat vuosittain satoja ihmisiä. He pitävät kokonaisia kaupunkeja kauhun vallassa ja levittävät kuvia sekä videoita silpomistaan ruumiista internetiin.

Kuulostaa Syyriassa ja Irakissa riehuvilta jihadisteilta, mutta kuvaus sopii yhtä hyvin Meksikoa kuristusotteessa pitäviin huumekartelleihin. Äärijärjestö Isisin verinen kampanja Lähi-idässä on saanut paljon huomiota maailman viestimissä, mutta yhtä lailla raakoja ovat kartellien otteet tukialueillaan.

Ja mikä surkeinta, kummassakin tapauksessa yritykset lopettaa väkivalta ovat epäonnistuneet vuosien ajan.

Viimeksi toukokuussa meksikolaisviranomaiset löysivät 49 ihmisen paloitellut ruumiin tienposkesta läheltä Yhdysvaltojen rajaa. Pitkin talvea kymmeniä ruumiita löytyi röykkiöinä muun muassa Veracruzissa, Guadalajarassa ja Nuevo Laredossa. The Guardian -lehden mukaan käynnissä on sota Sinaloan ja kilpailevan Los Zetas -jengin välillä.

Viime vuonna San Fernandon kaupungista löytyi joukkohauta, johon oli kasattu 183 ruumista, todennäköisesti Zetasin tappamia siirtolaisia.

Karmivimmatkin joukkohaudat ovat vain pieni pisara huumesodan väkivallasta. Kriisin uhrilukuja voi vertailla suoraan Isisin aikaansaannoksiin, mutta se ei ole välttämättä kovin järkevää.

Meksikossa huumesodan arvioidaan tappaneen ainakin 85 000 ihmistä vuodesta 2006 lähtien. Irakissa ja Syyriassa kuoli pelkästään vuonna 2014 arviolta saman verran väkeä – Syyriassa 70 000 ja Irakissa 17 000 sotia seuraavien järjestöjen arvioiden mukaan.

Mutta Syyriassa ja Irakissa käydään sentään avointa sotaa. Siihen verrattuna Meksikon vuoden 2014 murhaluku, 19 699, on hurja.

Toisaalta murhien määrä Meksikossa on viime vuosina ollut laskussa, ja väestöön suhteutettuna Meksikossa murhataan vähemmän väkeä kuin esimerkiksi etelämpänä Hondurasissa, Venezuelassa, Brasiliassa, El Salvadorissa ja Guatemalassa. Näissäkin maissa huumekauppa edistää köyhimmillä seuduilla väkivaltaa samoin kuin ääri-islamismi Irakissa ja Syyriassa.

Ari Jalal Reuters
Isis on kylvänyt kuolemaa ympäri Lähi-itää. Kurditaistelijat kantoivat Isisin tappamien ihmisten arkkuja hautajaisissa Mazar Sharaf al-Dinissä Irakissa elokuun puolivälissä.
Isis on kylvänyt kuolemaa ympäri Lähi-itää. Kurditaistelijat kantoivat Isisin tappamien ihmisten arkkuja hautajaisissa Mazar Sharaf al-Dinissä Irakissa elokuun puolivälissä.

Yhteydet Isisin ja kartellien välillä eivät rajoitu väkivallan määrään. Rikollisjengit ovat tehneet Meksikosta yhden vaarallisimmista maista toimittajille. Syyriaan ulkomaisilla toimittajilla ei ole ollut asiaa enää vuosiin.

Kartellit houkuttelevat leipiinsä huono-osaisia nuoria ja levittävät propagandaansa sosiaalisessa mediassa aivan kuten jihadistit. Kartellit hyödyntävät työssään myös uskontoa, katolista Santa Muerten kuolemankulttia, jonka Vatikaani julisti vuonna 2013 harhaopiksi.

Yhteyksistä ironisin liittyy aseistukseen. Sekä Isis että huumekartellit saavat ison osan aseistaan Yhdysvalloista. Isis varastaa amerikkalaista kalustoa Irakin armeijalta, ja kartellit salakuljettavat laittomia aseita rajan yli. Sandiegolaisen Trans-Border Institute -tutkimuslaitoksen mukaan Yhdysvalloista vietiin viime vuosikymmenellä rajan yli keskimäärin 250 000 asetta vuodessa.

Toki Lähi-idän ja Latinalaisen Amerikan ongelmat ovat yksilöllisiä ja yhteydet lähinnä satunnaisia. Huumekartellit ovat rikollisjengejä, eivät terroristeja. Vallankumouksen tai ideologian sijaan niitä ajavat kylmät voitot.

Mutta yhdessä merkittävässä suhteessa ongelmat ovat verrattavissa. Kummassakin tapauksessa Yhdysvallat on toteuttanut epäonnistunutta strategiaa, joka on vain pahentanut asioita.

Sodassa niin huumeita kuin terrorismia vastaan Yhdysvallat liittolaisineen on pyrkinyt eliminoimaan järjestöjen johtajat.

Meksikon huumesota kiihtyi pahimmilleen vuoden 2006 jälkeen, kun Felipe Calderón nousi maan presidentiksi. Calderón pyrki kaatamaan huumekartellit sotilasvoimin ja keskittymällä korkean tason pidätyksiin. Yhdysvallat tuki operaatiota 2,4 miljardilla dollarilla, koulutti meksikolaisia turvallisuusjoukkoja ja tarjosi avuksi tiedustelutietojaan.

Pian kartellijohtajia alkoi virrata vankiloihin. Alkuvuonna 2008 jäi kiinni Alfredo Beltrán Leyva, samannimisen kartellin päällikkö. Syksyllä napattiin Tijuanan kartellia johtanut Eduardo Arellano Félix ja Los Zetasin perustaja Jaime González Durán.

Tärkeiden kartellijohtajien pidätykset seurasivat toisiaan, ja Sinaloan kartellin pomon Joaquin "El Chapo" Guzmanin pidätystä helmikuussa 2014 pidettiin huumesodan suurimpana saavutuksena.

Tänä kesänä Guzman pakeni näyttävästi vankilasta, ja väkivalta Meksikossa on jälleen yltymään päin.

Murskattujen kartellien tilalle on noussut uusia, pienempiä ja entistä häijympiä jengejä, kertoi The New York Times elokuun puolivälissä. Tulokkailta puuttuvat suurten kartellien resurssit ja kansainväliset kontaktit, joten ne joutuvat paikkaamaan huumetulojen puutetta muulla rikollisuudella.

Samalla ankara sotilaallinen strategia on johtanut virkavallan ylilyönteihin. Amnesty Internationalin ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kidutustapaukset ovat yleistyneet ja poliisien tekemät pahoinpitelyt lisääntyneet 600 prosenttia huumesodan alettua.

Virkavallan ja poliitikoiden korruptioon ei ole tartuttu samalla tarmolla kuin kartellien johtajiin, rajaseutujen köyhyydestä puhumattakaan.

Sodassa terroristiverkosto al-Qaidaa ja nyt Isisiä vastaan Yhdysvallat on luottanut samaan taktiikkaan: katkaise käärmeeltä pää, niin ruumis kuolee. Toisin on kuitenkin käynyt.

"Meksikossa on kopioitu amerikkalaista terrorisminvastaista strategiaa. Keskittymällä korkean tason kohteisiin al-Qaida on saatu kutistumaan, mutta hirviö nimeltä Isis on ilmestynyt. Kartellien kanssa on käynyt samoin", sanoi The New York Times -lehden haastattelema professori Raúl Benites Manaut Universidad Nacional Autónoma de México -yliopistosta.

Meksikossa, Afganistanissa ja Irakissa voi todeta saman ilmiön. Pelkkä johtajien kaataminen ei poista juurimätää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat