Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Molotovin-Ribbentropin sopimus jakoi Euroopan kahtia

Ulkomaat
 
Tass
Baltian maiden asukkaat vaativat salaisen lisäpöytäkirjan julkistamista sopimuksen vuosipäivänä vuonna 1989. Ihmisketju ulottui Tallinnasta Vilnaan.
Baltian maiden asukkaat vaativat salaisen lisäpöytäkirjan julkistamista sopimuksen vuosipäivänä vuonna 1989. Ihmisketju ulottui Tallinnasta Vilnaan. Kuva: Tass

Neuvostoliiton ja natsi-Saksan ulkoministerit Vjatšeslav Molotov ja Joachim von Ribbentrop sopivat 23. elokuuta 1939 hyökkäämättömyyssopimuksen.

Sopimukseen kuului salainen lisäpöytäkirja. Sen mukaan Eurooppa jaettiin niin, että Baltian maat, Suomi sekä osa Romaniaa ja Puolaa siirtyisivät Neuvostoliitolle.

Lisäpöytäkirja on todiste siitä, etteivät Baltian maat liittyneet Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti, vaan ne miehitettiin.

Salainen lisäpöytäkirja on ollut Baltian vastarintaliikkeen ydin vuodesta 1979, jolloin neljänkymmenenviiden virolaisen, latvialaisen ja liettualaisen toisinajattelijan ryhmä onnistui lähettämään kansainvälisille päättäjille vetoomuksen sen julkistamiseksi.

23. elokuuta 1989 Tallinnasta Baltian läpi Vilnaan ulottunut ihmisketju vaati salaisen lisäpöytäkirjan julkistamista. Ketju on Unescon maailman muistin rekisterissä esimerkkinä väkivallattomasta vastarinnasta.

Euroopan parlamentti päätti 2008, että 23. elokuuta on Euroopassa kommunismin ja natsismin uhreille omistettu vuosipäivä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat